Erdal Özel

Erdal Özel

Reform paketi ihtiyaçlarımıza cevap verecek mi?

Reform paketi ihtiyaçlarımıza cevap verecek mi?

Geçtiğimiz haftanın son iş gününde yeni bir ekonomi reform paket açıklandı. Son aylarda pek çok kez şahit olduğumuz paketlerden farklı içeriklerle, daha yapısal değişikliklere konu olacağı beklentisi oluşmuş olsa gerek, paket açıkladıktan sonra memnun olmayanların oranı memnun olanlardan daha fazla gibi gözüküyor.

Memnuniyetsiz olan kesimin memnun olmama sebebi paketin içinde olan maddeler değil, olmasını bekledikleri halde göremedikleri maddeler...

Özellikle paket içerisinde açıklanan maddelerden, kamu harcamalarında kısıtlamaya gidilmesi, ihracatı arttıracak ve üretimi teşvik edecek yatırımların desteklenmesi, esnafta vergi muafiyeti, dijitalleşme yolundaki yeni girişimler oldukça pozitif açıklamalar.

Pandeminin olumsuz etkilerini çok fazla hissettiğimiz bu dönemde açıklanan paket tam olarak ihtiyaçlarımıza cevap verecek mi?

Bekleyip görmek en doğrusu.

 

*****

 

18 Mart önemli bir tarih!

 

Çanakkale’de destan yazan atalarımızı rahmet ve minnet ile anacağımız bu tarihte, Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu'nun aylık faiz açıklamaları gerçekleşecek.

Özellikle reel sektörü yakından ilgilendiren bu açıklama sonrasında faiz yükünden ve kurdaki dalgalanmadan mağdur olan ihracatçı biraz nefes alabilecek mi?

Geçtiğimiz hafta açıklanan reform paketi içinde geçen ‘’üreticiyi ve ihracatçıyı destekleyeceğiz’’ maddesinin ilk adımı üreticiyi faiz yükünden kurtarmak olacaktır.

Beklenti anketlerinde 100 baz puanlık artış var,ancak faiz yükünü sırtında taşıyan üreticinin beklentisi tam tersi yönde…

 

*****

 

Çek-senet mağdurları;

 

Pandemi döneminin bir diğer mağdurları da çek keşide eden firmalar.

2012 yılında kaldırılan çekte hapis cezası 2016 yılında tekrar getirilmişti. Özellikle 2020 yılının Mart ayı ile başlayan yasaklar, aksayan ticari hayat ve ekonomik darboğazın getirdiği sonuçlardan birisi de yüzbinlerce karşılıksız çek.

Bir insanın borcunu ödememesinden dolayı özgürlüğünün kısıtlanması , anayasaya aykırı bir durumken hapse girmeyi bekleyen insanları ve ailelerini de düşünmek gerekiyor.

Tabi ki burada dolandırıcılık yapanların avukatlığını da yapıyor değiliz.

Ülkemizde borç ödemek için alacağınızı tahsil etmeniz gerekiyor. Borcunu ödeyemeyenler arasında çek keşide edenleri günah keçisi ilan etmek hukuki ve vicdani açıdan rahatsız edici bir durum.

Devletimizin hem alacaklıyı hem de borçluyu mağduriyetten kurtaracak bir destekte bulunması, içinde bulunduğumuz bu zor koşullarda her iki tarafın da yüzünü güldürecektir.

Borçlunun özgürlüğünü kısıtlamak o kişinin borcunu ödeme ihtimali varsa da bu ihtimali ortadan kaldırır.

Bu konuda son sözümde bankalara olacak;

Çek karnesi talebinde bulunan firmalara çek kullanımı ve çek yasaları ile alakalı bilgileri tam olarak ileterek çek kullanımının daha sağlıklı hale gelmesi için katkıda bulunabilirsiniz.

 

Saygılarımla.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Erdal Özel Arşivi
SON YAZILAR