Erdal Özel

Erdal Özel

1 HAFTA NEFES ALALIM.

1 HAFTA NEFES ALALIM.

Haziran 2021 tarım ürünleri tüketici endeksi açıklandı.

TÜİK tarafından açıklanan veriler, üretim maliyetlerinin yüksek olması sebebiyle, sadece sanayi ve imalatta değil tarımda da ne kadar zor günler geçirdiğimizi gözler önüne seriyor.

Verilerin detayını merak edenler www.tuik.gov.tr adresine bakabilirler.

Uzun süredir dikkat çekmeye çalıştığımız üretici fiyat endekslerindeki artış, tüketici fiyatlarına yavaş yavaş yansıyor.

Merkez Bankası Başkanı SN. Kavcıoğlu, her Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Toplantısı öncesinde, yüksek enflasyona dikkat çekiyor, enflasyon ile mücadelede Merkez Bankası’nın elindeki tüm enstrümanları kullanmaya devam edeceğini belirtiyor.

Belirtiyor belirtmesine de…

Baktığımız zaman sanırım faiz dışında elimizde pek bir enstrüman yok.

Faiz yükünün, üretici üzerinde kurduğu acımasız baskı, döviz kurlarının hammadde ve enerji alımında kurduğu baskı ile birleşince kâr etmek imkansız gibi.

BU DÖNEMDE KAZANÇ ELDE EDEBİLENE, YENİ YATIRIMLAR YAPABİLENE HELAL OLSUN.

14 Temmuz akşamı ekonomideki gelişmeleri yorumlamak için Kanal 42 Ana Haber’e konuk oldum. Yayın çıkışında, Şaban Büyükeken’ in hazırlayıp sunduğu Tarım Analizi programının o akşam ki konukları Meram Ziraat Odası Başkan’ı Murat Yağız, Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu ve Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker ile kısa sürelide olsa sohbet etme imkânım oldu.

Dost meclisi şeklinde gerçekleşen konuşmalar sonrasında hepsini özel olarak ziyaret ederek, daha teknik ve daha sektörel bilgileri derleyebileceğim köşe yazıları yazmayı planladım.

Biz ekonomistler olarak gelişmeleri daha çok rakamsal analizler üzerinden yorumluyoruz ancak sektörlerin içinde birbiri ile bağlantılı ve çoğu zaman gündeme gelmeyen o kadar konu var ki.

Kuraklık sorunundan gübre vb. çiftçinin üretiminde olmazsa olmaz maliyetleri, kredi ve ipotekler sorunu ve daha niceleri.

Zaten TÜİK’ in açıkladığı tarım ürünleri fiyat endekslerinden de tarımda sıkıntılı günleri yaşadığımızı gözlemleyebiliyoruz.

 

********

 

Sevgili okurlarım,

Bu hafta, hepimizin bildiği üzere kurban bayramı öncesindeki son birkaç gün.

Önümüzdeki hafta kurban ibadeti gerçekleştirecek, dünyevi işlerden ve dünyevi düşüncelerden uzaklaşılacak.

Bende bu vesile ile konuyu çok derinlere götürmemeyi daha uygun gördüm.

Bayram haftası sonrasında bu konuları daha derinlemesine konuşacağız.

*****

 

Yapacakları hayırlar ile evine et girmeyen belki binlerce ailenin, maliyetsiz ve keyifle et yemesine sebep olacak tüm Müslümanların kurban bayramını kutluyorum.

Saygılarımla…

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Erdal Özel Arşivi
SON YAZILAR