Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

RAMAZAN  GELDİ  HOŞGELDİ

RAMAZAN  GELDİ  HOŞGELDİ

On bir aydır büyük bir özlemle, üç aylar başladığından bu yana da, heyecanla beklediğimiz Ramazan ayına hamdolsun eriştik. Şükürler olsun Mevlâ’ya. Rabbim inşaALLAH lâyıkıyla değerlendirebilenlerden eylesin. Bu vesileyle siz değerli okurlarımızın ve bütün İslam âleminin Ramazan’ını mübârek ediyoruz efendim, bizlere ve âlemi İslâm’a bu Ramazan iyilik, güzellik getirsin. Kalbi ve dünyevî hayâtımıza hayırlı kapılar açsın. İslâm’ı vakarla yaşamayı, gafletten uyanmayı, izzetle hayâtı ikâme edebilmeyi, Muhammedî ahlakla ahlaklanabilmeyi tüm Müslümanlara Allah Teâlâ nasip etsin, diyerek başlayalım yazımıza.    

Mübârek Ramazan geldi, içimiz kıpır kıpır, ibâdetlerin tadına bir ayrı varacağız, Cenâbı Hakk’ın emirlerini bir farklı yerine getireceğiz neş’esi var içimizde... Bu sene belki yüce Mevla Teâlâ’ya yakîn olabilmenin lezzetini tadabilme muhabbetine erişiriz, diye ümitliyiz. Doğrusu ümit güzel şey! Güzel şeyleri ummak, daha da güzel! Ne mutlu bize! Rabb’imiz bizlere Ramazan’ın hasletlerinden en kâmil şekilde yararlanmayı nasip eylesin, inşaALLAH.

Güzelden yola çıktık ya; Peki bu Ramazan’ı en güzel şekilde nasıl yaşayabiliriz diye? Bir derde düştük. Bu derdimizin sonucu şunları yazmak istedik sizlere. 

Bu sene Ramazan için bir plan ve program hazırlayalım. Belki yapanlarınız olmuştur ama onlar dahi bu yazımızı okuyarak varsa düşünmedikleri şeyler, kendi Ramazan programına koysunlar. Evvela Ramazan’a evini hazırla, kalbini hazırla. Kendine ibâdet için bir köşe tespit et.. Seccâdeni özenle seç, yıka, kokula zira seni özenle yaratan Rabb’inin huzûruna gideceksin. Hatim yapacağın Kur’ân’ını hazırla ibâdet köşene. Senin dikkatini çekecek bir şey bulunmayan, tertemiz bir mekânda ibâdetlerini yap.

Güne sabah namazıyla başla, Rabb’in himâyesine gir. Mümkünse gün doğuncaya kadar dua ve istiğfar, zikru tesbihatla vaktini değerlendir. İmkan varsa beş vakit namazlarını tam vaktinde ve câmide, cemaatle kıl. Bilindiği üzere namazın ilk vaktinde rıza, son vaktinde af vardır. Bu Ramazan rıza peşinde ol. Oruçlarını Rabb’in istediği şekilde, gıybet bulaştırmadan tut. Bütün azâlarına oruç tuttur bilhassa diline. Bu Ramazan’da sükûte bürün.

İki Cihân’ın Sultânı’nın Cebrâil aleyhisselam ile yaptığı mukâbele hatmini sen de yap. Hatta bu sene bir hatim değil iki hatim yapsan ne güzel olur. Yanı sıra sâdece yüzüne okumakla kalma vaktin varsa şerefli Kur’ân’ın meâlini ve tefsirini de oku. Buna ilâveten, Ramazanda, yüce Kur’an’dan size hoş gelen bir sûreyi seçerek, onu meâliyle berâber ezberle. Meselâ bu sûre İnşirah, Zilzal, Duhan, Yasin veya Rahman sûreleri olabilir. Bana bu sûreler ayrı bir güzellik katar. 

Rasûlullah tek önderimizdir. O’nu hayâtını ve sünnetlerini tanıyıcı, tanıtıcı siyer ve hadis okumaları yap. Bu Ramazan hatta her gün hem ferdi hem âilevi olarak bir sünneti yaşamayı âdet edin. Yanı sıra azar azar İslam Târihi’nin, altın sayfalarını karıştır, öğren, tanı ve tanıt. Meselâ her gün bir sünneti tatbik ederken, her gün bir sahabenin hayâtını da tanımayı, deneyebilirsiniz. Bunları gözünüzde büyütmeyin. On dakika, hadis-sünnet, on dakika bir sahabe hayâtı çok zamânınızı almaz. İnternet ortamında ne kadar saat harcandığını hesap edin. O işleri bu Ramazan rafa kaldırın.

Bu Ramazan, seni en güzel sûrette yaratarak dünyâya gönderen, arşı âlâyı yedi kudretinin elinde tutan, Allâhu Azûmüşşân’ı tanımaya yönelik, ‘günde üç Esma’ öğren, O’nun büyüklüğünü ve kudret akışlarını yüreğinin derinlerinde hisset. Yine Ramazan’da özel çekmeyi tasarladığın tesbih, zikir ve duâların olsun. Kendin için hazırladığın o Ramazan köşene, bunları özenle hazırla, koy, ben yaptım meselâ. Ramazan ayında lütfen ama lütfen bolca istiğfar et, af dile, günahlarının affı için yalvar-yakar, huzurda çok kal, secdelerle bağışlanma dile. 

Sahur bereketinden mutlaka istifâde et. Sâdece sahur yemeği yiyip, yatma. Ne olur iki rekat teheccüd namazı kılarak, sevâba tâlip ol. Terâvih namazı zâten Ramazanı’n şiarı âdeta, mutlaka kılmaya gayret et. Yanı sıra vaktin varsa sabahları duhan, akşam namazı arkasından evâbin namazı kıl. Mutlaka kılacağın nafile namazların olsun. Namazların arkasında çekeceğin faziletli tesbihlerin ve duâların bulunsun. Nafile ibâdetler unutmayalım ki, ahret azığıdır. Bu nafile ibâdetler, içinden hiç çıkmayacağımız ebedi hayâtımızda, can kurtarıcı simit olacaktır 

Sabah kalkar kalmaz abdest al, şükür namazı kıl. Akşam yatmadan önce Âyetel kürsi, Fatiha, İhlas, Felak, Nas sûrelerini oku. Rasûlullah aleyhissalâtu vesselam da, bunu yapardı ve tabi ki abdestli yatmaya dikkat et. İftarını açarken sofradaki nimetleri ihsan edene şükret, onları tefekkür et, o nimetleri ihsan edene dua et, bulamayanları âilecek düşün. Yemeği sünnetlere uyarak ölçülü ye, aşırıya kaçma. Mideni abur-cubur doldurup orucun amacının dışına çıkma. Hamdet, şükret. İhtiyaçlı kişileri tespit et, onlara kendi ellerinizle Ramazan kumanyası hazırla. İmkan varsa âilece çocuklarınızla verme bilincini yaşa.

Hanımlar yemeklerini pişirirken duâyla pişirsinler. (Tahiyyat, İhlas ve Kevser) Erkekler ve çocuklar, yerken tefekkürle yesinler. Arada oruç tutan, namaz kılan çocuklarınızı taltif etmek için küçük hediyeler hazırlayın. Akrâbalarınızı arayın-sorun, bilhassa ana-baba duâsı alın. Herkese iyilik yapma azminde olun. Hiç olmazsa evinize gelirken otobüste bir büyüğe yer verin, bir ihtiyaçlıya pide alın, bir küçük çocuğun başını okşayın, tanımadığınız bir mümine selam verin. Bunlar hep sadakadır. Pek tabiî ki sadakalarınız da, infaklarınız da, bolca olsun bu Ramazan.

Bu Ramazan farklı olsun kardeşler. İçimizdeki dikenleri temizleyelim, kalp yükümüzü hafifletelim. Kendimize yapılmasını istemediğimiz şeyleri biz de, başkalarına yapmayalım. Etrâfımızdaki güzellikleri, sâhip olduklarımızı fark edelim. Yakınlarımızın yaptığı güzel şeyleri takdir edelim. Besmeleyi çok söyleyelim, bereketini düşünelim. Niyetlerimizi temiz tutalım, ahlâkımızı güzelleştirelim. Sâde yaşayalım, şan-şöhrete itibar etmeyelim, tevâzulu olalım. Zamânı hesaplı kullanmayı öğrenelim, boş vaktimiz olmasın, israf edilen vaktimiz bulunmasın bu Ramazanda. Çok şükredelim, Rabb’imize hep verdiklerinden dolayı teşekkür edelim. İsyan, öfke, azar, incitme işine hiç girmeyelim. Korkularımızla yüzleşelim, düzeltelim kendimizi. Bu Ramazanda. Müslümanlar olarak madden ve mânen ihya olalım inşaALLAH. Ne dersiniz?

Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR