Bayram Miroğlu

Bayram Miroğlu

Mü’minlerin özellikleri-2

Mü’minlerin özellikleri-2

Mü’minler ancak o kimselerdir ki; Allah anıldığı zaman kalpleri ürperir. O’nun âyetleri kendilerine okunduğu zaman (bu) onların imanlarını artırır. Onlar sadece Rablerine tevekkül ederler. Onlar namazı dosdoğru kılan, kendilerine rızık olarak verdiğimiz şeylerden Allah yolunda harcayan kimselerdir. İşte onlar gerçekten mü’minlerdir. Onlara, Rableri katında yüksek mertebeler, bağışlanma ve cömertçe verilmiş rızık vardır.(Enfâl,2-4)

**

Mü’minlerin özellikleri konulu yazımıza bu hafta kaldığımız yerden devam edelim inşallah. Adeta Mü’minin tarifi nedir dediğimizde bu ayetler karşımıza çıkmakta ve bizlere gerçek mü’minin tarifini yapmaktadır.

**

* Onlar sadece Rablerine tevekkül ederler.

Gerçek manada mü’min sadece ve sadece Allah’a inanır ve Allah’a güvenir. Değilse malımıza mülkümüze ve insanlara bu manada güvenmek bizleri hayal kırıklığına uğratabilir. Bizler evimizden çıkarken, yolda yürürken işimizle meşgulken sadece ve sadece Rabbimize güvenip dayanmamız gerekmektedir. Bu konuda Peygamber Efendimiz (s) in güzel bir duasını âcizane sizlere tavsiye etmek ve ezberlemenizi isterim. Peygamber Efendimiz Şöyle buyurmuştur: Kişi evinden çıkacağı zaman «Bismillahi tevekkeltü alallâh velâ havle velâ kuvvete illa billâh (Allah'ın adıyla başlarım, Allah'a tevekkül ettim, Güç ve kuvvet ancak Allah'ındır)» derse bir melek kendisine Ey Allah'ın kulu, doğru yola iletildin, bu sana yeter, düşmanlarından korundun diye seslenir ve o kişiden sorumlu olan şeytan ondan uzaklaşır. Başka şeytan bu şeytana şöyle der: Allah'ın kendisine hidayet ettiği, yeterli olunan ve bütün şeytanlardan korunan bir adamı nasıl yoldan çıkarabilirsin! Çünkü o kimse bu sözleri söyledi, sen ona bir şey yapamazsın (Tirmizî - Ebû Dâvûd)

* Onlar namazı dosdoğru kılan, kendilerine rızık olarak verdiğimiz şeylerden Allah yolunda harcayan kimselerdir.

**

Namaz kılmak Rabbimize karşı kulluğumuzun gereğidir. Kur’an-ı Kerimde adeta öneminin büyüklüğüne binaen bir çok ayet-i kerimede mü’mine namaz kılmasını emredilmektedir. İnsanın rabbine en yakın olduğu an secde anıdır. Kişinin rabbine miracı namazdır. Acizliğimizin göstergesi, Rabbimize olan bağlılığımızın pekişmesini sağlayan en büyük amelimizdir. Burada şuna da dikkat çekmek istiyorum. Namazı nasıl kılarsan kıl denmiyor fark ettiyseniz, “Namazı dosdoğru kılan” ifadesi yer almaktadır. İşte sorgulamamız gereken “Namazı nasıl dosdoğru kılabilirim?” sorusunu en güzel bir şekilde cevaplamalı ve bu şekilde namaz kılmaya özen göstermemiz gerekmektedir.

Ve Allah yolunda harcayan kimseler…

Malından fakirin hakkı olan zekatı veren, sadaka ile “Veren elin, alan elden” üstünlüğünü gösteren, gerçek mü’minler.İşte bunlar Allah yolunda harcayan kimselerdir.

Rabbim bizleri bu özellikleri kendinde barındıran gerçek mü’minlerden olmayı ve nihayetinde ayet-i kerimenin sonunda müjdelenen:

Onlara, Rableri katında yüksek mertebeler, bağışlanma ve cömertçe verilmiş rızık vardır.” Müjdesine mazhar olanlardan olmayı nasip eylesin. (Amin)

Selam, dua ve muhabbetlerimle…


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bayram Miroğlu Arşivi
SON YAZILAR