Samet Sözgen

Samet Sözgen

Harika şeyler yapmak

Harika şeyler yapmak

Bazen başkalarının başarılarını görürüz ve cesaretimiz kırılır. Bu yüzden kendimize yüksek bir çıta koyuyoruz ve daha iyisi olmasa da aynısını yapmaya çalışıyoruz. Kim olmamız, ne yapmamız gerektiği konusunda yüksek beklentiler oluşturuyoruz ve kendimizi tam da bunu yapmaya zorluyoruz.

**

Hedefimizin büyüklüğünün ağırlığı altında ezildikçe ve harika şeyler yapma ihtiyacının stresiyle bunaltıya girdikçe başarısız oluyor, hiçbir şey yapmamaya karar veriyoruz. Günler haftalara, bu da aylara dönüşüyor ve biz büyük hedefimize sımsıkı sarılırken, kendimizi ona adamak için mükemmel anı beklerken sonunda hiçbir şey olmuyor.

**

Bu gibi durumlarda, hatırlamanız gereken bir şey var: Herhangi bir nedenle şu anda büyük şeyler yapamıyorsanız, o zaman küçük şeyleri harika bir şekilde yaparak başlayın.

Ertelediğiniz büyük hedef ne olursa olsun, kendinize sorun: Bunun yerine iyi yapabileceğim küçük bir şey nedir?

**

Çünkü ulaşmak istediğimiz büyük hedef uğruna küçük şeyleri gözden kaçırmak çok kolay. Ancak uzun vadede elde ettiğimiz sonuçlar bugün attığımız küçük adımlar üzerine inşa edilmiştir.

Bugün küçük şeyleri iyi yapmak çok büyük bir şey gibi görünmese de, özellikle bunları nihai büyük hedefimize göre bir araya getirdiğimizde, 365 gün boyunca yapılan her gün %1'lik bir iyileştirme, 37 kat iyileştirme sağlıyor.

**

Bu küçük adımlar yolun sonunda ne olacağınızı belirler. O yüzden geleceğiniz için bir şeyler planlıyor ve kendinize hedefler koyuyorsanız, bu aşamada ilk önce kendinize şu anki zamanda atabileceğiniz küçük adımları belirlemek. Bu küçük adımlar gelecek için planlarınız ve koyduğunuz hedefler konusunda size yol arkadaşlığı yapacaktır.

**

Kendinize bir hedef belirleyip sonunda başarısız olma riskini yüksek oranda tutmak yerine, neredeyse yok denilebilecek kadar küçük adımlar atarak başarısız olma riskinizin 10/10’luk oranını yarıya indirme fırsatını yakalamış olursunuz.

**

Hayatımızda başarmayı planladığımız çok şey bulunmaktadır. Fakat bu aşamada bizler için önemli olan nokta, bütün bu plan ve hedefler için bizim şuan ne yaptığımızdır. Şuan yaptığın şeylerin önemini fark ettiğin noktada, büyük değişime ve istediğin başarıya ulaşma yolunda bir adım daha ilerlemiş olursun.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Samet Sözgen Arşivi
SON YAZILAR