Veysel Issı

Veysel Issı

Kadın hayattır

Kadın hayattır

Bir damla yağmur düşer. Tutunduğu buluttan naz ederek ayrılır. Sağanak hâlinde yağar yeryüzüne. Susayan, kavrulan topraklara bereket olur: Çiçeklere, ağaçlara, kuşlara…Kadın yağmurdur. İnsanlığa yağar.

+**

Dere tepe demez, yol bulur sel olur akar. İnsanoğlunun çoraklaşmış, nasır tutmuş yüreğini yumuşatır. Kalplere yağar. Birikmiş, tortulaşmış kötü huyları yıkar, süpürür, atar. Huzurla, mutlulukla, sevinçle doldurur yerini.

**

Bir tomurcuk patlar kara topraktan. Dünyaya yeni bir can gelmiştir. Besler, bağrına tutunmuş ne varsa. İnsan olur, hayvan olur, bitki olur. Kadın topraktır. Toprak kadar verimli, toprak kadar bağrı yanık, toprak kadar vefalı. Yaşam onda başlar. Yüksünmez, nazlanmaz, çeker dünyanın bütün yükünü. Güzelliklere, iyiliklere, umuda açar kollarını. Abıhayat olur, büyütür; can verir.

**

Ilık bir rüzgâr, içimizi ısıtan. Ilgıt ılgıt eser. Âlemin bütün güzel kokularını alır, bir başka yerdekilerle harman eder. Yayar yeryüzüne, yavaş yavaş. İhtiyaç duyulan yerlere, kanadında götürür bulutları. Kadın rüzgârdır. Hasret biriktirenlerin yükünü alır, hafifletir. Bir akşamüstü gurbettekilere ulaştırır, sessizce.

**

Özlem içinde yanan yürekleri vuslata kavuşturur. Sevginin kokusunu güllere katar. Siler, süpürür kötü kokuları. Cihanı çiçek bahçesine çevirir. Sevgisini, sevgisiyle birlikte bütün güzel hasletlerini yitirmişlere eser. Doldurur yüreklerde oluşmuş, bütün boşlukları.

**

Nazlı bir güneş doğar. Bitmeyecekmişçesine kararan gecelerin sonunu aydınlatır, ısıtır dünyayı. Kadın güneştir. Bir elinde ışık, bir elinde sıcaklık tutar. Herkese ihtiyacı olduğu kadar sunar. Umudu tükenmiş, kimsesiz kalmışlara uzatır ışıktan ellerini. Ortaya çıkışı umuttur biçareler için. Üşüyen ruhlarını, yüreklerini ısıtır. Sevgiye keser dünyayı. Âleme can verir, hayat olur, umut olur.

**

Kadın, Orhun Yazıtlarında “katun” olarak geçmektedir. Anlamı kraliçedir. Evet, kadim geleneğimizde kadın kraliçe olarak isim bulmuştur. Onlara bu ismi veren atalarımız da sonuna kadar haklıdır. Her kadın bir kraliçedir. Kadın devlettir, kadın yurttur, kadın yuvadır, kadın anadır… Ve kadın hayattır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Veysel Issı Arşivi
SON YAZILAR