Veysel Issı

Veysel Issı

ANNE OLMAK

ANNE OLMAK

Gece ilerlemiş. Karanlık ve sessizlik dinlenmek isteyenlerin üzerini iyice örtmek istercesine yoğunlaşmış. Kör kuyulara atılmışçasına uykular derin. Bir bebek ağlaması bölüyor dinginliği. Hani, “Bu neyin gürültüsü şimdi?” denecek cinsten. İnsanın duyunca, hele de gecenin bu saatinde cinlerini tepesine çıkaracağı bir çığlık. Ev halkı uykuya o kadar yenik düşmüştür ki kimse duymuyor ya da umursamıyor. Biri hariç. Belki dalalı saatler veya dakikalar geçmiştir. O da en az diğerleri kadar hatta onlardan kat be kat yorgundur. Sessizce kalkar. Ne bir serzeniş, ne bir yüksünme. O bir annedir, bebek bakıcısıdır.

 

Bin hayalle düşer fabrikanın yoluna. “Yarınlar daha güzel olacak,” diye umarak. Eve eşya, çocuklara elbise alacak; evinin bütçesine katkı sağlayacak. Geçen ay umut edip de alamadığı ne varsa. İleride belki bir ev, belki bir araba. Bir hışımla dalar fabrikanın bitmek tükenmek bilmez işlerine. Bütün işleri bitirip kimseye bırakmak istemez gibi. Üretir, üretir. Kendini tüketerek üretir. O bir annedir, işçidir.

 

Horozlar öterken kalkar. Herkesten önce kalkması sanki kaderine yazılmıştır. Kahvaltı hazırlanır. Tarlada akşama kadar yenecek azıklar konur torbaya. Ailenin diğer üyeleri birer birer çocuk gibi uyandırılır. Herkesin öfkesi, yakınması suçluymuş gibi onadır. Herkesle birlikte yola koyulur. Herkes kadar çalışır, herkes kadar yorulur. Ev hanımlığı tarlada da devam eder. Diğerlerinin dinlenme vakti onun hizmet vaktidir. O bir annedir, çiftçidir.

 

Bir hemşire, bir memur, ya da öğretmen. Herkesle birlikte başlar mesaiye. Mesainin bitimi ile birlikte çoğu yorgunluğunu biraz azaltmak için aceleyle koşar sıcak yuvasına. Onun için yeni bir mesai başlıyordur oysa. Yemek yapılacak, çocuklarla ilgilenilecek. Evin saymakla bitmez işleri düzene konulacak. O sanki mesai yapmamış, yorulmamıştır. O bir annedir, iş kadınıdır, ev hanımıdır.

 

“Anne” kelimelerle ifade edilebilecek kadar basit bir kavram değildir. Güzel olan, zor olan, vefalı olan, çileli olan ne kadar mefhum varsa hepsini kapsar. Resulullah (S.A.V.), “Cennet anaların ayakları altındadır.” demiş. Bu kadar ulvi bir varlığa da cennet yakışır. Dünyalarının da cennet olması dileğiyle, “Anneler Günü Kutlu Olsun.”

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Veysel Issı Arşivi
SON YAZILAR