Samet Sözgen

Samet Sözgen

Beklentiler

Beklentiler

Bunun hakkında düşünmek için kendinize bir dakika verin. O zaman kendinize sorun: En son ne zaman eylemlerinizden hiçbir şey beklemediniz? En son ne zaman sadece yapmış olmak için bir şey yaptığınızı hatırlıyor musunuz? Şu anda yaptığınız eylemler, onlardan ne elde edebileceğinize dair herhangi bir beklenti tarafından motive ediliyor mu?

**

Evet, kendinize bu soruları sormak garip gelebilir. Her şeyden önce, o eylemden hiçbir şey beklemiyorsanız neden bir şey yapasınız ki? O zaman bunu yapmak için motivasyon ne olurdu?

**

Beklentilerin sürekli çekimi

Beklentiler içimizde düşündüğümüzden daha güçlüdür. Çoğu zaman beklentilerimizin dışında bir şeyler yapmak ister ve buna karar veririz. Sabahları bir fincan kahve içmeye, tadı ve bize nasıl hissettireceği konusundaki beklentilerimiz dışında karar veriyoruz.

**

Öğreneceklerimiz konusunda beklentilerimiz doğrultusunda bir eğitim programına kayıt olmaya karar veriyoruz. Değerli bir ilişkiyi sürdürmek için bir arkadaşı aramaya karar veriyoruz. Farkında olmadan, hayatımızda yaptığımız eylemlerden sürekli olarak sonuçların ve ödüllerin peşindeyiz.

**

Hayatımızın büyük bir kısmı beklentiler tarafından yönlendirilir ve bunlara sahip olmak doğaldır. Ancak hayatımızı beklentilerimizin sınırlı kapsamına sığdırmaya çalıştığımızda bir yük haline gelebilirler. Ayrıca, bir eylemden belirli bir sonuç beklediğimizde, hayatımıza hayal kırıklığını davet ediyoruz.

**

Hayatımız boyunca öğrendiğimiz ve zihnimize yerleştirdiğimiz eylem-sonuç kalıbının dışına çıkan her şey bizi mutsuz hissettirecektir. Bütün bu çaba ne içindi? merak edeceğiz. Kaygı, eylemlerimizin değişmez ortağı olacak ve başarısız olma ve istediklerimizi elde edememe korkusu, geçici başarı duygusundan daha belirgin hale gelecektir.

**

Beklentilerden özgürlük

Metinde, özverili eylemlerin, eylemlerimizden 'meyveler' elde etme takıntısından arınmış eylemler olduğunu görebiliriz. Menfaat veya kazanç zihniyetinden kaynaklanmazlar. Bunun nedeni, başkalarının özverili davrandığımızı kabul etmesi de dahil olmak üzere, karşılığında hiçbir şey beklemeden üstlenilmeleridir . Sadece eylemin kendisi için hareket ederseniz, bir sonraki anda bekleyeceğiniz hiçbir şey yoktur. Başarı ve ödül arzusundan kurtulduğunuzda, kaygı, öfke ve korkudan da kurtulacaksınız.

**

'Orta yol' yok

Hepimiz bazen hayatımızda özverili eylemlerde bulunabiliriz. Ama ya bu bizim sabit tavrımız olursa? Bu bazılarına gülünç gelebilir. Sosyal ve ekonomik yapılarımıza bu kadar yerleşmiş fayda, verimlilik ve kazanç zihniyetiyle bunu anlamak elbette mümkün değildir.

**

Ancak, bir an için düşünürseniz, yaşayabileceğimiz yalnızca iki temel tutum olduğunu, tüm eylemlerimizin iki temel başlangıç ​​noktası olduğunu fark edeceksiniz. Ya egodan ve dolayısıyla bencil arzulardan hareket edebiliriz ya da bencil olmayan bir alandan hareket edebiliriz. 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Samet Sözgen Arşivi
SON YAZILAR