Ramazan Kural

Ramazan Kural

Güle güle ya şehri Ramazan

Güle güle ya şehri Ramazan

Hasret ve özlemle beklediğimiz 3 aylar ve Ramazanı şerifin sonuna geldik. Ramazan Bayramı Hicri takvimine göre Şevval ayının ilk üç gününde ihya edilir. İslam dinine göre Ramazan Bayramı Hicri takviminin dokuzuncu ayı olan Ramazan ayının ardından onuncu ay olan Şevval ayında kutlanır.

Müslümanların iki büyük bayramından biridir. Ramazan ayında tutulan bir aylık orucun bitiminde Şevval ayının ilk üç günü Müslümanların bayram günleridir. Ramazan bayramına, o gün fıtır sadakası verilmesinden dolayı Fıtır bayramı da denilmektedir. Ülkemizde bu bayramda çocuklara şeker hediye edilmesinin gelenek haline gelmiş olmasından dolayı Şeker Bayramı da denilmektedir.

Bayramlar insanları bir araya getiren sevgi patlamasının yaşanmasına vesile olan günlerden biridir. Öyle ki bayramda yardımlaşma ve hediyeleşme çok olur ve herkesin yüzü güler. Bu dünyadan göçüp giden ana baba ve akrabalarımızı da unutmayız. Mezarlıkları ziyaret eder Fatiha okuyup dualar ederiz.

Ramazan bayramının Müslümanlar arasında ayrı bir yeri vardır. Aynı anda hem mutluluğu hem de üzüntüyü yaşarız. 1 ay gibi uzun bir süre orucumuzu tuttuk: tutulan orucun iftar vaktindeki sevinci hem de birbirinden uzakta yaşayanların bir araya gelmesinin sevincini yaşardık. Bu sene sevdiklerimizden uzak geçirdik ramazanı. Önceki ramazanlar gibi büyük sofralar kurulmadı. Allahın izniyle bu günler geçecek eskisi gibi hep birlikte neşe ve coşkuyla geçireceğiz ramazanı.

Arife, Kurban Bayramı'ndan bir önceki gün, hicrî takvime göre Zilhicce ayının 9. günüdür. Başka güne arife denmez. Ülkemizde Ramazan Bayramı'nın bir önceki gününe de arife denmiştir. Resulullah'ın (sav) bildirdiğine göre: 

"Günlerin en faziletlisi arife günüdür. Faziletçe cumaya benzer. O, cuma günü dışında yapılan yetmiş hacdan faziletlidir. Duaların en faziletlisi de arife günü yapılan duadır. Benim ve benden önceki peygamberlerin söylediği en faziletli söz de: Lailahe illallah vahdehu la şerike lehu. (Allah birdir, ondan başka ilah yoktur, O'nun ortağı da yoktur) sözüdür."

Ümmetin birlik ve beraberliğinin daim olmasına akan kanların durması, hastalıkların ve musibetlerin geçmesi saygı, hoşgörü ve barışın hakim olmasına vesile olması dileğiyle Ramazan bayramınız mübarek olsun…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ramazan Kural Arşivi
SON YAZILAR