Tunahan Dağaşan

Tunahan Dağaşan

Gez dünyayı gör Konya’yı

Gez dünyayı gör Konya’yı

Söz anlamını buldu. Gediğine oturdu. Artık Konya'da dünyayı görebilirsiniz, özellikle Suriye ve Afganistan'dan izler görmek mümkün. 
Gettolaşma var, Suriyeli mahalleler, Afgan mahalleler oluştu, oluşuyor. 
Getto sosyal uyumu zorlaştırır. 
Şehrin merkezinde gezerken kendinizi Şam'da hissedebilirsiniz, Kabilin de soft halini görmek mümkün... 
Kültür çeşitliliği artıyor. Kültür park da gezerken kültür çeşitliliğini gözlemleyebilirsiniz. Yemek kültürü, sokak kültürü değişiyor. Kültür parkın da adı gediğine oturdu. Afgan pilavı, Şam tatlısı gibi... Yiyenler ve beğenenler, rağbet edenlerde var. Sevmeyen ve kızanlar da... 

Eylül ayının ikisi itibariyle göç istatistiklerine göre yakalanan düzensiz göçmen sayısında 40.098 ile Afganlar lider, ikinci ise 13.558 göçmen ile Suriye... Toplamda yakalanan düzensiz göçmen sayısı altı ay önce 24.578 iken şimdi 94.915... 
İkamet izni ile illere göre yabancı dağılımında Konya ile birkaç ili kıyaslayalım. 
Adana 6805, Antalya 121.785, Konya 10.250, Karaman 655, Ankara 104.020, Diyarbakır 1298... Konya diğer büyük şehirlere bakılırsa gene de az... 

Göç idaresi müdürlüğü sitesinde doğru bilinen yanlışlar kısmında şunlar yazar; 
Suriyelilere TOKİ'den ev verilmemektedir. 
Suriyelilere devlet tarafından maaş bağlanmamakta ve yardım yapılmamaktadır. 
Suriyeliler istedikleri ilde ikamet edememekte ve şehirler arası izinsiz kontrolsüz olarak hareket edememektedir.
Suriyeliler vergi vermektedir. 
Suriyeliler kamu hizmetlerinde öncelikli değildir. 
Suriyeliler ülkelerine kalıcı olarak dönmelerini teşvik etmek için bayram izni verilmektedir. Bugüne kadar bayram iznine giden 150.000 Suriyeli geri dönmemiş ve Suriye'de kalmıştır. 
Suriyeliler oy kullanamamaktadır. 
Evet, bu verileri ben yazmıyorum, göç idaresi müdürlüğünün sitesinde var, açıp bakabilirsiniz. Göç araştırması dergisinin söylediğine göre yerel yönetimler göçmen ve mültecilere yardım yaparken halkın tepkisinden korkuyor.  Bu sebeple bunu STK’lar aracılığıyla daha ziyade yapıyorlar. Bu dergide belediye bazında göçmenlere ne tür yardımlar yapıldığı Konya Belediyesinin sitesi kaynak alınarak verilmiştir.

Sosyal medyada mültecilere dair bir dolu yalan yanlış beyan var. Sadece mülteciler değil çoğu konuda... Teyit. Org diye bir site var, bu dalaverelerin aslını araştırıp sosyal medyadaki yalanları ortaya çıkarmaya çalışıyor. 
Mesela Ekrem İmamoğlu’nun gençliğinde kucağında bira şişeleriyle ve kadınlarla alem yaptığı kekremsi bir resmin aslını bulmuşlar. Rusya'da bir partide çekilen bir fotoğrafa başını yerleştirmişler. Yani bir Rus gencine ait fotoğraf… Bir siyasinin eline bira şişesi vermek ya da rakı bardağı koymak Photoshop ya da montaj yapanların en sevdiği şey... Bazı montajlar o kadar belli oluyor ki kafa gövdenin iki katı nerdeyse, ona rağmen paylaşımın altına yorumlarda bunun montaj olduğunu anlamayıp inanarak verip veriştirenler var. 
Afganistan'da uçaktan sallandırılan Taliban’ın ölmediğini ve bunun gerçek bir resim olmadığını…
Sahilde nargile içen Suriyeli resmini de araştırsalar iyi olabilirdi. Bu site zamanla iyice popüler olabilir. Çünkü yalan haber gırla... hepsine de yalan diyemeyiz elbette. 
Sosyal medyada bir afiş hazırlayıp, montajlayıp insanların gözünün önüne sermek ve yaymak mümkün... tabi bunlara hemen inanıp yayan çok insan var.
Kalın sağlıcakla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum
Tunahan Dağaşan Arşivi
SON YAZILAR