Tunahan Dağaşan

Tunahan Dağaşan

Hayatın İçinden

Hayatın İçinden

İnsan tepki verir. Başına gelen hadiseler sonrasında durumu paylaşmadan rahat edemeyebilir. Olumlu ya da olumsuz yaşadıklarını içinde biriktiren, susan ve sabredenler, sevinen ve sevincini belli etmeyenler ve bu durumu paylaşmak istemeyenler olduğu gibi ekseriyetle paylaşıma açık olmak isteyenler daha fazladır. Çünkü yük, sıkıntı paylaştıkça azalır, sevinç, neşe veren duygu ise paylaştıkça artar. İki durumda da duygularını kiminle paylaştığın önemlidir. Kalitesiz ve karaktersiz bir insanla iki durumda da paylaşımı tercih etmek kişiye zarar verebilir. Çünkü sevinci ve başarıyı kalitesiz bir insanla paylaşmak onda çekememeye hasede sebep olabilir.
Üzüntü, dert, kederi ise karaktersiz bir insanla paylaşmak sonrasında aleyhinize kullanılabilir.
**
Sözü ile ameli bir olmayan insanlar karaktersiz, duruşu olmayan, herkesle iyi geçinmek namına meyilli fakat haksızlık karşısında da menfaati gereği susan, dolayısıyla bir duruş sergileme gereği duymadığı için kaypak zeminli, cıvık, şekilden şekle giren, dürüst olmayan insandır. Söyledikleri ile yaptıkları uyuşmayan insanlara örnek verelim. Sosyal medyadan dini paylaşımlar yapar, adaletten, haksızlıktan, dinden, ibadetten bahsederler fakat yaptıkları ve davranışları bu durumla tamamen çelişir. İşte bu insanlara münafık denir. Bir münafığı, sözü ile ameli bir olmayan bir insanı eleştirmek çoğu zaman herhangi bir ise yaramaz. Çünkü kendisine göre her zaman haklıdır ve kendisine göre her zaman doğrudur. Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır.
**
Olumlu veya olumsuz bir insanın eleştiriye açık olması ve eleştiriye göre vicdanen kendi denetimini yapması ancak belirli bir olgunluğa ulaşmış insanlara münhasırdır. Bu olgunluğa ulaşmamış bir insanı eleştirmek insana çoğu zaman meseleyi çözmek adına bir adım değil bir düşman kazandıracaktır. Dolayısıyla eleştireceğimiz vakit karşımızdaki insanı tartmamız lazım. O insan eleştiriyi kaldırabilecek ve söylenenler ile kendi öz denetimini yapabilecek olgunluğa ve bunları sözle ya da yapacaklarına davranışlarına uygulanabilecek bir dürüstlüğe sahip mi? Kaliteli bir insan şu hâlde bu olgunluğa sahiptir. Şöyle güzel bir söz vardır; “göz bir tek kendisini göremez”. Bazı insanlar kendisini göremez. Bu ikiye ayrılır; birincisi kendisini gerçekten gafilce görmez. İkincisi ise menfaati gereği kendisine kördür. Burada karaktersiz olanı menfaati gereği kendisine kör olandır. Çünkü birincisi kendi durumundan habersiz, ikincisi ise kendi çıkarını her türlü değere tercih eder.
**
Halden anlamak ince ruhlu insanlarda ve empati duygusu gelişmiş insanlarda yaygındır. Empati duygusu yoksun insan karşısındaki kişiyi anlamadan yargılamaya eğilimlidir. Paylaşmak empati yoksunu insanla olduğu zaman anlamaya çalışmak değil yargı peşi sıra gelir. Alınganlık ruhun yıpranmış oluşunun bir göstergesidir. Peki insan neden empati yoksunu veya fazlasıyla alıngan olur? Bunun cevabi mutlak surette şudur denilemese de ilk olarak içinde bulunduğu çevrenin empati duygusundan yoksun olması gelir. İnsanın içinde bulunduğu çevreye bir süre sonra benzeme ihtimali yüksektir. Çünkü insan çevresinden gördüğünü çevresine gösterecektir.
**
Siyasetten ticarete, ticaretten beşerî ilişkilere kadar güven, söz ile amel uyumuna göre kendisini belli edecektir. Eskilerin tabiri ile hal ehli olmak... günümüzde güven maalesef söze bakmıyor. İnsanların para ile olan ilişkisi temele alınıyor ki bu yerinde bir kriterdir. Para konusunda aldığını vermeyen (verebilecek durumda iken) bir insan istisnai bir durum dışında haindir, çünkü emanete ihanet etmiştir. Yapılan bir iyilik kullanılmış, suiistimal edilmiştir. İyiliğini düşündüğünüz kişi gene altını çiziyorum istisnai durumlar dışında sizi zor durumda bırakarak düşünmemiştir. Şu durumda da empati duygusu ve kalite, karakter kendisini belli edecektir.
**
Çoğu zaman gerçekler ile gösterilen durumlar çok farklı olabilir. Ve gene çoğu zaman insanlar karşısındaki insanı uyuttuğunu ve kandırdığını düşünebilir. Ne var ki kandırılan ve uyutulan her şeyin farkındadır fakat susmayı veya paylaşmamayı tercih etmektedir.
Sonuç olarak paylaşmak güzeldir, şayet doğru insanla paylaşılırsa...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Tunahan Dağaşan Arşivi
SON YAZILAR