A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi sorular ve cevaplar

Fıkıhi sorular ve cevaplar

S.1) Hocam; Konfeksiyoncu esnafıyım. İstanbul’dan bir Yahudi tüccardan mal alıyordum. Covid-19 nedeni ile gidemedim. Bir ay önce mağazasına vardım kapalıydı, sordum soruşturdum, covid-19’dan hem kendisi hem de hanımı vefat etmişler, kimsesini bulamadım. Şimdi ben bu borcumu nereye vereyim ki vebalden kurtulayım. Bana bir yol gösterir misiniz?

C.1) Borçlu olduğun gayri Müslim’i iyice araştır. Yakın bir kimsesini bulamazsan, çok fakir olan kimseleri araştırsın borcunun karşılığını onlara verirsin. Veya ordunun vakıflarına verebilirsin. O gayri Müslime bir sevabı olmaz. O parayı tekrar onlara verirsin. Buna rağmen ilerde bir yakını çıkarda parasını isterse, mirasçısı olduğu da anlaşılırsa

S.2) Hocam; bir yerde cemaatle namaz kılacaktık, ben namazı oturarak kılıyorum. Ben emekli imam olduğum için, diğer hocalar cemaat oldu, bana imamlık yaptırdılar.  Bu yapılan doğru mudur? Açıklar mısınız?

Not: bir de buluğa ermeyen bir hafızda namaz kıldırdı. 

C.2) Sizin yaptığınız caiz değildir yanlış yapmışsınız. İmamlık yapacak olanın sağlam olması gerekir. Sağlam olan imam olup namaz kıldıracaktı. Buluğa ermeyen namaz kıldıramaz. İmamlık yapması caiz değildir. Siz orada buna mani olacaktınız.

S.3) Hocam; Şeytan nedir? İblis nedir? Şeytanın ilk ismi nedir? Kaç çeşit şeytan vardır? Merak ettik. Açıklar mısınız?

C.3) Şeytan: hilekâr, sahtekâr, kurnaz, kibirli gibi anlamlara gelir. Allah’ın lanetine uğramış, rahmetinden kovulmuş insanlara düşman olan varlıktır. İnsanların en büyük düşmanı şeytandır. Kur’an-ı Kerim’de Fatır Suresinin 6. Ayeti Kerimesinde Allah (C.C) şöyle buyurur: “Şüphe yok ki şeytan sizin apaçık düşmanınızdır, siz de onu düşman bilin…”

İblis: müflis anlamına gelir. Allah’a isyan edip kovulduğu için iblis denmiştir.

Rivayetlere göre 9 çeşit şeytan vardır.

1-    Lehan: İçki içenlerle arkadaşlık yapıp onları yoldan çıkaranlar.

2-    Zelitun: Sokaklarda bulunur. İnsanları yoldan çıkartmak, onları Allah’a isyan ettirmek için çalışır.

3-    Vesin: Sıkıntıya, belaya haksızlığa uğrayanlara musallat olur, onları yoldan çıkarmaya çalışır.

4-    Ovan: Bu şeytan sultanlara, saltanat sahibi olanlara, hocalara, hâkimlere musallat olur, onları yoldan çıkarıp insanlara zulmeden haksız kararlar verdirir, zalimliğe yönlendirir. Çok tehlikelidir.

5-    Heffaf: İçki içenlere, kumar oynayanlara, zina yapanlara musallat olur, daha çok isyan ettirir suç işletir.

6-    Mürre: Çalgıcılara, şarkıcılara, dansözlere musallat olur. Onları şan ve şöhrete kavuşturup dinden çıkarır.

7-    Lekus: Mecusilere, ateşperestlere, dinini inkâr edenlere musallat olur. Onlara gerçeği hidayeti göstermez.

8-    Musavvit: Yahudi ve hıristiyan âlimlere musallat olur. Böylece onlara batılı hak, hakkı da batıl olarak gösterip isyan ettirir.

9-    Dasim: Her yerde bulunan bilhassa gençlere musallat olan aileler arasını açan, kavga ve münakaşa ettiren aile yuvasını dağıtan, karı koca arasını açan boşanmalara fırsat veren laindir.

S.4) Hocam; Şeytan çoğalır mı? Üremeleri nasıl olur? Onların içinde Müslüman olanlar var mıdır? Müslüman olanların bize zararı olur mu? Merak ettiğimiz için soruyoruz. Açıklar mısınız?

C.4) Şeytanlar insanlar gibi çoğalırlar, yaşlanır, ölür. Bunların çoğalması insanlardan farklıdır. Bunlar kendi aralarında evlenir çoğalırlar. Şeytanlar Müslüman olmazlar, şeytanın düşmanlığı bütün insanlığadır. Şeytanlar ibadette etmezler. İbadet etmek melekler, insanlar ve cinler içindir. Kur’an-ı Kerim’de Zariyat Suresi 56. Ayeti Kerime’sinde Allah (C.C) şöyle buyurur: “Ben insanları ve cinleri ancak Bana ibadet etsinler diye yarattım.” Tahrim Suresinin 6. Ayeti Kerimesinde Allah (C.C) şöyle buyurur: “Allah’ın kendilerine verdiği her emri derhal ve aynen yerine getirirler ve asla itaatsizlik etmezler.”

Cinlerden Müslüman olanlar vardır, hatta evliya makamında olanlar da vardır.

S.5) Hocam; Ben Konya dışından bir köyden arıyorum. Covid-19’dan babam vefat etti. Cenazesi yıkanmadan kabre koyulduğunu sonradan öğrendik. Şimdi ne yapacağız? Cenazeyi çıkaralım mı? Ne dersiniz? 

C.5) Cenaze yıkanmadan gömülmüşse onu tekrar çıkarmak haramdır, büyük günahtır. Çıkarmaktan vazgeçin, covid-19 olduğu için onu izinsiz çıkartamazsınız, çok ağır cezası vardır. İsterseniz bir hoca bulursunuz, kabri başında Cenaze Namazı kılabilirsiniz. (Kaynak:Kudûrî Tercümesi)

S.6) Hocam; Amcam covid-19’dan vefat etti. Görevliler araba üzerinde Cenaze Namazı kıldırdılar, tabutla gömdüler, bize müdahale ettirmediler. Araba üzerinde Cenaze Namazı kılınır mı? Açıklar mısınız?

C.6) Araba üzerinde Cenaze Namazı kılmak caiz değildir, musalla taşına konulmalıdır. Yasalarda covid-19’dan ölenler arabadan inmeyecek, Cenaze Namazı orada kılınacak diye bir yasa, bir yönerge yok, tamamen o görevlilerin iş güzarlığı, iş bilmezliğinden kaynaklanıyor Tabutla konması; yönetmelik gereği olduğu için konabilir. Zaten tahta bir müddet sonra çürüyeceği için ceset toprağa düşecektir.

S.7) Hocam; Bir ateist, din düşmanı öldü. Cenaze Namazını ünlü bir hoca kıldırdı. Orada bulunan cemaatte kıldı. Bunun Cenaze Namazı kılınır mı? Bu hocanın durumu ne olur?  Açıklar mısınız?

C.7) Hayatında dik olarak camiye girmeyenin yatıkken cenazesi kılınmaz. Hele ateistler, dinsizler, dinle alay edenlerin cenazeleri kılınmaz. Kılanda kıldıranda Allah katında mesuldür, günahkârdır, ahmaktır.

S.8) Hocam; Biz yeni evliyiz. Kocam arkadaşlarıyla karışık erkek, kadın oturuyor. Hiç tanımadığım kimseler, beni de götürüp oturmaya zorluyor. Ben; günahtır, ben gidemem, günaha giremem diyorum, ancak beni dinlemiyor. Ne var bunda bunlar arkadaşlarım ve eşleri diyor. Bu şekilde oturmak dinî açıdan doğru mudur? Açıklar mısınız?

C.8) Önce avretin, mahremiyetin ne olduğunu Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre açıklayalım.

Hanefi Mezhebine göre; bir bayanın yabancı erkeklere göre avreti el ve yüzü dışındaki yerler avrettir. Yalnız fitne kokusu, korkusu varsa el ve yüz dâhil avrettir. Öyle karışık bir arada oturmak caiz değildir, doğru değildir. Her an fitne tehlikesi vardır.

Şafii Mezhebine göre; Yabancı erkekler karşısında el ve yüz de dâhil her tarafı mahremdir. Nitekim bu tür oturmalardan çok fitneler olmuş çok yuvalar yıkılmıştır. Bizim örneğimiz Peygamber efendimiz (S.A.V)’dir. O böyle bir şekilde oturmamıştır.

Kocanızın o oturmaları, sizi zorlamaması lazımdır., Dinen zorlayamaz. Allah’a isyan olan bir yerde mahlûkata itaat olmaz.

S.9) Hocam; Ben İslam’ı yaşamaya çalışan bir bayanım. İpekli eşarp örtüyorum. Bazı arkadaşlar, sen hem dindarsın hem de ipekli eşarp örtüyorsun bu haramdır, bu nasıl olur diyorlar. Açıklar mısınız?

C.9) Altın kullanmak, ipekli giyinmek erkeklere haramdır. Kadınlara ise haram değildir. Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurur: “Altın ve ipek ümmetimin kadınlarına helal, erkeklerine haramdır.” (Kaynak: Tirmizi – Ahmet Bin Hambel) Diğer bir Hadisi Şerifte: “Kadınların ipek giymesi ve onu her türlü kullanması haram değildir.”

Buna göre bayanların altın kullanması ipekli giyinmesinde bir sakınca yoktur caizdir. İpekli eşarp takabilirsiniz. Siz işi itimat edilen bir uzmanına sorunuz. Yalnız rengine dikkat ediniz. Gurur ve kibir alametinden kaçınınız.

S.10) Hocam; Konya dışından arıyorum. Benim kız kardeşim mahkeme tarafından boşandı. Kocası huysuz çıktı boşandılar. Şimdi kardeşimi istiyorlar. Babam verecek, ancak ben razı olmuyorum. Hâkimin boşaması bir talakla boşamış olur. İki talakla kadın kocasına bağlıdır evlenemez diyorum. Bir açıklama yapar mısınız?

C.10) Bir kadın kocasına üç talakla bağlıdır. Hâkimin boşamasından bir talak gider. Buna Tevfiz-i Talak denir. Buna rağmen ilerde tekrar birleşmek isterlerse dönebilirler. Bizin dediğiniz doğrudur. O kocası dinen iki talakla daha boşamadığı takdirde kardeşiniz bir başkası ile evlenemez. Bir şeyler yapıp bunu kocasından boşatmak lazımdır. Ne pahasına olursa olsun kocası iki defa daha ayrı ayrı yerlerde boşadım demesi lazımdır. Aksi halde zina ederler. Ölüm vuku bulursa Allah korusun imansız ölmesine sebep olur.   

Ali Galip DOĞAN

İrşad Vakfı Başkanı

Fi emanillah maas selame

Dua ve Selamlar. 22.02.2021

İletişim-Tel:0332-3524213 veya 0505-7721593-94

Posta:[email protected]                                                                                             

Facebook: Ali Galip Doğan

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR