A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Fıkıhi sorular ve cevaplar

Fıkıhi sorular ve cevaplar

S.1) Hocam; Cünüp iken yapılması yasak olan şeyler nelerdir? Yemek yiyebilir miyiz? Su içebilir miyiz? Açıklar mısınız? 

C.1) Biz yine cevabımızı Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre vereceğiz. Hanefi ve Şafii Mezheplerine göre cünüp iken yapılması haram olanlar:

1- Namaz kılmak. Cünüp olan bir kimse hiçbir namazı kılamaz. Tilavet Secdesi ve Şükür Secdesi yapamaz. Secdelerde namaz hükmündedir.

2- Kur’an-ı Kerim okuyamaz ve ona el süremez. Allah (C.C) Kur’an-ı Kerim’de Vakıa Suresinin 75. Ayet-i Kerimesinde şöyle buyurur: La yemessühü illel mudahherûn.Ona ancak temiz olanlar el sürebilir.” Dua ve zikir yapabilirler.

Hanefi’ye göre; Kâbe’ye girmek ve camiye girmek haramdır.

Şafii’ye göre; Hiç durmadan caminin bir kapısından girip öbür kapısından çıkabilir.

3- Her iki mezhepte de cünüp iken Kâbe’yi tavaf etmek haramdır. Hayızlı kadınların girmesi haramdır. Kâbe’yi tavaf etmesi haramdır. (Hanefilere göre) Hayızlı kadın Hayızlı iken Kâbe’yi tavaf ederse Hac’ta bir deve kurban eder. Umre’de ise bir koyun kurban eder. (Kaynak: Fethül Kadir – Mezahib-il Erbaa)  

S.2) Hocam; Namaza yakın bir vakitti. Abdestli iken iğne yaptırdım. Camiye girip namazımı kıldım. Bir arkadaş senin abdestin bozuldu, namazın olmadı yeniden kıl dedi. Hocam; konuyu açıklar mısınız?

C.2) Hanefi Mezhebine göre; İğne vurulan yerden kan çıkarda dağılırsa abdest bozulur. Şayet kan çıkmazsa bozulmaz.  Ancak kanın çıkıp çıkmadığından emin değilsen yeniden abdest al kıldığın o namazı kaza et.

Şafii Mezhebine göre; iğneden sonra abdest bozulmaz. Çizme dolusu kan çıkarsa o zaman abdest bozulur. (Kaynak: Fetevayi Hindiyye – Mezihib-il Erbaa) 

S.3) Hocam; Bir arkadaş belli yerlere gıda satıyor. 20 yıldır bu işi yapıyormuş. Şimdi ise covid-19’dan dolayı rahatsızlandı. Buraları bana devredecek ancak benden para istiyor. Müşterileri bana tanıtacağı için benden belli bir miktar para istiyor. Bu parayı versem günah olur mu? Açıklar mısınız?

C.3) Bu bir nevi hava parası istiyor. Bu müşterilerinden dolayı para alması haramdır, alamaz. Senin de böyle bir para vermemen gerekir. Yoksa günaha girersiniz.

S.4) Hocam; Ulusal bir kanalda tartıştılar. İlahiyatçı bir hoca Reenkarnasyon vardır, ölünün ruhu bir başkasına geçebilir dedi. Hocam bu nedir? İzah eder misiniz?

C.4) Reenkarnasyon: Ölen bir kimsenin ruhunun bir başkasına geçmesidir. Bu inanç genelde Hindularda vardır. Hint mezheplerinde; ölen bir kimse günahkârsa ölünce ruhu başkasına geçer, tekrar o başkasına geçer, en son geçtiğinde Nirvana’ya ulaşır.

Böyle inanan bir Müslüman ahireti inkâr ettiğinden dinden çıkar, kâfir olur. Ölen cesettir, ruhlar ölmez, böyle olsa hesabın, Cennetin, Cehennemin hükmü kalmaz. İlahiyat etiketiyle bu fikri savunanlara yazıklar olsun. Bu inanç batıl bir inançtır, buna inanan kimse kâfir olur.

Kur’an-ı Kerim ve Hadis-i Şerif’e terstir. Buna inanan kimselere göre ölen bir kimsenin ruhu yüzlerce insana geçmiş olur ki bu İslam’da yoktur.

S.5) Hocam; Nazar nedir? Bana çok nazar değiyor. Bunun için nazar boncuğu takıyorum. Bana bunu takmak İslam’a göre caiz değil dediler. Açıklar mısınız?   

C.5) Nazar: Sözlükte bakmak, görmek düşünmek anlamına gelir. Arapça’da; isabet-ül Ayn denir. Nazar 2 şeyden olur.

1- Hasetten olur.

2- Aşırı sevgiden olur. Bir kimse evlatlarını, malını aşırı severse, o sevdiğine nazar olur. Allah (C.C) Kur’an-ı Kerim’de Kalem Suresinin 51. Ayet-i Kerimesinde şöyle buyurur: “O inkârcılar Kur’an-ı Kerim’i işittikleri zaman, Seni gözleri ile devireceklermiş gibi bakarlar. Şüphe yok ki o bir delildir.”

Nazar; pozitif bilimle açıklanamaz. Peygamber Efendimiz (S.A.V) Hadis-i Şeriflerinde şöyle buyurur:

- “İsabeti ayn haktır. Ondan Allah’a sığının.

- “İsabeti ayn haktır, deveyi kazana, insanı mezara sokar.”

- “İsabeti ayn haktır, dağı yerinden oynatır:”

- “İsabeti ayn haktır, mezarlıktakilerin çoğu nazardandır.

Nazardan korunmak için Kalem Suresinin son Ayeti 3 defa okunur, 3 İhlas Suresi, 5 Felak Suresi, 6 Nas Suresi okunur. Maşaallah, Barakallah, La havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azîm diyerek korunma olur. Nazar boncuğu nazarı korumaz. İslam’da böyle bir şey yoktur.

Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurur: “Kim nazar boncuğu takarsa Allah ona nazar boncuğu sebebi ile fayda (vermez) yaratmaz. Kimde nazarlık takarsa Allah ondan bir hayır nasip etmez.” (Ahmet B. Hambel)

Fi emanillah maas Selame

Dua ve Selamlar. 20.10.2020

Ali Galip DOĞAN/İrşad Dayanışma Vakfı Başkanı

İletişim-Tel: 0 (332) 3524213 veya 0 (505) 772 15 93-94

Posta:[email protected]

Facebook: Ali Galip Doğan

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR