Özcan Dalgıç

Özcan Dalgıç

Evlilik Sanatının İcrası İçin “Sohbet – İletişim”

Evlilik Sanatının İcrası İçin “Sohbet – İletişim”

Evliliklerde yaşanan problemlerin en büyüğü eşlerin sağlıklı bir iletişim içerisinde olamamaları, sohbet edememeleri, konuşmayı, dinlemeyi, anlamayı becerememelerinden kaynaklanmaktadır. Duygu ve düşüncelerini ifade etmeyi başaramayan eşler, problemlerini çözmek için önce seslerini yükseltmeye, sonra işi tartışmaya, kavgaya taşımaktadırlar.

Sohbet nedir, iletişim nedir diye kısacak bakacak olursak. Sohbet, sözlü veya yazılı olarak başlatılan, jestler, beden dili, semboller, işaretler ile desteklenen, iki veya daha fazla kişi arasında konuşma, olay ve duyguları ifade etme, fikir alışverişi yapma sürecidir. İnsanlar arasında iletişimin temel bir parçası olan sohbet, günlük hayatta eşimizle, çocuklarımızla, arkadaşlarımızla, diğer insanlarla aramızda gerçekleşir.

Eşlerin birbirini daha iyi anlamaları, evlilik bağlarını güçlendirmeleri ve ilişkilerini geliştirmeleri kuracakları sağlıklı iletişim diline ve samimi sohbete bağlıdır. İnsanların sosyal varlıklar olarak iletişime ihtiyaç duydukları ve sohbet etmekle duygusal ve sosyal ihtiyaçlarını karşıladıkları unutulmamalıdır. Evlilikte huzuru yakalayabilmek, mutlu olabilmek için eşlerin birbirlerine kuracakları cümleler, duygularını ifade etmek için kullanacakları kelimeler, karşılıklı sevgi, saygı ve güven duygularını güçlendirmelerine yardımcı olur. Sohbetin, iletişimin önemini madde madde açıklayacak olursak;

Eşler arasında anlayışı artırır. İyi iletişim, eşlerin birbirlerinin düşüncelerini, duygularını, ihtiyaçlarını ve beklentilerini anlamalarını sağlar. Bu sayede, eşler birbirleriyle daha derin bir bağ kurar ve ilişkilerini daha anlamlı hale getirirler.

Eşlerin duygusal bağları güçlendirir. Eşler arasındaki açık ve samimi iletişim, birbirlerine olan duygusal bağlarını güçlendirir. Karşılıklı duyguların paylaşılması, sevgi, şefkat ve empati duygularını artırır.

Evlilikte sorunların çözülmesine yardımcı olur. İletişim, çiftlerin karşılaştığı sorunları çözmelerine yardımcı olur. Sorunlar zaman zaman ortaya çıkabilir ve bunların açıkça konuşulması, anlayışlı bir yaklaşım ve birlikte çalışma, çözümleri bulmada etkili olur.

Çiftlerin arasında iletişim engellerini azaltır. İletişim, eşler arasındaki yanlış anlamaların ve çatışmaların önüne geçer. Sorunlar, düşünceler ve hisler açıkça ifade edildiğinde, olası anlaşmazlıkların önüne geçilir.

Karı-kocanın arasında güven bağı oluşturur. İyi bir iletişim, eşler arasında güvenin oluşmasına katkıda bulunur. Karşılıklı dürüstlük ve açıklık, birbirine güven duygusunu güçlendirir.

Eşlerin stresini azaltır. Eşler arasında düzenli ve olumlu bir iletişim, stresi azaltır ve birbirlerine destek olma duygusunu güçlendirir.

Evlilikte iletişim kurmak, sohbet yapmak bu kadar önemli ise bunu nasıl başaracağız sorusunu cevabına birlikte bakalım;

Evlilikte eşlerin birbirine, sevgi, saygı, sabır ve sadakat göstermesi sağlıklı iletişim kurulabilmesinin en önemli öğeleridir. Karşınızdaki kişiye değer verdiğinizi göstermek, güveni ve bağlılığı güçlendirir.

Eşlerin birbirlerine karşı açık, net, şeffaf ve dürüst olmaları, duyguların ve düşüncelerin samimi olarak aktarılmasını sağlar.

İletişimi zedeleyen en önemli problem eşlerin birbirini dinleyememesidir. Yerine göre sabırsızlıkları, yerine göre haklı çıkma eğilimleri iletişimin önünde bir engel olarak karşımıza çıkmaktadır. Eşimizin sözünü kesmeden, ona odaklanarak, önyargısız dinlemek, onu daha iyi anlayabilmemizi sağlar.

Eşler birbirlerine isteklerini yaptırabilmek, tartışmalarında canlarını acıtmak için eleştiri silahını çok fazla kullanabilmekteler. Eleştirmek yerine, olumlu bir dil kullanmaya çalışın ve sorunları yapıcı bir şekilde ifade edin. Eleştiri, karşı tarafta savunmacı bir tepkiye yol açabilir.

Eşinizin duygularını anlamak ve onun yerine kendinizi koymak, empati kurmanıza yardımcı olur. Empati, karşılıklı anlayışı artırır ve daha sıcak bir ortam yaratır.

Eşlerin, ihtiyaçlarını, duygularını, düşüncelerini net bir şekilde ifade etmeleri önemlidir. Kendi ihtiyaçlarınızı anlatın ve eşinizin ihtiyaçlarını anlamaya çalışın.

Çatışmaları veya sorunları ertelemek, kaçınmak yerine, onları zamanında ele alın. Sorunlar zamanla büyüyebilir ve daha karmaşık hale gelebilir, çözülmesi zorlaşabilir.

İletişimi öldüren en önemli duygulardan bir tanesi öfkedir. Öfkesini, kızgınlığını kontrol etmek, stresle başa çıkabilme potansiyelini kazanmak gerekir. Her zaman sakince ve kontrol altında kalabilmek zor olabilir, ancak öfke ve stresle başa çıkma yöntemlerini öğrenmek ilişkiniz için önemlidir.

Erkeklerin övülmeye, saygıya, kadınların iltifata ve sevgiye ihtiyaçları vardır. Eşlerin birbirinden bunları esirgememesi gerekir. Eşinizin olumlu davranışlarını ve çabalarını takdir edin. Övgü, takdir, iltifat etme becerilerinizi geliştirmek, ilişkiyi olumlu yönde etkileyecektir.

Karşılaşılan sorunları eşimizle oturup konuşarak, birbirinize baskı kurmadan akılcı, adil bir yöntemle problemi çözmeye çalışın. Eşlerin birbirini desteklemesi ve işbirliği içinde olması, sorunların daha etkili bir şekilde çözülmesini sağlar.

Unutmayın ki sağlıklı iletişim, zaman ve çaba gerektiren bir süreçtir. İletişimi geliştirmek ve ilişkiyi güçlendirmek için sürekli olarak çalışmak, fedakarlık yapmak önemlidir. Eğer eşinizle iletişim kurmakta zorlanıyorsanız, evlilik süreçlerinizi etkilediğini düşünüyorsanız, iletişim kurmada geçmişinizin yansımaları bulunuyorsa muhakkak bir uzmandan yardım almanızı tavsiye ederim. Hiçbir şey için geç değildir, sizde mutlu olmayı hak ediyorsunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Özcan Dalgıç Arşivi
SON YAZILAR