Hüzeyme Yeşim Koçak

Hüzeyme Yeşim Koçak

Türkiye Yüzyılından Yurt Manzaraları

Türkiye Yüzyılından Yurt Manzaraları

“Balıkesir de görevli müftü Mehmet Deniz, işe bisiklet ve motosikletle gitmesi, cübbe giymemesi yüzünden meslekten ihraç edildi. Soruşturma sonucunda müftülükten atılan Mehmet Deniz mahkemeye başvurdu.

Balıkesir İdare Mahkemesi, Diyanet İşleri Başkanlığının kınama cezasını ve müftülükten atılma kararını bozarak göreve iade kararı verdi. Ancak Diyanet İşleri Başkanlığı bu kararı işleme koymadı. Mehmet Deniz uygulanan baskı ve yaşadıkları sonucu, bir mektup bırakarak intihar etti.”

*

“Diyanet İşleri Başkanı’nın İngilizce öğretmeni olan kızı Feyza Erbaş çocuklarıyla yaptığı paylaşımda Euro'nun 30 TL olmasından dert yakındı, yurt dışına çıkamadığı için sitem etti. Havaalanından çocuklarının fotoğrafını paylaşan Erbaş, en büyük kızının 13 ülke gezdiğini söyledi.”

*

“Yabancılara maden çıkarma ve ülkesine götürme yetkisi, 2004 yılında çıkarılan 5177 sayılı Kanun ile gerçekleştirildi. Cumhuriyetin ilanından AK Parti'nin iktidara geldiği 2003 yılına kadar bin 168 maden ruhsatı verildi. 2003 yılından 2019 yılına kadar ise yaklaşık 150 bin maden ruhsatı verildi.”

*

“KS sonuçları açıklandı. Yarınki Türkiye’yi oluşturacak bugünkü öğrenci nesil, Türk dili ve edebiyatı alanında 24 test sorusundan ortalamada sadece 5,8’ine doğru cevap verebilmiş! Son açıklanan YSK puanlarında, Tarih’te 10 soruda doğru cevap 1,7’den ibaret... Coğrafya’da 6 soruda 1.3…

Türkiye’de PISA benzeri “Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi” (ABİDE) araştırması vardır… ABİDE’nin 2019 raporundan: “Türkçede öğrencilerin yüzde 66,1’i orta düzey ve altında. Bu öğrenciler deyimleri, atasözlerini, hiciv ve nüktelerdeki mesajları anlayamıyor. Neden-sonuç ilişkisi kuramıyor.”

*

“6. Edremit Kitap Fuarı Cumhurbaşkanlığının yayımladığı ‘tasarruf’ kararı nedeniyle iptal edildi.”

*

“Son verilere göre Türkiye'de 115 bin kamu aracı bulunurken bu rakam Fransa'da 2 bin, İtalya'da ise 29 bin.

Yeni Bütçe Kanun Teklifine göre, 2023 yılında kamu idareleri toplam 3 bin 241 araç edinebilecek.”

*

“Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, özellikle denize kıyısı olan bölgelerde yer alan hazine arazilerini satışa sundu. Toplam büyüklüğü 30,668 kilometrekare olan arazilerin yüzölçümü Belçika'nın, Arnavutluk'un, Slovenya'nın ve Makedonya'nın yüzölçümlerini aşıyor.

Arazi satışlarında yabancı alıcılarının payının gittikçe büyüdüğü dikkati çekerken bu adımın ekonomik dengenin yeniden sağlanması için atıldığı öngörülüyor.”

*

“Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı bu sene, 1022 orman yangınında yaklaşık bin 900 hektarlık alanın zarar gördüğünü açıkladı.

Yalnızca 18 yangında 5 bin 800 hektarlık ormanın yandığını söyleyen Yumaklı, “Bu yangının da 17’si, 10 Temmuz ile 18 Temmuz arasında oldu,” dedi.”

*

“Çevreyi katleden şirketlere ‘çevre’ ödülleri yağıyor. Doğaya zarar veren şirketler, yaptıkları projelerle ulusal ve uluslararası ödüllere 'nail' oluyor. Şirketler bir yandan çevreyi ve halk sağlığını tehdit ederken bir yandan da ‘çevre’ için çalışıyor.”

*

Kızılay Yönetim Kurulu, Kahramanmaraş merkezli depremlerde çadır sattığı ortaya çıkan Kerem Kınık'a 'İyilik ve Merhamet Elçisi' unvanı verdi. Deprem felaketi sonrası çadır ve yardımları sattığı ortaya çıkan ve seçimden bir kaç gün önce istifa eden eski Kızılay Başkanı Kerem Kınık'a yeni bir unvan verildi.

*

“Bireysel silahlanmayla mücadele için kurulan Umut Vakfı, 2011'de durumu şöyle tespit ediyordu:

"9 milyon silah olduğu tahmin ediliyor. Her 100 kişiden 12’sinde silah var. 178 ülke arasında silahlanma konusunda Türkiye, 14.sırada..."

2011'de durum buysa bugünü artık siz düşünün. Tahminen her 3 kişiden biri silahlı. Ruhsatlı silah alımları bile enflasyondan hızlı büyüyor. Yıldan yıla 2-3 kat fark atarak.

Hayalimiz, ekonomide ilk 10 ülke arasında girmekti. Ama kısmet, kayıtlı kayıtsız silahlanmada ilk 10'a girmekmiş.

AB üyeleri ve aday ülkeler arasında en yüksek 3 cinayet oranından biri bizde. Eurostat’ın 2011 verileriyle 3. sıradaymışız.”

*

“Kamuoyu Esenyurt’taki bir tekel bayisinde yaşanan vahşeti konuşurken son bir kaç gün içerisinde çok sayıda cinayet işlendi, kadınlara saldırılar düzenlendi, işkenceler kayda alındı, taksi kurşunlandı.

Vergi artışlarıyla birlikte 15 Temmuzda yürürlüğe giren yeni infaz düzenlemesinde çok sayıda suçu kapsayan hükümlülere erken tahliye yolu açıldı. Torba yasayla hayata geçen düzenleme sonucu Kovid izninde bulunan hükümlülerden denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az süre kalanlar tekrar cezaevine dönmeyecek. Kalan süre denetimli serbestlik altında infaz edilecek. Yasadan cinayet, yaralama, cinsel saldırı, dolandırıcılık, hırsızlık, yağma, rüşvet ve uyuşturucu suçlarından hüküm giyenler yararlanabilecek.”

*

“2009 yılında vahşice katledilen Münevver Karabulut'un katili Cem Garipoğlu'nun kız kardeşi Sakine Garipoğlu'nun sosyal medya hesabından bir büstün boğazında V şeklinde duran makas paylaşımı tartışma yarattı.

Yapılan adli tıp araştırmalarına göre Karabulut'un vücudunda 13'ü kafasında olmak üzere 29 kesik bulunduğu, başı gövdesinden sağken ayrıldığı, vücut ve giysilerinde birden fazla erkeğin tükürük ve spermi bulunduğu tespit edildi. DNA testlerine göre spermlerin Cem Garipoğlu'nun soyağacından aynı aile bireylerine ait olduğu tespit edildi. Münevver Karabulut'un boynunun altında V şeklinde 2 kesik bulunması, diğer kesiklerin analizi, sırtında toprak bulunması; uzman görüşlerine göre sadist bir ayinde işkence edilerek öldürüldüğünü öne çıkarıyor.”

*

“Ağustos 2020-Haziran 2023 arasını kapsayan son 34 ayda gıda fiyatları dünyada %28 artarken Türkiye'de %266; AB'deyse %30 yükseldi.”

*

“Türkiye’nin uyuşturucu raporu yayınlandı: Metamfetamin ve captagon patlaması!

İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı’nın, uyuşturucu imal ve ticareti ile mücadele eden kurumlardan aldığı verilerle hazırlanan raporun sunuş bölümünde, “Ülkemiz uyuşturucu kaçakçılığında stratejik bir coğrafi konuma sahiptir” tespiti yapıldı.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Hüzeyme Yeşim Koçak Arşivi
SON YAZILAR