Erdal Özel

Erdal Özel

Enflasyon artmaya devam ediyor…

Enflasyon artmaya devam ediyor…

Her ay olduğu gibi bu ayda TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) tarafından enflasyon verileri açıklandı. 

TÜFE (tüketici fiyat endeksi) bir önceki aya göre yüzde 1,08 oranında arttı.

Enflasyon sepeti içinde gıdadan ulaşıma, konuttan beyaz eşyaya pek çok farklı gruptan ürünler olsa da, özellikle gıda enflasyonunun yükselmesi dar gelirli vatandaşı zorlamaya devam ediyor. 

**

Hükümetin enflasyonla mücadeleyi ilk öncelik olarak sürekli vurguladığını hepimiz biliyoruz. 

Buna rağmen uzun süredir enflasyonun çift hanelerde kalması neden?

Döviz yükseliyor enflasyon artıyor,

Faiz yükseliyor enflasyon artıyor.

** 

Her zaman ısrarla söylediğimiz arz-talep dengesi yerine, enflasyonu faiz ve döviz ile doğrudan ilişkilendirmeye devam ettiğimiz sürece enflasyonu tek hane görmemiz hayal.

Enflasyon, paramızdaki değer kaybı sebebi ile oluyor ancak bunu tek bir cümle ile izah etmeye çalışırsak yine başladığımız noktaya döneriz. 

Burada üzerinde durulması gereken en önemli konu paranın değerini kimin ve neye göre belirlediğidir.

**

Paramızın değerini üretim gücümüz belirliyor. Doğal olarak üretim gücümüzü kaybettikçe paramız da değer kaybediyor. Paramızın değer kaybetmesi de yüksek enflasyon ile her türlü harcamamıza yansıyor.

**

Normal bir üretim süreci ile bu işin içinden çıkamayacağımızda ortada. İhracatımız arttıracak, ülkeye döviz girdisi sağlayacak ürünlerin üretimine ağırlık verilirken, ülkemizde üretilebileceği halde daha ucuza ithal edilen ürünlerin önüne geçilmeli. 

Bu durum hem döviz kaybına sebep oluyor hem de yerli üreticinin üretimden vaz geçmesi sonucunda işsizlik oranlarına olumsuz yansıyor.

**

Üretimin önemini her zaman dile getiriyoruz ancak TÜFE’ deki artışı nasıl düşürebiliriz derken ÜFE (üretici fiyat endeksi)’ deki artışı görmezden gelmek doğru olmaz. 

Üretim esnasında ithalata olan bağımlılığımız, dövizdeki artışın enflasyon ile ilişkisini ortaya koyuyor.

**

Dövizin yükselişini faiz ile durdurmaya çalışmak ise sonsuz bir çıkmaza götürüyor.

Kısa sürede ülkemize, ekonomimize nefes aldıracak seviyede döviz girdisi sağlama potansiyeli olan turizm sektörünün desteklenmesi, bu sayede kazanacağımız dövizin üretim maliyetlerine olacak pozitif etkisi dar gelirli vatandaşın cebine kadar yansıyacak bir döngüyü sağlayacaktır.

**

Ülkemize döviz girdisi sağlamanın önemi bir kez daha gözler önüne serilirken en önemli döviz kaynağımız olan turizmin pandemi sürecinden olumsuz etkilememesi bu dönemdeki en büyük temennimiz olacaktır. 

Saygılarımla. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Erdal Özel Arşivi
SON YAZILAR