İhsan Koç

İhsan Koç

Çayır tırtılı istilası

Çayır tırtılı istilası

Uzun zamandır devam eden ayçiçek yağı gibi temel gıda ürünlerindeki yükseliş tarımda üreticileri ayçiçek yetiştirmeye yöneltti. Bu yönelme neticesinde hasat zamanı yaklaşırken fiyatlarda herhangi bir değişim yaşanacak mı göreceğiz.

**

Yetiştirme süreci devam ederken geleneksel yöntemlerle yapılan mücadele başarısız kaldı. İklim değişikliği gibi süreçlerin etkisi şüphesiz bu duruma etki etti.

**

Memlekette yaşanan gıda problemlerine refleks gösterip değerlenecek ürünlere yönelmek üreticilerin hep taktiği olmuştur. Tarlalarda yoğun çalışmalar neticesinde güzel mahsüller elde edilecek ve rahatlama nispeten sağlanacaktı.

**

Tek umut haline gelen toprak mahsülleri bu yaşanan yetersiz mücadele sonrası beklenen verimi sağlamazsa o umut havaya gidecek. Emtia yükselişlerine karşı zaten seyirciyiz. Toprakta verimini çekerse tarım bakanı bakmayanı herkese yazık olur.

**

Avrupa çiftçilerinin hayvancılık ve tarım çalışmalarına yönelik getirilen yeni düzenlenmeleri protesto etmesi daralan sektörü iyice gergin hale getirdi.

**

Hem meyve ve sebze tüketiminde ucuz maliyet yakalamak, hem kalıntı bırakmamak, hem üretimde sorunsuz devamlılığı sağlamak mümkün mü?

**

İnsanoğlu isteklerini art arda sıralıyor. Yaptıkları modern sistemlerle son derece özenli ve verimli üretim yapan avrupa çiftçisi aklını kullanarak bizim bilek gücümüzü satın alıyor.

**

Tarım ve bilimsellik birbirinden kopartılırsa bugün benzeri neredeyse görülmemiş istila vakaları artacaktır. Zamanında ilaçlama ve doğru bilgilendirmeler yapılmadan yapılan üretim faaliyetleri, küresel olarak artış gösteren gıda maddelerini kendi imkanlarımızla dahi elde edilemez hale getirebilir.

**

Tarım bakanlığının çiftçileri üretim aşamasında yalnız bırakmaması ortak temennimiz. Geçen haftalarda gündeme gelen tarlaların ekimini kontrol altına alarak ihtiyaca göre ekim yapılmasını amaçlayan proje bu tarz ilaçlama ve mücadele yetersizliğinin önüne geçebilir.

**

Sayısız yenilikle her geçen dakika ileriye giden dünya tarımının ülkemizde verimi arttırıp gıda enflasyonunu kesebilecek güce ulaşmasını bekliyoruz. Tarlasında mahsüllerini kaybederek emeklerinin karşılığını alamayan çiftçilerimize geçmiş olsun…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
İhsan Koç Arşivi
SON YAZILAR