Adem Turan

Adem Turan

Allah’la savaşılmayacağını 110 yıl önce bugün Titanik’te anlamıştı

Allah’la savaşılmayacağını 110 yıl önce bugün Titanik’te anlamıştı

RMS Titanik 14 Nisan 1912'de saat 11:40'da buzdağına çarptığında gemicilik tarihinde önemli bir an yaşandı. Gemi çarpışmadan sadece birkaç saat sonra 15 Nisan 1912'de saat 02:20'de battı. "Batmaz" denilen gemi Titanik ilk seferinde  battı ve en az 1.517 can kaybedildi. Titanik hikayesi tarihin en ölümcül deniz felaketlerinden biri haline geldi. Titanik battıktan sonra gemileri daha güvenli hale getirmek için düzenlemeler artırıldı; gemide herkesi taşımaya yetecek cankurtaran botları bulunması ve radyoyu 24 saat dinleyen ekipler olması şart koşuldu.

Şimdi Titanik’in özelliklerini yakından tanıyalım;  Titanik, White Star Line şirketi tarafından inşa edilen üç büyük ve olağanüstü lüks geminin ikincisiydi. 31 Mart 1909'da Kuzey İrlanda'nın Belfast kentinde yapımına başlandı ve yaklaşık üç yılda tamamlandı. Tamamlandığında, Titanik şimdiye kadar yapılmış en büyük hareketli nesne oldu. 268 metre uzunluğunda, 28 metre genişliğinde, 53 metre yüksekliğinde ve 66.000 ton ağırlığındaydı. Titanik 2 Nisan 1912'de yapılan bir dizi testin ardından mürettebat ve malzeme ile doldurulmak üzere aynı gün İngiltere'nin Southampton kentine yol aldı.

Titanik'in çalıştırılması her gün yaklaşık 600 ton kömür yakılmasını gerektiriyordu. Bu nedenle yolculukta 176 kişilik bir ekip kazan dairesinde görev aldı. Titanik'in yol aldığı her gün Atlantik'e 100 tondan fazla kül enjekte edildi. 10 Nisan 1912 sabahı 914 yolcu Titanik'e bindi. Öğle vakti, gemi limandan ayrıldı ve İrlanda'daki Queenstown'a (şimdi Cobh olarak adlandırılır) gitmeden önce Fransa'nın Cherbourg şehrinde hızlı bir mola verdi. Bir avuç insan bu durakta Titanik'ten inerken birkaç yüzü bindi. Titanik Queenstown'dan ayrıldığı zaman saat 13:30'du. 11 Nisan 1912'de varış yeri 

Gemide herkese yetecek kadar filika yoktu. Tasarım sürecinde Titanik'e sadece 16 standart ve dört katlanabilir filika yerleştirilmesine karar verilmişti, çünkü daha fazlası güverteyi darmadağınık gösterecekti. Eğer Titanik'teki 20 filika düzgün şekilde doldurulsaydı toplam 1.178 insan faciadan sağ kurtarılabilirdi (yani gemideki insanların yarısından fazlası). 7. filika 65 kapasiteli olmasına karşın 24 kişi bindirilmiş veya 40 kişi kapasiteli 1. filikaya sadece yedi tayfa ve beş yolcu alınmıştı.

Son filika 15 Nisan 1912'de 02:05'te suya indirildikten sonra, geridekiler hayatta kalmak için farklı çözümlere sarıldı. Bazıları yüzebilen herhangi bir nesneyi aldı, denize attı ve arkasından suya atladı. Ancak bazıları geminin içinde sıkışıp kalmıştı. Su aşırı soğuktu, bu yüzden birkaç dakikadan fazla suda kalanlar donarak öldü.

Evet, insan oğlu haddini aşmamalı, hiçbir şeyin tesadüfle var olmadığını, Allah tarafından yaratıldığını bilmeli ve taşkınlıktan sakınılmalıdır.

Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR