Bayram Miroğlu

Bayram Miroğlu

Yolda olmak, doğru yolda kalmak

Yolda olmak, doğru yolda kalmak

İşte bu, benim dosdoğru yolum. Artık ona uyun. Başka yollara uymayın. Yoksa o yollar sizi parça parça edip O’nun yolundan ayırır. İşte size bunları Allah sakınasınız diye emretti.( En’âm Suresi 153)

Her birimiz kendimizin çizdiği bir istikamet doğrultusunda yol almaktayız. Kendi çizdiğimiz ifadesinden kastım ise bize verilen –akıl- nimeti ve cüz-i irade doğrultusunda yaptığımız tercihten ötürürdür. Peki, seçtiğimiz yol doğru bir yol mudur?

***

Seçilen yol, çizilen istikamet ve yaşam tarzımız bizi biz yapan, kendimiz yapan olgudur aslında. Önemli olan durduğumuz yerin ve seçtiğimiz duruşun doğru olup olmadığıdır. Bunun doğruluğu kime göre, neye göre olduğunu belirlemek ise yine bize düşmektedir. Biz ise bu seçimi yaparken bize verilen akıl nimeti ile Allah’ın emir ve yasaklarını iyi kavramak, Peygamber Efendimiz (s) in hayat nizamına hâkim olmak, iyiyi, güzeli ve ahlaki yaşam tarzını benimsemek sayesinde seçimimizi doğru yapacağımızı bilmeliyiz.

**

Bu yol daha biz kendimizi bilmezken çizilmiştir. Kalu bela da şahitlik ettiğimiz bu dava, Âdem Peygamberden günümüze hep emredilmiş ve hiç değişmemiş bir gerçeği vurgulaya gelmiştir. Bu gerçek ise Allah’tan başka ilah olmadığına ve Hz. Muhammed’in Allah’ın kulu ve resulü olduğuna iman etmek, ondan sonra “önce inandım de sonra dosdoğru ol” şiarı ile elinden gelen her şeyi yaparak gerçek manasıyla takva ehli bir kul olmak için çabalamaktan geçmektedir.

***

Doğru sadece birdir. Alternatifi arayan, “Acaba şöylemi böyle mi?” anlayışı sadece ve sadece şeytanın aldatmacasından ve yöntemlerinden sadece bir tanesidir. Şeytan hiçbir kimseyi günah bataklığına elinden tutup götürmemektedir. “Gel beraber günah işleyelim.” dememektedir. Sadece kendi yoluna çağırmak için senin dosdoğru yolunun üzerine oturmaktadır.  Gelin şeytan ne demişti hatırlayalım : “Şeytan dedi ki: “(Öyle ise) beni azdırmana karşılık, yemin ederim ki, ben de onları saptırmak için senin dosdoğru yolunun üzerinde elbette oturacağım.” (A’râf Suresi 16)

***

Hep birlikte bir menzile doğru yol almaktayız. Zamanın çarkları yavaş yavaş öğütmekte herkesi. Önemli olan doğru yolda kalabilmekte, doğru insan olabilmektedir. İnsanız, elbette bazen düşeriz, engebeler çıkar önümüze ama yine, yeniden yola koyulabilmek gerektir. Rabbim bizleri dosdoğru yolundan ayırmasın duası ile, Selam, dua ve muhabbetlerimle…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bayram Miroğlu Arşivi
SON YAZILAR