Fethullah Hallaç

Fethullah Hallaç

Türkistan Notları – 7

Türkistan Notları – 7

Türkiye – Kazakistan ilişkilerinde yeni dönem

Merhaba sevgili okurlar! Türkistan notlarımızın bu bölümünde; geçtiğimiz hafta resmi ziyaretler kapsamında Türkiye’ye gelen Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Jomart Tokayev’in ziyaretinin ülke gündemindeki yerini ve paylaşılan haberleri derlemeye çalışacağım.

Öncelikle belirtmek gerekir ki, geçtiğimiz aylarda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Özbekistan ziyareti ne kadar önemliyse, Tokayev’in Türkiye ziyareti de o derece önemlidir diye düşünüyorum. Aslında pandemi araya girmeseydi, yanlış bilmiyorsam 2021 yılında Erdoğan’ın Kazakistan ziyareti olacaktı. Bu gerçekleşmedi. Ancak pandemi tedbirleri gevşemeye başladığından beri pek çok üst düzey devlet yetkilisi Kazakistan’a resmi ziyaretlerde bulundu. Bunlardan bir kısmına bu notlarımızda değinmiştik.

9 Mayıs tüm eski Sovyet ülkelerinde zafer günü olarak kutlanıyor. İkinci dünya savaşının kazanılmasına istinaden. Kazakistan’da da 9 Mayıs için kutlamalar yapıldı. Akabinde Türkiye’ye yola çıkan Tokayev Ankara’da resmi törenle karşılandı. Tokayev’in çalışmaları ve görüşmeleri resmi sosyal medya hesaplarından saat saat paylaşıldı neredeyse. Bu paylaşımların altına gelen yorumlar oldukça sevindiriciydi. Bu görüşmeleri Kazakistan halkı memnuniyetle, mutlulukla karşıladı. Haberlerde ve sosyal medyada viral olan en samimi içerikse; Erdoğan ve Tokayev’in karşılıklı masa tenisi oynaması oldu.

Ve yapılan işbirlikleri. Türkiye-Kazakistan arasında zaten uzun yıllardır güçlü işbirlikleri var karşılıklı olarak. Bunların önümüzdeki dönemde daha da artması bekleniyordu. Türkiye’de haber bültenleri ziyaretle ilgili pek çok haber paylaştı zaten. Bunları tekrarlamaya gerek yok kanaatindeyim. Kısaca aktaracak olursak; Türkiye ile Kazakistan arasında ulaşım, savunma sanayi, askeri istihbarat, bilişim teknolojileri, kültür, tarım, taşımacılık, ticaret, gümrük, çevre, eğitim, gençlik, iletişim ve arşiv alanında 15 anlaşma imzalandı.

Tokayev’in, ‘’Türkiye, Kazakistan için çok önemli bir stratejik ortak.’’ açıklaması ve Erdoğan’ın da; ‘‘Kazakistan, nasıl bizim ata yurdumuzsa, Türkiye de Kazak kardeşlerimizin ikinci evidir.’’ açıklaması görüşmelerin öne çıkan söylemleriydi.

Tokayev daha ziyaretlerini tamamlamadan, TUSAŞ tarafından üretilen milli insansız hava aracımız ‘ANKA’ Türkiye dışında ilk defa Kazakistan’da üretilmeye başlanacak haberi de hızlı ve önemli bir gelişme olarak kayıtlara geçti.

Tokayev ayrıca Türkiye’deki büyük holding yetkilileriyle de görüşerek iş adamlarını ve girişimcileri Kazakistan’a yatırım yapmaya davet etti. Bu da ticari anlamda önemli bir gelişme. Ayrıca düzenlenen ortak basın toplantısında Erdoğan’ın; ‘’Şimdi inşallah birlikte atacağımız adımlarla, 10 milyar dolar hedefine ulaşacağız.’’ ifadesi, Türkiye-Kazakistan arasındaki ticaret hacminin artmasının hedeflendiğini de gösteriyor.

Ziyaretin ardından henüz geçen günlerde çıkan haberlerde de Türkiye-Kazakistan arasındaki uçak seferlerinin 2 katına çıktığını da söylemekte fayda var. 13 Mayıs itibarıyla iki ülke arasındaki sefer sayılarının 124’e çıkarıldığı aktarılan bilgiler arasında.

Ve eğitim alanında da öğrencileri ilgilendiren gelişmelere imza atıldı. Bunlar, yükseköğrenim gören öğrencilerin burslarını iyileştirme hamleleri olarak aktarılan haberler arasında.

Velhasıl, iki ülke arasındaki dostluk ve işbirliği geçmişte olduğu gibi gelecekte de artmaya devam edecek gibi görünüyor. Hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, bu yazımızı burada noktalıyoruz.

Hoş ve esen kalınız...

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fethullah Hallaç Arşivi
SON YAZILAR