Fethullah Hallaç

Fethullah Hallaç

Kazakistan’da Milli Kurultay

Kazakistan’da Milli Kurultay

Türkistan’ı ve Türk Dünyasını ele aldığımız köşemizden tüm okurlarımıza yeniden merhaba! Mübarek Kurban Bayramı’nı karşıladığımız şu sıcak yaz günlerinde tüm İslam Alemi’nde tatlı bir bayram heyecanına şahitlik ediyoruz. Cenab-ı Allah niyetleri ve ibadetleri kabul buyursun. Pek tabii ki atayurtta da bayram telaşesi yok değil. Yetkililer kurbanlık alımları için hatırlatmalar yapa dursun, gerek evlerde gerekse camilerde bayram hazırlıkları yapılmaya devam ediyor.

Kurbanlık demişken bir şeyi de ifade etmek isterim; Kazakistan’da uzun yıllardan beri enflasyonun vuramadığı tek gıda kalemi canlı hayvan ve et fiyatlarıdır. Burada et fiyatlarında en ufak bir artış kabul edilemez bir durum olduğu için hükumet et fiyatlarını sabit tutmak için olağanüstü gayret göstermekte. Hatta bu alanda ihracata yönelen Kazakistan, Birleşik Arap Emirlikleri’ne bile et ihracat kapasitesini artıracak yatırımlar hayata geçirdi. 2022 yılının ihracat rekoru ise 26 bin ton ile Özbekistan olmuş. Ayrıca bu yıl hayata geçirilmek üzere 65 mandıra çiftliği ve 42 ton üretim kapasiteli 7 tavuk çiftliği projesi gündemde.

Diğer yandan, bir önceki yazımda gündeme getirdiğim orman yangınları mevzusu ne yazık ki güncelliğini koruyor. Abay Eyaleti’nde yer alan Semey Ormanları ile ülkenin gündemine giren orman yangınları çeşitli bölgelerden gelen yangın haberleri ile gündemdeki yerini korudu. Maalesef irili ufaklı yangın haberleri hızla artmaya başladı. Daha önce böylesine büyük bir afet ile karşılaşmamış olan devlet mekanizması müdahalede zorlansa da yangınlar büyük ölçüde kontrol altına alındı. Halkın bu konuyla ilgili genel kanaati ise bir takım çevreler tarafından ormanlar kundaklanarak bu yangınların çıkarıldığı ve ülkedeki huzuru bozmak istedikleri yönünde. Halbuki orman yakmak teröristliktir. Bunun örneklerini biz kendi yurdumuzda da çok gördük. Sonuçlarını da tahmin etmek zor değil.

Bu gelişmeler olurken geçtiğimiz hafta Türkistan’da ‘Milli Kurultay’ gerçekleştirildi. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Jomart Tokayev’in başkanlığında; bürokratlar, teknokratlar, yazarlar, aksakallar, kanaat önderleri ve siyasetçilerin iştirak ettiği kurultay televizyonlarda naklen yayınlandı ve ülkede geniş yankı uyandırdı. ‘’Adil Kazakistan, Dürüst Yurttaş’’ sloganıyla adlandırılan kurultayda ülkenin milli, manevi ve mali kalkınma programları gündeme geldi. Daha pek çok konunun ayrıntılı bir şekilde ele alındığı kurultaydan benim çıkarımım, Tokayev ülkenin içinden geçtiği reform hareketini topluma yayabilme gayreti içerisinde. İç ve dış politikada hareketli gelişmelerin yaşandığı Kazakistan’da bazı gelişmelerin toplumun tüm kesimlerine yansıması geç olabiliyor. Tokayev bu tür etkinliklerle bunları aşmaya çalışıyor diye düşünüyorum. Sonuçlarını önümüzdeki süreçte hep birlikte göreceğiz tabii ki.

Bölgeden diğer bir haber başlığı ise Özbekistan’dan. Geçen günlerde okuduğum bir haberde Ocak-Mayıs 2023 tarihleri arasında Özbekistan’ın uluslararası ticaret istatistiklerini görmüştüm. Buna göre Türkiye 1.3 milyar dolar ile Çin, Rusya ve Kazakistan’dan sonra Özbekistan’ın 4.büyük ticari partneri olmuş. Bir başka haberde ise Özbekistan’ın bakır, altın, gümüş ve uranyum üretimini ikiye katlayacağına yönelik girişimi gözüme çarptı. Seçim çalışmaları kapsamında katıldığı bir mitingde Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, ülkenin en büyük gelir kalemleri olan yer altı madenlerinin işletilmesi ve genişletilmesine yönelik yeni yatırım projelerini hayata geçireceğini söylemiş. Bu arada ekolojisini korumak için ülkedeki tüm araçlarda lpg kullanım zorunluluğu olan ülkede yeşil enerjiye katkı sunmak amacıyla elektrikli araçlarda kullanılmak üzere Özbekistan’da ilk kez lityum ve grafit üretimine de başlayacaklarının müjdesini vermiş. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu başka Avrupa ülkeleri de olmak üzere yaklaşık 2 milyar dolar değerinde yeni madencilik projelerinin hayata geçeceği de Mirziyoyev’in söylemleri arasında yer alıyor.

Bu haftanın gelişmeleri özetle bu şekilde. Sonraki yazıda tekrar görüşünceye dek hoş ve esen kalınız...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fethullah Hallaç Arşivi
SON YAZILAR