İhsan Koç

İhsan Koç

Süt maliyeti, komedya, stand-up

Süt maliyeti, komedya, stand-up

Zorlu kış şartları etkisini sürdürürken üretim yapmak için gayret gösteren tüm üreticilere gayret ve sabır diliyorum. Bu haftanın öne çıkanları elektrik kesintileri diyebiliriz. Ancak Ulusal Süt Konseyi(USK) tarafından açıklanan Aralık ayı çiğ süt maliyeti tablosu bizler için en öne çıkan komedi oldu. Elbette yaşanan elektrik mağduriyetlerini gidermek için çaba gösteren emekçilere ve ailesinden ayrı kalarak gece gündüz akımın tekrar başlaması için uğraşan sorumlulara teşekkürü borç biliriz.

**

Gelelim komik süt maliyetine…

Ulusal Süt Konseyi tarafından açıklanan çiğ süt üretim maliyeti tablosu tüm üreticiler başta olmak üzere tarım yazarlarından tutun haftada bir-iki litre süt alıp şehir merkezinde çocuklarına içiren aileler tarafından bile gülünç karşılandı. İnsanları güldürmek üzere yapılan konuşmalar ve açıklamalara komedya denilir. Peki bu stand-up gösterisi nasıl gerçekleşti?

**

Daha gösterinin başında üreticileri güldüren tablo yapılan hesabın üreticiye bir litre çiğ sütten50 kuruş kar bırakıyor olmasıydı. Elbette önce komik ardından tepki çeken bir tablo bu.Ulusal Süt Konseyi ülkemiz süt piyasalarının ve üretimin temel kurumlarından birisi. Böylesi önemli bir kurum tarafından üreticilerin geldiği son nokta gözler önüne serildi. Bu tablo adeta can yakıyor. 7 bölgesinden hertürlü mahsul tedariği yapılabilecek anadolu toprakları daha komik bir hale gelmeden ciddiyetle sorunların masaya yatırılma zamanı gelmiştir.

**

Bu tablo mısır silajı, saman, yonca, kesif yem gibi temel hayvan rasyonu hesabı ve bölge borsalarından fiyat analizi yapılarak ardından gerektiği yerlerde üniversitelerden yardım alınarak oluşturuldu. Bu tablo çetin kış şartları nedeniyle köylerde sütü alınamayarak boşa giden üreticiler ve elektriğin sağlanamayıp ancak jeneratör yardımıyla sağımların yapıldığı verileri içermiyor. Bunların yanında bu tablonun verilerinde üreticilerin vicdanı ve bulundukları zor şartlara rağmen evlerinin sobalarında hayatta tutmak zorunda kaldıkları buzağılar yok. Ne 50 kuruşu !

**

Elbette sürecin rahatlaması bahar aylarını bulacak. Toprak Mahsülleri Ofisi(TMO) tarafından yem girdilerinin regüle edilmesi amaçlandı. Uygun fiyata arpa sağlamak kırmızı etin maliyetine azalma getirecekti. Ancak dişi hayvan varlığı korunamazsa elbette tüm hayvan üretimi risk altına girecektir. Şimdilerde süt üreticileri hayvan varlıkları ile başvurdukları TMO’nun ucuz arpalarına kavuşsa bile bunu yem üreticilerine verip kesif (fabrika) yem ile değiştirmeye çalışıyor.

**

Toprak Mahsülleri Ofisi 2021 yılından başlayarak 2022 Ocak ayı dahil toplam 9 ihale açtı. Bu ihaleler neticesinde 2 milyon 720 bin ton arpa ithal etti. Bu ithalat furyası hazineye ağır yaralar açtı. Bu yöntemin savunucusu olmaktan imrenerek kaçarım fakat kırmızı ette sağlanmak üzere gösterilen bu regüle operasyonları süt üreticisi içinde yapılmak zorunda kalınabilir.

**

Yoksa süt üreticisi 50 kuruş size yeter gibi açıklamalara maruz kalırsa stand-up ikinci perdesi başlar. Nitekim kıymetli yetkililer bu tarz açıklamalar yapacak kadar sektörden uzak görünüyor maalesef !

Önceki ve Sonraki Yazılar
İhsan Koç Arşivi
SON YAZILAR