Bayram Miroğlu

Bayram Miroğlu

Sözümüz Özümüzdür

Sözümüz Özümüzdür

Allah, zulme uğrayanın dile getirmesi dışında, çirkin sözün açıklanmasını sevmez. Şüphesiz Allah,hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir. (Nisâ Suresi 148)

“Söz” lerimiz özlerimizi oluşturur. Kişiliğimizi şekillendirir. Ağzımızdan çıkan her kelam bizi biz yapan her şeydir aslında. Peki, sözlerimizi hangi kelimeler oluşturmakta?

Konuşma nimeti Allah’ın bizlere vermiş olduğu bir özelliktir. Bu özelliğimiz sayesinde iletişim kurmakta, anlamakta ve anladığımız, öğrendiğimiz kelimelerle hayatımızı şekillendirmekteyiz. Söylediğimiz güzel bir söz, karşımızdakini mutlu etmekte iken ağzımızdan çıkan kötü bir söz ise kalpler kırmaktadır. Yani ben ağzıma ne gelirse konuşayım mantığı yanlış bir mantıktır. Ağzımızdan çıkan her kelimeden mesul olduğumuzu bilerek konuşmak gerekir. Ölçüp tartarak konuşmak, söyleyeceğimiz sözün muhatabımızı incitip incitmeyeceğini bilerek konuşmak önemlidir. Boş ve lüzumsuz konuşmak, yerli yersiz şaka mahiyetinde cümleler kurmak hoş bir davranış değildir. Bizler iyi ve güzel olanı tavsiye etmekle emrolunmuş bir ümmetiz. Kalp kırmayı kebeyi yıkmakla eş değer tutmuş, Yunus Emre’nin ifadesiyle “Bir kez gönül yıktın ise, bu kıldığın namaz değil. Yetmiş iki millet dahi, elin yüzün yumaz değil.” diyerek gönül yıkmanın ne kadar nahoş olduğunu ifade etmişizdir.

Şunu hatırlatmakta fayda olduğu kanaatindeyim. Kötü söz ve fiillerden mesulüz. Sadece söz söyledim her hangi bir şey yapmadım anlayışı kesinlikle yanlıştır. Çirkin söz, yalan, iftira, gıybet, söz taşıma, küfür, insanların arasını bozmak için yalan konuşma, bunların hepsi kötü sözlere örneklik teşkil etmektedir. Bu sözlerin hepsinden kaçınmak gerekmektedir. Güzel sözün bize kattığı değere gelecek olursak Peygamber Efendimiz güzel sözün önemine binaen “Güzel söz sadakadır” (Buhârî, Edeb 34, Cihâd 128, Müslim, Zekât 56) buyurmuştur. Güzel söz konuşarak bile sadaka kazanmak ne güzel bir lütuftur. Farklı bir Hadis-i Şerif te ise yine aynı konuyla ilgili olarak şöyle ifade edilmektedir : “Yarım hurma vermek suretiyle de olsa kendinizi cehennem ateşinden koruyunuz. O kadarını da bulamayanlar, güzel bir sözle olsun kendilerini korusunlar.” (Buhârî, Edeb 34,)

Belirtmek istediğim diğer bir husus ise yazdığımız, sosyal medyada paylaştığımız, yorum yaptığımız her ifade de bizi bağlayan bir sözdür aslında. Sadece ağızdan çıkan kelimeler değil ifade ettiğimiz yazılarımız da ayrıca bizim sözlerimizdir. Bu dünya hayatında insanları kendinden nefret ettirmek yerine güzel bir tebessümle karşılamak, onlara güzel sözler söylemek, dertleşen dostlarının dertlerini artırmak yerine daha da hafifletmek, sevgi dilinin hâkim olduğu bir ortam oluşturmak emin olun çok daha güzel olacaktır.

Güzel sözlü, sevgi ve huzur dolu biri olmamız duası ile,

Selam, dua ve muhabbetlerimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bayram Miroğlu Arşivi
SON YAZILAR