Abdullah Leblebici

Abdullah Leblebici

Reze Beli bir gün mutlaka tünel ile geçilecek

Reze Beli bir gün mutlaka tünel ile geçilecek

Önceki haftaki yazımda Beyşehir-Antalya arasında yapımı devam eden Demirkapı tüneli ve bağlı yolundan,

Konya-Beyşehir-Antalya arasında yapımı süren, ulaşıma açıldığında 4 dakikada karasal iklimden Akdeniz iklimine geçişi sağlayacak Demirkapı Tüneli ve bağlantı yolu inşaatı devam ediyor. Tünel ve yol tamamlandığında 8 asırdır kullanılmayan güzergaha hayat vereceğinden,

Karayolları Antalya 13. Bölge Müdürlüğünce yapımına 2013'te başlanan Demirkapı Tüneli ve 67 kilometrelik yol projesinde sona gelindiğinden bahsettim.

Bahsi geçen yol Taşağıl, Beşkonak mevkiine çıkacak. İç Anadolu bölgesini en kısa yoldan Antalya’ ya bağlayacak.

**

Şu anda ulaşımda olan en kısa yol Konya-Seydişehir-Manavgat yolu.

Yol güzergahında yapımı devam eden Alacabel tüneli tamamlandığında hem yol kısalacak hem de kış aylarında geçit vermeyen 1825 rakımlı Alacabel geçidi by pas edileceği için zamandan da kazanılmış olacak.

**

Ayrıca Tınaztepe tünelinin tekrar ihalesi yapılır, Seydişehir-Manavgat arası bölünmüş yol olarak gündeme alınır ve tamamlandığı takdirde, sürücüler rahat ve konforlu bir şekilde Karadeniz, Marmara, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgesinden en kısa yoldan Akdeniz bölgesine ulaşma imkanına sahip olacak.

**

Gerek Demirkapı, gerek Alacabel ve gerekse Tınaztepe tünelleri bunun yanında Seydişehir-Manavgat arasının bölünmüş yol olarak yapılması ülkemizin önemli kazanımlarındandır.

Siyasilerin ve yetkililerin bu projelere kafa yorması, emek sarf etmesi, çaba göstermesi zamanı geldi hatta geçiyor.

REZE BELİ BİR GÜN TÜNEL İLE GEÇİLECEK

Reze beli Seydişehir-Taraşçı yönünden durak mahallesine giden Atatürk zamanında açılan önemli bir geçiş noktası.

Reze Beli de Alacabel geçidi gibi 1.825 rakımlı. Bu sebeple kış aylarında yoğun kar yağışı aldığı için karayolları tarafından Sonbahar da ulaşıma kapatılır, bahar aylarında da hava şartlarına göre tekrar açılır.

Reze beli, Derebucak ilçesi ile Durak, Uğurlu. Çamlık. Gencek, Göynem, Pınarbaşı, Tepearası, Zekeriya, Huğlu, Çetmi, mahallelerini Seydişehir’ e ulaştıran Atatürk’ ün emri ile açılmış önemli bir yol.

Bu yerleşim birimleri kış aylarında 7 bin yaz aylarında ise gurbetçilerin gelmesiyle 60 bin nüfusu barındırıyor.

Yolun bölgesel önemi bu şekilde, ancak bu yolun bir de ulusal önemi var.

Demirkapı tünelinin tamamlanması ile Beyşehir-Antalya yolu ulaşıma açıldığı zaman Antalya iline gidecek vatandaşların büyük çoğunluğu bu yolu kullanacak.

Bu sebeple yolun kısa sürede açılması gerekiyor.

Konya-Beyşehir 90 kilometre, Beyşehir Durak arası ise 40 kilometre. Konya’ dan çıkan bir sürücü 130 kilometre giderek bu mesafeyi ancak aşabilir. Beyşehir-Antalya açısından durum bu şekilde.

Konya-Seydişehir arası da 80 kilometre, Seydişehir-Taraşçı arası 15 kilometre, Reze belinin altına yapılacak 5 kilometrelik tünel ve akabinde 4 kilometre sonra Beyşehir-Antalya yoluna çıkmak mümkün olacak, böylece Karadeniz, Marmara, Doğu, Güneydoğu ve Anadolu, İç Anadolu bölgesinden en kısa yoldan Akdeniz bölgesine 104 kilometrelik bir yol ile ulaşma imkanı olacak.

Reze beline tünel yapılmalı dedim ya, Alacabel’ e tünel yapılmalı dediğim zamandaki gibi birçok kişi gülecek. Gerçekleşmesini hayal olarak görecek.

Şu anda Alacabel’ e tünel yapılıyor, bu yıl olmazsa gelecek yıl tamamlanacak.

İddia ediyorum, “Reze Beli bir gün mutlaka Tünel ile geçilecek”

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Abdullah Leblebici Arşivi
SON YAZILAR