Bayram Miroğlu

Bayram Miroğlu

Ne Yaparsan Kendine?

Ne Yaparsan Kendine?

“İyilik ederseniz kendinize iyilik etmiş olursunuz, kötülük yaparsanız yine kendinize yapmış olursunuz…” (İsrâ Suresi 7)

***

İnsanın fıtratında hem iyilik etme, hem de kötülük etme duygusu vardır. Bu da dünya imtihanının bir gereğidir aslında. Asıl önemli olan ise kişinin hangi tercihte bulunacağıdır?

İnsanın tercihleri aslında kaderi olmaktadır ve cüz-i İrade buna izin vermektedir. Kimin güzel amel işlediğini denemek için hayatın ve ölümün yaratıldığı bu dünya mekânında iyinin yanında olmanın veya kötülükle bir olmanın tercihi yapılmalıdır. Kur’an-ı Kerimde ve Hadislerde yasaklanan şeyler çok açık bir şekilde bellidir. Ama ne yazık ki kötülükler ve günahlar insana şeytan ve nefis tarafından güzel gösterilmektedir. İyiliğin ve iyi olmanın karşılığını Allah (cc) kat ve kat artıracağını ifade etmektedir. Kötülüğünün karşılığını da elbet alacaktır. Zerre miktarı bile olsa hesap meydanında kişinin karşısına çıkacağı ifade edilmiştir. Şu unutulmamalıdır ki yaptığımız ufak bir iyilik belki de kurtuluşumuzun vesilesi olacaktır. Yapılan hiçbir iyiliği hafife almadığımız gibi, ne olacak deyip yapılan bir kötülüğün de karşılığı ağır olabilecektir. Şu unutulmamalıdır ki yapılan her iyi amel, her iyilik kişiyi Allah’a yaklaştırmakta olduğu her kötülüğün ve günahın ise kişiyi Allah’tan uzaklaştırdığı gerçeğidir. Bu konuda kişinin kalbinin kararması ile alakalı Peygamber Efendimiz (s.a.v) in şu Hadis-i bize örneklik etmektedir : “Mümin kul günah işlediğinde kalbinde siyah bir nokta belirir. Eğer pişman olarak bağışlanmasını dilerse nokta silinip kalbi cilâlanır. Günah işlemeye devam ederse siyahlık kalbini sarar. Cenâb-ı Hakk’ın, ‘Onların işlemekte oldukları kötülükler kalplerini kirletmiştir’ şeklindeki beyanında (el-Mutaffifîn 83/14) yer alan kir ve pas bundan ibarettir” (Müsned, II, 297; Tirmizî, “Tefsîr”, 83/1).

***

Öyle güzel bir dinin mensubuyuz ki, bizi bu kutlu dinin bir neferi eylediği için şükretmeliyiz. Sevap kazanmanın aslında çok basit olduğuna bir örnek vermek istiyorum. Bir iyilik yapmayı düşündünüz ama gerçekleştirmediniz yine bu iyiliğe niyet etmenizden dolayı size sevap yazılmaktadır. Bu iyiliği gerçekleştirir iseniz yedi yüz katına kadar sevap yazılmaktadır. Ama bir kötülüğe niyet ettiniz ama eyleme sokmadınız bu sefer ise herhangi bir günah yazılmıyor. Onun içindir ki her anımız, her halimiz iyilik olsun. İyiyi en güzeli düşünen bir ruh halimiz olsun. Niyetimiz iyilik üzerine olsun. Kim bilir yapacağımız ufak bir iyilik cennetimiz oluverir.

***

Selam, dua ve muhabbetlerimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bayram Miroğlu Arşivi
SON YAZILAR