Abdullah Leblebici

Abdullah Leblebici

İçme suyuna çözüm aramanın tam zamanı

İçme suyuna çözüm aramanın tam zamanı

Kış aylarında olduğumuz için içme suyu ihtiyacı halkın gündeminde değil. Ancak, yaz ayları gelince gündemin birinci maddesi olacağı kesin. Bu sebeple bu aylarda çözüm aramanın tam zamanı olduğunu düşünüyorum .

 

Nüfusun artması ile Kuğulu dan alınan su yetersiz kaldı. Geçmiş Belediye yönetimleri de yeni içme suyu kaynakları bulmak için bir dizi arayışa girdi.

 

Bunlardan bir tanesi Bostandere de bulunan zengin su kaynaklarıydı.

 

Sondajlar tamamlandıktan sonra, tahlilleri de içme suyu için uygun olunca Seydişehir halkı Bostandere suyunun şehir şebekesine bağlanmasını beklemeye başladı.

 

Nedenlerini şimdi gündeme getirmenin bir anlamı yok, ancak bahsi geçen su aradan 20 yıla yakın bir zaman geçmesine rağmen bir türlü şebekeye bağlanıp ilçe halkının istifadesine sunulamadı.

 

Daha sonra, Çal tepe de yeni ve yeterli su kaynaklarını Abdulkadir Çat buldu, ciddi çalışmalar yaparak şebeke hattına bağladı.

 

Bu aşamadan sonra şehrin bir kısmı kuğulu parktan, kalan kısmı da çal tepe den olmak üzere yeni bulunan su kaynaklarından beslenmeye başlandı.

 

Seydişehir halkı yıllardır kuğulu parktan alınan suyun tadına alışkın olduğu için Çal tepeden gelen suya, hem tadı hem de kireçli olduğu için bir türlü alışamadı.

 

Bu sebeple yeni su kaynaklarının bulunması isteği ilçe halkının gündeminden hiç düşmedi.

 

KURAKLIK BAHANE OLSUN

 

Havaların son yıllarda kurak gitmesi ile kamuoyundan yeni su kaynaklarının bulunması isteği daha da arttı.

 

Bu konuda Belediye başkanı Mehmet Tutal’ ın kapısı sıkça çalınmaya başlandı.

 

Başkan Tutal, halktan gelen yoğun isteğe duyarsız kalmadı, hem içme hem de tarımsal sulamada kullanılması amacıyla yeni su kaynakları arayışına girdi.

 

Bu çerçevede; Konya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı ve Yatırımlar Koordinatörü Mustafa Yazlık ve beraberindeki heyetle Bostandere ve Gevrekli Mahallelerin de bir dizi inceleme yaptı.

 

 

Bostandere ve Gevrekli Mahallelerinde bulunan su kaynaklarının tespiti yapıldı.

 

Mahallelerin (köyler ve beldelerin) sulama ihtiyacını karşılayacak gölet için de gerekli çalışmanın yapılması konusunda istişareler yapıldı.

 

Gevrekli ve Bostandere mahallelerine yapılması planlanan göletlerin Toki tarafından yapılması düşünüldüğü, ihalelerin de 2021 yılında yapılmasının hedeflendiği,

Göletlerin yapılmasıyla Seydişehir’in içme suyu sorununa da neşter vurmanın planlandığı açıklandı.

 

İçme ve sulama sularının gündeme alınmasını önemli bir gelişme olduğunu düşünüyorum.

 

Uzmanların belirttiğine göre, küresel ısınma ile birlikte, kuraklık devam edecek. Bu sebeple bir iki yıl içinde Seydişehir’ in öncelikli olarak içme suyu sorununun, akabinde ise tarımsal sulama sıkıntılarını gidermesi gerekiyor.

 

Bahsi geçen sorunların çözülmesinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ı şans olarak değerlendiriyorum.

 

Başkan Tutal’ da gayretli olduğu için, 2021 yılı içinde içme ve sulama suyuna çözüm getirilmesini bekliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdullah Leblebici Arşivi
SON YAZILAR