Abdullah Kaya

Abdullah Kaya

Genç çiftçilere destek

Genç çiftçilere destek

Çiftçimize şu aralar Tarım Bakanlığı hibeleri peşi sıra açıkladı ve açıklanmaya devam etmekte. Neden çiftçimiz İPARD olsun kırsal kalkınma olsun ve KOP, GAP, DOKAP vs  hibelere gerekli ehemmiyeti  göstererek istifade etmesi gerekmiyor mu? En son bakanlık, Başbakanımızın sözü üzerine genç çiftçilere  karşılıksız 30 bin TL hibe programı bakanlık resmi gazetede yayımlayarak  açıklandı.

**

İşte fırsat ayağa geldi, genç kardeşlerimiz bu hibe programını iyi kullandığı takdirde işini kurmuş olacaktır. Proje karşılığı genç çiftçilere 30 bin TL'yi bakanlık veriyor. Bunun şartları ise birincisi 18-40 yaş aralığında olması, kırsal alanda  nüfusu 20 bin aşağı olan yerlerde ikamet etme şartı veya şehirde ise kırsal alana giderek işini kuma şartı aranmaktadır. Üçüncü bir şart ise bakanlığın hibelerinde geçmiş yıllarda istifade etmemesi, yani mazot gübre, toprak tahlili, küpe  ve buna benzer destekler dışında, alet ekipman soğutma ünitesi, balya makinası  buna benze yüzde 50 lik hibelerden  yararlanmaması gerekiyor şartı ile birlikte sabıka kaydının temiz, yüz kızartıcı suç içermemesi gerekmektedir.

**

Genç kardeşlerimiz proje karşılığında bu hibe ile kendi işlerini kurmuş, beraberinde ise köy hayatı tekrar canlanmış olacaktır. Proje kapsamında genç çiftçilerimiz işini geliştirme imkanına da sahip olacaktır. Diyelim ki 3 hayvanı var proje kapsamında 30,000 tl lik daha hayvan alarak hayvan sayısını artırmış bununla birlikte, sağım ünitesi soğutma tankı buna benzer yatırımları proje kapsamın da yapabilme imkanı doğmaktadır. Mutlak surette genç çiftçilerimiz mantıklı bir şekilde hareket ederek güzel bir proje hazırlatarak bu fırsatı iyi niyetli değerlendirerek iş hayatını daha da geliştirme imkanına sahip olacaktır.

**

2014 yılından bu zamana kadar GAP - KOP Kapsamında  100-200 küçükbaş veya 10-49 arasında anaç büyük baş hayvanı olan üreticilere modern çardak veya ahır yapımı için yüzde 50'lik hibe desteği devam etmektedir. Geçen yıl Konya ilinde bu kapsamda  249  adet müracaat yapılan dosya onaylanmasına rağmen yüzde 60'a yakın üreticimiz bu hibeden istifade etmekten vazgeçmiştir. Üzücü bir tarafı devlet böyle bir imkan tanımasına rağmen, işin içinde bir kardeşiniz olduğu için açık bir ifade ile söylemem gerekirse ayağa gelen fırsat adeta bile bile tepilmiştir. Nedeni ise bakanlık inşaat ruhsatı istemesi, bununda bir maliyet getirmesi  yani inşaat ruhsatı alınması için mimari elektrik statik projelerin yapılması, bununla birlikte birkaç resmi kurumun onayının alınması üreticimizin zoruna gitmiş..

*!

Beraberinde ruhsat için 8-10 bin TL masrafın büyütülmesi, daha açıkçası 10 bin TL'nin yanına 10 bin TL daha koyup (derme çatma)kafama göre ahır veya çardak yaparım mantalitesi, maalesef  toprak analizi için araziden toprak örneği alınması gerekirken, evinin önünden toprak alarak analiz yaptıran kişinin düşüncesi  gibi değil mi? İl müdürlüğümüz bu hususta  üreticimize ne kadar kolaylık gösterdiğini biliyorum. Adeta  hibenin alınması için tüm kolaylıkları göstermesine rağmen üreticimize bakanlık, il müdürlüğü  inşaat ruhsatınıda alıversin düşüncesinden vazgeçmezse  bu günkü sıkıntılardan asla kurtulamayız.

**

Bugün ülkemizde çardakların ahırların tamamına yakını belediye ruhsatsız kaçak değil mi? Kimi hazineye yapmış, kimi meraya ahırını yapmış derme çatma teknolojiye aykırı şekilde ,biz bu şartlarda nasıl hayvancılık yapacağız nasıl hayvan refahını sağlayacağız. Herşeyide devletten beklemeyelim. Ahır yapımı, bireysel sulama sistemleri ve diğer hibelerden istifade etmek ,fırsatları kaçırmamak gerekli.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdullah Kaya Arşivi
SON YAZILAR