Abdullah Kaya

Abdullah Kaya

10 Ocak Ziraat Mühendisleri Günü

10 Ocak Ziraat Mühendisleri Günü

 

10 OCAK dünya ziraat mühendisleri günü olması nedeni ile bu haftaki yazımı ziraat mühendisleri ve sorunları ile ilgili yazıyorum

Ülkemiz Tarım ülkesi, ekonomimiz tarıma dayalı, her şeyden önce hayatımızın büyük bir kısmını kapsayan yaşamımızın parçası olan gıda ve gıda ürünleri tarımı ilgilendirmekte ve buna paralelde bu işin uzmanı olan ziraat mühendislerini işin içine almaktadır .Ziraat mühendislerinin kaliteli ve eğitimli olması büyük ehemmiyet kazanmaktadır.

Sağlıkta nasıl insan hayatı doktorlara teslim edilmiş ise, ziraat ta işin erbabı ziraat mühendislerine teslim edilmesi gerekmiyor mu?

Ziraat fakülteleri 70 li yılların sonunda,80 li yılların başlarına kadar en popüler okullardı.Tıp fakültelerinin,hukuk fakültelerinin önünde geliyor du? Günümüzde ise nerdeyse puanlama yönünden dibe vurmuş öğrencilerin boş kalmayayım da ziraat bari olsun düşüncesiyle hareket ettiği duruma gelmesi çok içler acısıdır.geçen yılın ziraat fakültelerinin taban puanlarına baktığımızda en düşük 260ve en yüksek taban puanı ise 320 civarında.Gıda ve tarım üniversitesinde ise taban puanlar 310-320 arasında değişmektedir.

Türkiye de 23 tane üniversitede ziraat fakültesi var. Her bir fakültesinde yaklaşık en az 4 bölüm olduğu varsayımı ile toplam olarak Türkiye geneli 100 civarında bölüm olduğunu düşündüğümüzde her yıl 4000-5000 civarında mühendis mezun olmaktadır. Dikkat edilmesi gereken nokta fakülte sayısının fazlalığından ziyade verilen eğitim kalitesi yönünde olmalıdır.

Bu rakamları neden veriyoruz?Ülkemiz tarım ülkesi dedik ve tarımsal eğitimin yetersizliğini ve buna bağlı olarak başarılı öğrencilerimizin ziraat fakültelerini tercih etmeyişi.Neden ziraaat fakültelerini tercih etsinki iş garantisi yok

Bu rakamları verdiğimizde Acı ama birgerçeği dile getirmek mümkün kimse kızmasın bana ;yeni mezun olan arkadaşlarımız (istisnalar hariç) Buğday ile arpayı ayırt edemiyorsa Burada bir yanlışlık vardır.Ülkemizin kanayan yarası maalesef gerekli eğitimler veriliyormu verilmiyormu? Taban puanlar gerçekleri dile getirmektedir.

Ziraat fakültesini 80 li yılların son çeyreğinde ve 90 lı yılların ilk mezun mühendislerine baktığımızda, birçok arkadaşımız o dönemde polis oldu öğretmen oldu ve şu anda mesleğini icra eden %20 lik bir dilim bile değil .

Değerli dostlar,meslektaşlarım,ne üzücü bir olay ki ülkemizde ziraat mühendislerine sahip çıkılmıyor.Gerekli değer verilmiyor.2.sınıf mühendis görülmesi gerçekten içler acısı.Halbuki özel sektör açısından mühendis arkadaşlarımız kendilerine daha geniş çaplı iş imkanı çıkarabilir olmasına rağmen birçok arkadaşımızın KPSS ye odaklanması ne olursa olsun devlete kapağı atayım düşüncesi,olayın başka bir boyutu.

Bizler yeni mezun arkadaşlarımıza iş imkanı olsun hem kendilerini yetiştirme adına hemde kazanç elde etme adına Çiftçi kardeşlerimize bir takım eğitimler için; eğiticilerin eğitimini çiftçinin karşısına çıkmadan yapmaktayız.İnanın 3 hafta gibi sıkı bir eğitimle 4 yılda verilen eğitimi verdiğimizi mühendis arkadaşlar söylemektedirler

.2017 yılında milli tarım projesine destek adı altında çiftçilere yönelik eğitim seferberliği başlattık.Hem çiftçiler eğitim görsün hem mühendis arkadaşlara iş kapısı açılsın düşüncesi ile bir girişimde bulunduk.Çeşitli kesimlerden ciddi anlamda olumlu eleştiriler almamıza rağmen öyle zorluklarla karşılaştıkki ,tüm zorluklara rağmen,tüm engellemelere rağmen başarılı bir şekilde eğitimler mühendis arkadaşlarla devam etmektedir.Hayatın baharında mühendis arkadaşlara zorluk çıkaran aşkını ve şevkini kıran kurumlara ve ziraat odalarınada yazıklar olsun.Çiftçinin eğitimle ne işi olur diyen kurumlarada , tarım adına yazıklar olsun.Ziraat mühendisleri odamızda maalesef bu süreçte sahip çıkmamasıda çok acı,

Halk eğitim müdürlüklerinden, işi kolaylaştıran müdür arkadaşlarıma gerçekten sonsuz teşekkür ediyorum.

Ziraat mühendisi arkadaşlarımızın 10 ocak dünya ziraat mühendisleri gününün kutlu olmasını ve hiçbir zaman karamsarlığa kapılmaması gerektiğini açık ifade ile dile getiriyorum

Bu ülkede tarımı bilen insanlara başta mühendislere sahip çıkılmazsa işi bilmeyen insanlar gelir tarıma yön vermeye çalışır.

Bir gün mutlaka ziraat mühendisleri gerektiği değeri bulacaktır


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Abdullah Kaya Arşivi
SON YAZILAR