Abdullah Kaya

Abdullah Kaya

Bakanlık 300 koyun veriyor!

Bakanlık 300 koyun veriyor!

Geçtiğimiz günlerde Tarım bakanımızdan bir açıklama geldi.300 koyun dağıtılması ile alakalı, telefon üstüne telefon geldi. Gerçekten de içeriğine  bakıldığın da heyecan yaratmaması mümkün değil.

Tarım Bakanlığı'nın başlattığı 300 damızlık projesine ilgi büyük. Herkes, kimler 300 koyun alabilecek, 300 koyun alma şartları ve başvuruları nasıl, 300 koyun dağıtımına ne zaman başlanılacak sorularının cevabını  arıyor...

Tarım Bakanlığı vereceği 300 koyunun sigortasını da yapacak. 300 koyun 300 yavru verecek. Bu yavruların tamamı da işletmemizin sahibine ait olacak. Geri ödeme 300 tane doğacak yavru ile başlayacak. Bu yavrular bir kaç ay sonra her biri 700-800 liraya satılabilir. Bir senede 210 bin lira edecek.

Tarım Bakanlığı'na 300 koyun için herhangi bir ödeme yapılmayacak. 300 damızlık koyun verilen her aileye bir de asgari ücret bağlanacak. Hayvanların bakımı, yemi, veteriner masrafları da devletten olacak.

ŞARTLAR NELER : 300 damızlık koyun için başvuru şartları çok zorlayıcı olmayacak. Ailenin köyde çiftçi olması yeterli sayılacak.

TAPUYA İPOTEK: Devlet 300 damızlık koyunu ailelere köydeki arazi tapusuna ipotek koyarak teslim edecek. Gerekli olan tek şey de bu...

 KOYUN VERİLECEK: Damızlık koyun sayısı 300. Bu her aileye verilecek olan sayı. Değişmeyecek.

AİLELERE EK ÖDEME VAR MI?: Çiftçi ailelere 300'er damızlık koyunun yanı sıra sigorta ve maaş desteği de verilecek. Koyun verilen kişi asgari ücret maaşı alacak. Ayrıca koyunlar için veterinerlik hizmetleri ücretsiz olacak. Yem ihtiyacını da devlet karşılaycak.

BORÇ ÖDEMESİ NASIL OLACAK: Geri ödeme yavrular doğduktan sonra olacak. Aileler yavruları devlete ya da isterlerse kendileri satarak 300 damızlık koyunun parasını ödeyebilecekler. Fiyat garantisi de olacağından çiftçi zarar etmeyecek.

Bakan Fakıbaba'nın müthiş projeyle ilgili söyledikleri: “Her bir aileye 300 tane damızlık koyun vereceğiz. 300 damızlık koyunu alan ayrıca asgari ücret alacak. Sigortasını da yapacağız. Yem, ilaç, veteriner eksiği varsa onu karşılayacağız. Sadece köyde arazi tapusunu ipotek olarak alacağız. 300 koyun 300 yavru verecek. Bu yavruların tamamı da işletmemizin sahibine ait olacak.

Yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda gerçekten son yıllarda görülen en güzel projelerden biri diye düşünüyorum .nedenine gelince bakanlığın gözetiminde olması bünyesinde bulunan veteriner hekimlerin de işin içerisine dahil olması,yem sıkıntısının olmaması ve diğer şartlar…

Hayatiyete geçmesi çok önem arzetmekte. Uygulama esaslarının yayımlanmasını bekliyoruz.Göreceğiz inşallah kafamızdaki tereddütler olmaz.

Bizleri arayan çiftçilerin ve gerçekten iş imkanı arayan kişilerin endişesi genç çiftçi projesi gibi hayal kırıklığı şeklindemi olacağı. Çünkü iyi biliyorum genç çiftçi adayları ne hayaller kurmuştu.Bu konu ile ilgili yazılarımızı isteyen okuyabilir. Tereddütlerimizi sıralayacak olursak

Genç çiftçi projesinde 110 bin ÇKS'si olan Konya iline 275 tane genç çiftçiye destek verilmesi gibi bu koyun dağıtımı da hayalleri yıkacak                                                                                                        300 Koyun demek 300 bin TL ve en az 400 bin liralık ipotek demek. kim kaç kişi verebilecek.Ki

çiftçilerin büyük çoğunluğunu arazileri çeşitli kurum ve kuruluşlarda ipotekli.                                                   Kaç tane fakir işsiz istifade edecek?işsiz gençler nasıl ipotek verecek? Yine köylü bizlere de dediği gibi bu iş zenginin işine yarayacak

Birde her aileye verilecek denilmekte.diyelimki 50 bin aile müracaat etti.15 milyon koyun eder.Bu koyunları teslim edebilecek alt yapı varmı? nasıl temin ve teslim edilecek? Bu ve buna benzer soruların ardı kesilmeyecektir.

Hayata geçirilmesi halinde gerçekten güzel bir imkan ama şu şekilde uygulanması halinde daha geniş kitlelere hitap edilecektir.Böyle bir alt yapı varsa gençlere asgari ücret verilmesin,bakanlık  tarım bağkuru yapsın ama sayı belli bir standart  da olması yani 100 civarına çekilmesi ve proje bu şekilde hayatiyete geçirildiği anda şunu tekrar edeyim büyük başta da bu uygulama yapılsın devlette veteriner ve yem desteğini vermesi halinde buzağı ölümleri de ortadan kalkar .kısa bir süre zarfında hayvan ihraç eder konuma gelmemiz içten bile değil..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Abdullah Kaya Arşivi
SON YAZILAR