Ayşe Boztaş

Ayşe Boztaş

Gazetenin Tarihi

Gazetenin Tarihi

Gazete, haber niteliği taşıyan bilgilerin toplanması ve halka yayılması bakımından önemli bir kaynaktır. Bu kaynak yayımlandığı ilk tarihten bu yana bilgiyi toplumsallaştırmak, halkın düşüncelerini yansıtmak, doğru bilgi ve güncel haberleri toplayıp sunmak gibi önemli roller üstlenmiştir.

**

Toplum, gazetelerde ki bilgilerin güncel olması, maliyeti bakımından uygun olması ve kolay ulaşılabilir olması gibi nedenlerden dolayı gazeteyi tercih etmiş ve kültürün bir parçası sayarak okumaya özen göstermiştir. Gazete, ulaşım araçlarının henüz gelişmediği zamanlarda halkı güncel konularda bilgilendirmek ihtiyacı neticesinde ortaya çıkmıştır. Bu haber kaynağının kullanımı ve yaygınlaşması Avrupa’da bizden daha önce olmuştur.

**

Avrupa 17. yüzyılın başlarında gazete ile tanışmışken bizim gazete ile tanışmamız ancak 18.yy’ın sonlarına doğru olmuştur. Peki, bizde gazetenin tarihi nasıl başlamıştır? 1828 yılında Mısırda yarısı Türkçe yarısı Arapça olarak haftada bir gazete biçiminde yayımlanan vakay-i Mısriye’yi ve yine Mısırda yayımlanan vakay-i Giridiye ‘ yi saymazsak. Bizde basın tarihi ikinci Mahmut döneminde (1831) çıkarılmaya başlanan “ Takvim-i Vakayi” adlı resmi gazete ile başlamıştır.

**

Daha sonra 1940 yılında William Churchill tarafından yarı özel gazete olan Ceride-i Havadis yayımlanmaya başlanmıştır. Bu bahsettiğimiz gazeteler edebi sahalarda önemli bir yeri olan Tanzimat döneminden önce çıkartılmıştır. Tanzimat döneminde ise 1860 yılında ilk edebi ve özel gazetemiz olan Tercüman-ı Ahval, Şinasi ve Agâh Efendi tarafından çıkartılmıştır. Daha sonra Tasvir-i Efkâr, Muhbir, Hürriyet, İbret gibi daha birçok gazete o dönem okuyucularıyla buluşmuştur.

**

Gelişerek ve kendine yeni görevler yükleyerek günümüze kadar gelen gazete hâlâ güncel haber ve önemli bilgileriyle kültürümüzde ki yerini korumaktadır. Okunduktan sonra, bazen sıcacık ekmekleri sarmak için kullanılan bazen de piknikte sofra bezi niyetine serilen gazetenin uzun bir tarihi vardır. Bu tarih bize basın kültürünün ne emeklerle günümüze kadar geldiğini gösterir. Gazete, bir kültür meselesidir. Bu kültürü gelecek kuşaklara taşımanın sırrı onu “okumaktan ”geçer. Sevgiyle kalın…

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ayşe Boztaş Arşivi
SON YAZILAR