Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

BUGÜN TAKVA ŞART

BUGÜN TAKVA ŞART

Bugünkü toplumun ‘takva’ üzeri olması şarttır. Temiz toplum olmak için ‘takva’ şarttır. Ahlakta, zihinde, kalpte, ruhta temizlik şart. Korona vesilesiyle bedensel temizlik şart oldu. Kirlenen toplum için de zikir şart, tevbe şart. Bunların gerçekleşmesi için de, ‘takva’ şart. Günahlı bir toplumun başına ne gelse hak. Dün asrın vebâsı aids, ebola, kene, domuz gribi, sars, mers şimdi de korona, hal böyle devam ederse yarın başa ne gelir bilinmez? Yine depremler, tsunamiler, hortumlar, açlık, kıtlık, kuraklık ve diğerleri… Ahlâkî seviyede dibe vuran haller, günahların ulu-orta işlenmesi, haramların helal görülmesi… Bunlar nedir? Bunlar yüce Yaradan’ın emirlerini çiğnemenin ta kendisidir.

Maalesef içinde yaşadığımız topluma emri bil mâruf yaparak; ‘Yapmayın, günahtır, kendinize ve âilenize zulmetmeyin, harama yaklaşmayın.’ Diyemedik. Dense derhal mahalle baskısıyla; ‘Siz ne karışıyorsunuz, hayat benim hayâtım, yanacaksam ben yanacağım, size ne?, mantığı… Hasbihanallah… Fakat şükür ki, bizim yapamadığımızı Cenâbı Hak yaptı, hamdolsun. Ahlaksızlıkta had tanımayanları, sokaklarda fütursuzca her türlü kuralı çiğneyenleri Âlemlerin yüce Yaratıcısı, görünmeyen bir virüsle mesâfe kuralıyla insanları birbirine yaklaştırmıyor. Ne âlâ. Eskiden yüze peçe yapan hanımlara; ‘Ya bu devirde bu kadarı da olmaz. Bu ne böyle?’ diyenler şimdi erkeği-kadını yüzlerine peçe gibi maske takıyorlar. Allah Teâlâ, samimi Müslümanların haykırışlarını, dua ve niyazlarını duydu. Böylesi güzel kâideleri topluma koydurdu hatta ‘dünya korona tedbirleriyle âbâd oldu,’ desek abartı olmayacak.

İnsanlar nasıl kendilerini ‘tedbir’lerle korona ölümcül virüsünden koruyorlarsa, sonu acıklı bir ateş olan ahret azâbından nâciz bedenlerini korumak için de, tedbirler almalılar. İnsanlar nasıl hastalığa yakalanmamak için tedbirler alıyorlarsa, yangınların çıkmaması için önlemler alıyorlarsa aynen bunun gibi imanlarını korumak için de tedbirler almalılar. İnsanlar ölmemek için yaşamak adına doktorlar ne diyorlarsa hepsini yerine getiriyorlar. Nasıl oldu bu? Efendim, görünmeyen bir virüs insanların hepsini hizaya getirdi. İyi de oldu, insanların beceremediğini, yok kadar bir virüs becerdi. Cenâbı Hak büyük.Fakat dünya tedbirlerini iyi yaşamak adına al, al bitmiyor. Bu tedbirler yalnızca bu dünyâda yaşamak için, bir de bu işin ahret tarafı var. İlericilik adına orayı da düşünmek gerekir. Zira asıl hayat, ahret hayâtıdır. Oradan hiç kaçış yok, ebedi ve bâki bir hayat bizi bekliyor. Bâkî olan bir hayâta nasıl hazırlıksız gidilir? Bu dünya gün gibi gerçekken öbür dünya doğrusu hakikatin ta kendisidir dostlar. Uyanık olalım, gaflete düşmeyelim. Gafillerle berâber olmayalım. Nasıl korona virüsüne bulaşmışlarla bir arada olmuyorsak günahlılarla da aynı ortamda bulunmayalım. Büyüklerimiz derler ya; ‘Sâdık ve sâlihlerle berâber olunuz’ diye. İşte bu sözü en iyi idrak etmenin tam zamânı, öyle değil mi?

Bugün dîne ve dînî kâidelere aldırış etmeyenler dünyâda ve ahrette bunun cezâsını ağır öderler. Koronaya tedbir alıyorsan ahretine de tedbir almalısın, hastalığa karşı tedbir alıyorsan mânevî hastalığına karşı da tedbir almalısın. Hijyen şartlarına dikkat ediyorsan bir Müslüman olarak İslam şartlarına da dikkat etmelisin. Bu tedbir ve dikkat ‘takva’lı olmandır kardeşim. Müslümanlığını muhafaza etmek, imânını korumak istiyorsan ‘takvâ’ya dikkat etmek şarttır.

Takva, en basit ifâdeyle, nefsi günahlardan koruma hassâsiyetidir. Bu da haramları terk etmekle sağlanır. Haramları tam olarak terk etmek de şüphelilere yaklaşmamakla temin edilir. Önderimiz Peygamberimiz aleyhissalâtu vesselam bu hususta buyuruyorlar ki; ‘Helâl belli, haram da bellidir. Fakat bu ikisi arasında şüpheli şeyler vardır. Bu sebeple şüphelerden korunan, dîni ve ırzını temiz tutmuş olur. Şüphelere düşen harama da düşer; Nasıl, koruluğun kenarında koyun otlatan çobanın koyunlarının her an koruluğa girme ihtimâli varsa. Haberiniz olsun ki, her melikin korusu vardır. Allâh’ın korusu da haramlardır.’ (Buhârî, İman 39) Şimdilik bu âyetle yazımızı sonlandıralım ama diğer yazılarımızda bu konuya devam edeceğiz nasipse.

Şüphelilere dikkat etmek ve takvalı olmak niyâzıyla efendim hayırla kalınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR