Abdullah Leblebici

Abdullah Leblebici

Alacabel tünelinde çalışmalar yeniden başladı

Alacabel tünelinde çalışmalar yeniden başladı

Seydişehir’ den ziyade Ankara ve Konya’ yı yakından ilgilendiren, Marmara-Karadeniz ve İç Anadolu bölgesini en kısa yoldan Akdeniz bölgesine bağlayan Konya-Seydişehir-Manavgat yolu üzerinde bulunan Alacabel tünelinin yapılması işi nerede ise yılan hikayesine dönmüştü.

***

2012 yılından itibaren konu ile ilgili bu 71. Yazım. Defalarca yazdım, konuyu gündeme getirdim, yazılarıma desteği Antalya ve Ankara bölgesinden aldığım kadar ne yazık ki Konya bölgesinden almadım.

***

Oysa bu bahsi geçen yol Konya ve havalisini ekonomik, sosyal ve kültürel yönden birinci derecede ilgilendiriyor.

 

2016 yılında temeli atıldığında, 2019 yılında ulaşıma açılacağı da ifade edilmişti. İşin doğrusu ilk yıllarda aralıksız çalışmalar devam etti, 2 yıl gibi sürede 14.720 metrelik tünelin nerede ise yarsısının açılması sağlanmıştı. Ancak daha sonra ödenek verilmeyince çalışmalar ağır aksak devam etti. Konuyu sürekli olarak gündeme getirdim. Yetkilileri harekete geçirmeye çalıştım. Bu konuda Belediye başkanı Tutal’ ın girişimlerini ve çalışmalarını göz ardı edemem.

***

Başkan başta Bakanlık olmak üzere Karayolları Genel müdürlüğü ve Bölge müdürlüğü nezdinde konuyu sürekli takip etti. Bununla ilgili zaman zaman kendisinden bilgi aldım.

***

Tüm kamuoyuna bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Ankara-Konya-Seydişehir-Manavgat yolu üzerinde bulunan, Sadece İç Anadolu bölgesinin değil, Ülkenin’ de en önemli geçiş güzergahı üzerinde bulunan, yılda yaklaşık 4.5-5 milyon aracın geçiş yaptığı, kış aylarında sürücülere inanılmaz sıkıntılar yaşatan, 1825 rakımlı Alacabel geçidini by pass edecek tünel sadece Konya’ nın değil ülke için çok önemli.

ÇALIŞMALAR YENİDEN BAŞLADI

Aylardır beklediğim müjde hafta içinde Seydişehir Belediye Başkanı Mehmet Tutal’ dan geldi. Başkan yapımına ara verilen Alacabel Tünelinde çalışmaların başladığı müjdesini verdi.

***

Tünel inşaatını yerinde de ziyaret Başkan Tutal, ziyaret sonrasında şu açıklamayı yaparak içimi rahatlattı.

***

"İlçemizi yakından ilgilendiren, Konya-Antalya yolunun konforunu artırarak mesafeyi 7 kilometre kısaltan Alacabel Tünelinin tamamlanması hususunda geçtiğimiz aylarda Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Adil Karaosmanoğlu ve Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı, Konya Milletvekilimiz Leyla Şahin Usta ile görüşmemizi sağlamıştık. Sayın Bakanımız ve Genel Başkanımızın talimatları doğrultusunda 2023 yılı sonuna kadar tünelin tamamlanması hedeflenmişti.

***

Bu doğrultuda tünelde yeniden çalışmalar başladı ve tüm hızıyla devam ediyor. Mevcut durumda 7.3 kilometre uzunluğunda olan tünelimiz gidiş ve gelişli olup Sol tüp 7 Bin 360, sağ tüp 7 Bin 360 toplam 14.720 metre.

***

Her iki tüpte 12 Bin 50 metresi açılmış durumda olup 2 Bin 660 metresi şu an açılmamış. Çalışmalar kapsamında Sol tüpte Bin 200 metre, sağ tüpte Bin 452 metre kazılmayan bölge bulunmakta. Ayrıca 8 Bin 532 metre kaplama betonu tamamlanmıştır. Tünel çalışmaları ile birlikte ayrıca tünelin çıkış bölümünde bulunan 12 kilometrelik yol çalışmaları da başlamış durumda”

***

Burada tünel kadar Ceceler köyünden Cevizli kavşağına kadar yapılacak 12 kilometrelik yol da önemli. Aksi takdirde tek başına tünelin tamamlanması bir şey ifade etmiyor, bağlantı yolunun da birlikte yapılması gerekiyor.

***

İşte bu yolunda inşaatının başladığı bilgisini almak bu defa tünelin ve yolun ciddi anlamda gündeme alındığının göstergesidir.

***

Kısa bir bilgi, çalışmalar için 2022 yılında 250 milyon lira ödenek ayrıldı. Hedef 2023 yılında tamamlanmak, ancak 2022 yılı sonuna kadar en azından tünelin tek yönlü olarak ulaşıma açılabileceği bilgisini de aldım.

***

Belediye başkanının girişimleri için kendisine teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki, Antalya yolu kış aylarında sürücülerin korkulu rüyası olmaktan çıkacak.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Abdullah Leblebici Arşivi
SON YAZILAR