Erdal Özel

Erdal Özel

SU’DAN MESELE DEYİP GEÇMEYELİM

SU’DAN MESELE DEYİP GEÇMEYELİM

İlkbahar yağmurlarının yağmaması sonucunda kuraklık ve su konusu, özellikle tarım bölgelerinin gündeminden düşmüyor.

Bu şekilde devam ederse hepimizin ortak sorunu olacak gıda fiyatlarındaki artış.

Geçtiğimiz haftalarda Konya’da gerçekleştirilen yol kapama eylemini hatırlayalım.

Bölge’ye giderek incelemelerde bulundum. Konu hakkında birçok kişi ile görüşerek sorunları dinledim. Parti temsilcilerine ulaşarak bilgiler aldım.

Abdülhamit döneminde yapılan ve Beyşehir Gölü’nden gelen kanal ile sulama gerçekleştiriliyor, tabi yağışlar ve yer altı suları da unutulmamalı.

Yeterince yağışın olmadığı bu dönemde kendilerine yeterince su verilmediğini söyleyen çiftçiler Beyşehir’i suçluyor ve sitem ediyorlar.

Bende konuyu diğer taraftan dinlemek istedim ve Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır’ı makamında ziyaret ettim.

Güler yüzlü başkan, bu konuda Beyşehir’in durumunu detaylı şekilde anlattı.

‘’O bölge’ de ki halkın sitemlerini anlıyoruz ancak…

Beyşehir gölü bir sit alanı ve olması gereken su miktarı belli, şu anda ki seviye belirlenen rakamlarla eşit seviyede. Kapakları açsak bile su gitmeyecektir. Burada sorunun kaynağı biz değiliz, Beyşehir gölünü besleyen su kaynaklarının birçoğu çevre bölgelere yapılan barajlara çevrilerek kısıtlandı. Yağışın olmamasını da eklersek bu durumda bizim elimizden gelen bir şey kalmıyor. Geçtiğimiz günlerde yağan yağmur şehrimize zarar vermiş gibi gözükse de göl seviyesinde 3 cm civarı bir artışı sağladığı için bizi mutlu etti.

Konya ilçelerinin unutmaması gereken en önemli şey, bu gölün çocuklarımızın geleceği açısından çok önemli olduğudur. Günü kurtarma çabaları ile 5-10 yıl sonra bu gölü kaybedebilecek hamleler yapmamalıyız. Bizden çok diğer ilçeler bu gölü korumalıdır. Sonun varsa çözümü Beyşehir Gölü’nü besleyen kaynakların korumaya alınması ve desteklenmesidir.

Keban barajı gibi para harcanarak yapılmış bir göl değil, Allah’ın bize verdiği bir güzellik ve nimet. Bu kısmı atlayıp yetim çocuk muamelesi yapmayalım gölümüze ve meyve veren ağacı kökünden kesmeyelim.’’

Olaya bu taraftan bakınca düşünceler tepkiler değişir mi?

Ben iki tarafı da dinledim, gözlemledim ve sonuçta ülkemizde tarım politikasında ve teşviklerde yeniden bir yapılanma yapılması, alınan kararların sadece tarım gibi tek bir sektöre değil, bağlı olan tüm sektörlere de etkisi hesap edilmeli.

Ben Sn. Başkan Adil Bayındır’ a nazik kabulünden ve samimi açıklamalarından dolayı buradan bir kez daha teşekkür ediyorum.

*Beyşehir ilçemizde küçük bir kaza geçirdim ve Beyşehir Devlet Hastanesi’nde müdahale edildi.

Bu süreçte bana yardımcı olan hastane personeli İbrahim Cengiz, Acil doktoru Sümeyra Nur İzzet ve tüm hastane çalışanlarına teşekkür ediyorum.

Saygılarımla…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Erdal Özel Arşivi
SON YAZILAR