Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Pazar günü Miraç Kandili

Pazar günü Miraç Kandili

Öncelikle Şehrullâh’ın son Cumasını tebrik ediyorum. Efendim nasipse Pazar günü Receb ayının 27.gecesi bir kutlu günü, Miraç Kandilini idrak edeceğiz. Bizler bu köşemizden Miraç ile ilgili sizlere pek çok bilgi açınımları verdik. Bugün de verdiklerimizi gözden geçirerek vermediklerimizi sizlerle paylaşmak temennisindeyiz. 

Miraç Arapçada; yükselmek, merdiven, yukarı çıkmak anlamındadır. Miraç Efendimiz aleyhisselâm’ın semâlar âlemine yükselişini âdeta yücelere varışını ifâde eder. Miraç hâdisesi ‘hicret’ten kısa bir süre önce vuku bulmuş bir mucizedir. Yâni Miraç, Receb’in 27.gecesi iki aşamada gerçekleşmiş bir olağanüstü vakadır. İlki âlemlerin Efendisi peygamber aleyhisselâm’ın Mescidi Haram (Kabe)’dan, Mescidi Aksa (Kudüs)’e götürülüşü olan –gece yürüyüşü=isra- bölümüdür. Mescidi Aksa’dan Hakk’a yürüyüşü yâni Mirâca yükselişi ise ikinci bölümüdür. İlk kısım âyetlerde ikinci kısım hadislerde anlatılır.

Akıl ve idrak ötesi olan bu hâdisenin mucize oluşunda şüphe yok. Düşününce bugünün şartlarında hayal ötesi bir şey diyorsunuz. O günün müşrikleri de sevgili Peygamberimizin anlattıklarına inanmadılar. Miraç hâdisesinden sonra ortalığı bir fitne ve fesad yayıldı. Hatta öyle ki anlatılanların doğruluğunu teyid etmek amaçlı Mekke’ye, Kudüs’e gidenler oraları inceleyenler dahi oldu ve anlatılanların gerçekliği ortaya konuldu. Ancak Peygamberimiz aleyhisselâm’ın söylediklerine daha duyar duymaz inanan biri vardı ki o da, Efendimizin can dostu Ebu Bekir (r.a) idi. O dedi ki; ‘O söylüyorsa mutlaka doğrudur’. İşte bu hâli sebebiyle kendisine ‘sıddîk’ ünvânı verildi. Bugün de hepimiz ‘Miraç’ hâdisesine aynen ‘sıddîk’ gibi inanıyoruz.

Miraç, ilâhî rıza ve desteğe ulaşmak demek… Miraç, hakikatin akıl ve mantık sınırlarını zorlayan bir kutsî hâdisedir. Miraç, Peygamber aleyhissalâtu vesselâm’ın mânâ âleminde ilâhî rahmete erişmesidir.

Rasûlullah aleyhisselâm’ın bu kutsî yolcuğundan bizler neler almalıyız diye tefekküre daldığımızda şunları sıralayabiliriz:

İlâhî rahmet ve ebedî huzûra kavuşmanın sırrı, Cenâb-ı Hakk’ın emirlerine uymaktan geçiyor. O zaman haram ve helal sınırlarına dikkat!

Gönlü arındırmak, ruh temizliğine erişmek için Miraç hediyesi ‘namaz’a yönelmek gerekiyor. Namaz aynen Peygamberimiz aleyhisselam gibi gözümüzün nûrû olmalı.

Ahlâkî faziletlere yükseliş, Mevla Teâlâ’ya bağlılık ve namazın hakikatine varışla mümkün. O halde namaz bizi güzel ahlâka eriştirmeli.

Ruhların bunaldığı, günahların çoğaldığı bir devirde müminler iç dünyâlarınıi güzelleştirebilmeleri ve huzûra kavuşabilmeleri ancak namazla mümkündür. O halde maddeyle daralan ruhlar namazın sunduğu mânâ güzelliklerinden en kâmil şekilde istifâde etmelidir.

Pazar günü inşaALLAH erişeceğimiz Miraç Kandili vesilesiyle yapacağımız ibâdetlerle, tevbe-istiğfar ve duâlarla Hakk kapısına dayanarak bir arınma, temizlenme ve huzûra kavuşma halleri yaşamak niyazıyla şimdiden gününüzü tebrik ediyor ve gecenin bereketinden en kâmil istifâdeler diliyorum efendim. Hayırlı kandiller.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR