Enes Kalender

Enes Kalender

Mutlu aile, mutlu hayat

Mutlu aile, mutlu hayat

Toplumun en küçük yapı taşına aile adı verilir. Aile olmanın adımı iki insanın birbirini sevmesi ve aralarındaki sevgi bağını nikah ile güçlendirmesi ile oluşur. Bunun ardından hayatlarına neşe katmak arzusu ile çocuk sahibi olurlar. Bakıldığında her şey gayet güzel ilerlemektedir. Zaman zaman bu dişlinin çarklarında ufak tefek ya da yerine büyük ve geri dönülmez aksaklıklar meydana gelir. Bu aksaklıkların geneline aile içi çatışmalar adını veriyoruz. Bu yazımızda da oluşan aile içi çatışmalara farklı bir boyuttan bakacağız.

Sevgili okurum, Aile hayatında türlü türlü huzursuzluklar ve olumsuzluklar çıkabilir. Tıpkı özel hayatında oluşan aksaklıklar gibi. Bizler her şeyden önce insanız ve hayattaki tüm varlıklardan bizi ayıran en önemli özellik muhakeme yeteneğimizdir. Evet muhakeme etmek bir yetenektir ve yetenekler doğuştan getirildiği gibi sonradan da kazanılıp geliştirilebilir. Hayatımızda ki aksaklıkları çözmek için doğuştan getirdiğimiz muhakeme yeteneğimizi geliştirme yolunda çaba harcamalıyız. Bu çabanın ardından göreceksiniz ki hayatınızda gördüğünüz o aksaklıklar sizin için eskisi kadar problem olmamaya başlayacak. Muhakeme etmeye de kendimizden yani insanlığımızdan başlamak güzel bir başlangıç olacaktır. Problemlerimizi nasıl çözeceğimize karar vermeli ve doğru adımları atarak pes etmeden ilerlemeliyiz. Şunu da unutmamak gerekir ki tıkandığımız noktalarda mutlaka bir uzmandan destek almalıyız. Toplumumuzun sıkça düştüğü yanılgılardan biri de psikolojik destek almanın yadırganacak bir durum olduğudur. Bu yanılgıya düşmemek gerekir ve gerektiğinde bir uzmana mutlaka danışılmalıdır.

Aile olmak çok bilinmeyenli ve karmaşık bir denklem çözmek gibidir. Denklemleri çözmek ilk bakışta çok zor gibi görünse de formül bilindiğinde sadece bilinmeyenlerin yerine uygun değerleri koymak denklemi çözmemizi sağlar. Aile de ki sıkıntılarda da doğru zamanda atılan doğru adımlar doğru sonuçlar almamızı sağlar. Doğru sonuç almak için de doğru adımın ne olduğunu bilmek gerekir ve aile yapısına bakarken günümüz bileşenlerini de hesaba mutlaka katmalıyız. Teknoloji kullanımı, arkadaşlık ilişkileri, komşuluk ilişkileri, dikey mimarı (çok katlı apartman yaşamı), eğitim durumu ve çocuğun psikolojik yapısı gibi bir çok etken aile hayatının istikameti açısından büyük önem teşkil etmektedir. Çağı ve nesli çok iyi okumak toplumun beklentilerini de dikkate alarak adımlarımızı dikkatli atmalıyız. Nasıl ki matematikte denklemi çözerken bir yerde ufak bir hata yapmak sonucu etkiliyor ve sizin hatayı yaptığınız aşamaya dönüp denklemi tekrar kurmanız icap ediyorsa aile hayatında da en ufak bir aksaklıkta en başa dönüp adımlarınızı tekrar kontrol etmeniz gerekebilir. Bu çerçevede sizlere bu işin eğitimini alan birisi olarak tavsiyem, karşınızdakini çok dikkatli dinlemenizdir. Ortada bir problem veya aksaklık varsa problemin kaynağını tespit edebilmek ve çözmek için dinleyiniz. İstişare etmek çözümde size büyük kolaylıklar sağlayacaktır.

Bunun yanında aile içindeki çatışmaların büyük etkenlerinden biri de kaliteli zamandır. Aile bireyleri arasında birbirine zaman ayırma problemi değil kaliteli zaman ayırma problemi vardır. Eşinizle beraber saatlerce televizyon izlemek kaliteli zaman geçirmek değildir. Yine çocuğunuzla uzunca bir süre ev ödevi yapmak da onunla geçireceğiniz kaliteli zaman dilimi değildir. Bunlar sadece onlarla geçirdiğiniz uzun zamanlardır. Eşinizle birlikte yarım saatlik muhabbet eşliğinde yürüyüşünüz ve çocuğunuza odaklanarak onunla birlikte bir saat oyuncak oynamak kaliteli zamandır. Birbirinize ayırdığınız bu kaliteli zamanlar hem zamanınızı etkin kullanmanızı hem de nitelikli beraberlikleri sağlar. Bu süre zarfında geçen zamanda hem size hem de karşınızdakine doyum ve mutluluk verecektir.

Aile içinde ki etkili dinleme ve aile bireyleriyle kaliteli zaman geçirmek, karşılaşabileceğiniz problemleri azaltacaktır. Mutlu bir aile hayatı iş hayatını ve motivasyonunu da olumlu olarak etkilemektedir. Mutlu Aile, Mutlu Hayat, Mutlu Çocuklar..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Enes Kalender Arşivi
SON YAZILAR