Hüseyin Çetin

Hüseyin Çetin

Mekân ve İnsan Ölçeğinde Konya Kitap Günleri

Mekân ve İnsan Ölçeğinde Konya Kitap Günleri

Konya Kitap Günleri, 14-23 Ekim tarihlerinde Selçuklu Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Konya denilince akla Hz. Mevlâna ve onun Mesnevi’si geliyor. Bu sebeple Konya şehri ve kitap kavramı arasında güçlü bir bağlantı var. Konya kitap günlerinin yoğun katılımlı gerçekleşmesi, bu güçlü bağlantıyı doğrular nitelikte.

Mekân olarak insan onuruna yakışan bir yapıya sahip Selçuklu Kongre Merkezi. Dış ve iç mimarisi, mescidi, ulaşımı, otoparkı, konferans salonları, zemin detayları yani bütün unsurları, insana kendisini değerli hissettirecek şekilde tasarlanmış. Kitap ve insan gibi kıymetli ve ulvi iki değeri misafir etmeyi hak ediyor bu merkez. İlaveten, kongre merkezi girişinde canlı yayın yapan bir radyonun bulunması da ilgi uyandırıyor insanda, ortamı daha etkileyici kılıyor.

Katılımcıların büyük çoğunluğu her eğitim-öğretim kademesinden öğrenciler. Evinde küçük de olsa bir kütüphane bulunan çocukların, fikri yönden gelişiminin daha sağlıklı olduğunu belirtiyor araştırmalar. Bu açıdan öğrencilerin kitap etkinliklerini ziyareti çok kıymetli. Bununla birlikte ebeveynlerin de kitap günlerine yoğun katılımı olduğunu görebiliyorsunuz. Kitap kavramının her kesimden insanın ilgi odağında olması, kitaplı bir dinin mensupları olmamız ve kitabın insan-toplum-devlet eksenindeki önemini çok iyi içselleştiren bir millet olmamız ile açıklanabilir. 

Kitap Günleri’nin kültürel kimliğini güçlendiren en önemli unsur yazarlarla yapılan söyleşiler ve şiir programları. Yazarlarla okuyucular arasında etkileşim ortamı oluşturulması, kitaptan edinilecek birikimin pekiştirilmesi ve yazarlara da geri dönüş sağlaması açısından kıymetli. Yazarın ses tonu, tonlamaları ve mimikleri gibi kâğıt üzerinde ifade edilmesi güç unsurlar, canlı konuşmalar sayesinde yazara ait kitaplara ilave bir ruh kazandırabilir. Yazarlardan imza alma aşaması ise önemli bir hatıra. Kitabınıza, okumanın ötesinde ömür boyu saklanması gereken bir kimlik kazandırmış oluyor. 

Organizasyonel açıdan bakıldığında ise, çok sayıdaki kıymetli yazarla söyleşi organize edilmesi güç olsa gerek. Programı organize ve koordine edenler teşekkürü fazlasıyla hak ediyor. Belki organizasyon yükünü arttıracak ama acizane bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Kitap denilince akla gelen unsurlardan biri de kitap okuma grupları ve kitap kritikleridir. Kitap etkinliğinden bir ay önce belirli kitaplar ya da yazarlar üzerinden kitap okuma grupları oluşturulabilir, bu grupların kitap kritikleri de kitap günleri kapsamında yapılabilir. Hatta kritik edilecek kitabın yazarı da kitap kritiğine davet edilerek okuyuculara çok kıymetli bir tecrübe sağlanabilir. İlaveten, kitap kritiklerinden ortaya çıkan fikirler kitaplaştırılarak, kitap günleri kapsamında önemli bir kültürel birikim insanlığa kazandırabilir. Mesela Sayın Rasim ÖZDENÖREN’in kitapları seneye kitap kritiği kapsamına alınabilir. Kendisinin hikayeleri ve denemeleri, yüzyıllarca milli ve manevi değerlerimizi korumamıza rehberlik edecek nitelikte. Kritiği için de Sayın Yusuf KAPLAN davet edilebilir. 

Kitaptan okunan, içselleştirilen ve insanlığa aktarılan iyi, faydalı, güzel ve adil içerikli bilginin mukaddes bir değeri olduğuna ve insana sonsuza kadar fayda sağlayacağına inanıyoruz. Tekraren, Konya’yı kitapla buluşturan ve bu sürece katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum.          

      

      

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hüseyin Çetin Arşivi

Gazze

05 Aralık 2023 Salı 09:37
SON YAZILAR