Hüseyin Çetin

Hüseyin Çetin

Mor İnek ve Siyaset

Mor İnek ve Siyaset

Bir inek çiftliği gezdiğimizi düşünelim. Yüzlerce siyah-beyaz inekten oluşan bir çiftlik. Eğer çiftliği gezerken siyah-beyaz inekler arasında bir adet mor inek görürsek bu durum çok dikkatimizi çekecek, çiftlikle ilgili anlatacağımız ve unutamayacağımız olay mor ineğin varlığı olacaktır. Mor inek farklı olmanın felsefesini ve önemini anlatıyor. Bu farklılık hem kişisel başarı (kariyer) hem de organizasyonların başarısı açısından önem taşıyor. Toplum içinde benzerlerimizden farklılaşma, dikkat çekme, gündemde olma ve tercih edilmenin yolu mor inek olabilmekten geçiyor. Mor ineğe ilişkin en güzel örnekleri siyasi partiler üzerinden okuyabiliriz.

Ak Partinin 20 yılı aşkın süredir iktidarda durabilmesinin anahtarı mor inek esaslı siyaset yaklaşımını benimsemiş olması. Siyaset kitle hareketi ile yapılan bir iş. Kitlelerin beğenisini kazanabilmek için yeni ve farklı işler-faaliyetler yapmak gerekiyor. 2023 yılı Cumhurbaşkanlığı seçiminde Ak Partinin mor inekleri milli otomobilimiz TOGG ve yerli savaş gemimiz TCG Anadolu’ydu. Ekonomik krize rağmen seçim sonuçları, Ak Partinin mor ineklerinin işe yaradığını gösteriyor.

Şimdi önümüzde yeni bir seçim dönemi var. Ak Partinin mart ayındaki seçimlerde kullanacağı seçim propagandalarından en önemli ikisi Sayın Alper GEZERAVCI ve savaş uçağımız KAAN. Uzaya gitmemiz ülkemizde uzay çalışmalarının hızlanması, nitelikli insan kaynağının bulunması açısından güzel. KAAN ise gök vatanı koruyacak, ülkemize sınıf atlatacak inşallah. Siyaset açısından bakıldığında uzay yolculuğunun ve KAAN’ın Ak Parti’ye ciddi bir rekabet avantajı sağlayacağı aşikâr. Hem uzaya adam göndermemiz hem de KAAN’ın uçması tam bir mor inek yaklaşımı. Teknik şartlar müsaade etseydi KAAN seçim zamanına kadar her ilde her mitingde uçuş yapar, Ak Parti de KAAN mottolu mor ineğini son damlasına kadar sağmış olurdu. Fakat bu sağım başka seçimlere kaldı. Diğer yandan, seçim döneminde gençler bol bol Sayın GEZERAVCI’yı görme fırsatı bulacak. Böylece Ak parti uzay mottolu mor ineğini güzelce sağacak. Mor İnek felsefesinin temel unsurlarından birisi de bu zaten. Eğer gerçek bir mor inek ortaya çıkarabilmişsen, işletme-kuruluş veya kariyer başarısı açısından o ineği hızla ve son damlasına kadar sağmak gerekiyor.

Peki diğer siyasi partilerin mor inekleri olamaz mı? Elinde iktidar gücü olmayan bir partinin bırakın uzayı, ilçeye parti propagandası yapacak adam göndermesi bile sorun oluşturur bazen. Hazine desteği de yoksa zaten durum içler acısıdır. Bu aşamada ideoloji partisi veya kitle partisi olmak arasında bir seçim yapıp strateji belirlemek gerekiyor. İdeoloji partisi olarak siyasi hareketine devam etmek isteyenlerin siyaset dillerini değiştirmeden, alışılageldik kavramları söyleyerek mevcut tabanlarını korumaları yeterlidir. Yani ideoloji partisinin mor ineği olamaz. Olsa bile bu farklılaşma ancak eleştiri açısından farklı söylemler, farklı yöntemler olarak açığa çıkar. Fakat bunun parti başarısına faydası olmaz, mevcut kitlesini motive edebilir ancak.

Kitle partisi olmaya aday partiler için mor inek sayılabilecek faaliyetler proje bazlı siyaset geliştirmek, mümkün mertebe nitelikli insanları aday göstermek ve gerekirse ittifak yapmak. Bu faaliyetler kısa vadede sonuç vermeyebilir ama uzun vadede mutlaka karşılık bulacaktır. Siyasete yön veren kitlelerin tercihlerini değiştirmek kolay değil ama şans, yalnızca hazır olanları tercih ediyor. Ak Partinin 20 yılı aşkın iktidar süresinin öncesinde de çok uzun ve meşakkatli bir dönemin olduğunu unutmamak gerekiyor. Aslında makro açıdan bakıldığında, Prof. Dr. Necmettin Erbakan Hocanın binbir zorlukla, sıkıntıyla oluşturduğu mor ineğin sağımı Ak Parti’ye nasip oldu denilebilir.

Uzun lafın kısası mor inek olmak yani farklılaşmak hem kişisel başarıda hem de işletmelerin başarısında önemli bir unsur. Peki farklılaşma fikri nasıl oluşacak. Bunun sırrı hareket ve istişare etmekte. Hareket ifadesinden kasıt, bazen yürüyüş yapmak ve düşünmek bazen de işimizle ilgili işletmeleri, kuruluşları ziyaret olabilir. Hareket halindeki bireylerin beyinleri daha sağlıklı fikirler üretebiliyor. Bu fikirler istişare (tecrübe) ile ideal bir şekle bürünerek ortaya çok başarılı mor inekler çıkabilir. Hz. Mevlana’nın sözüyle dün düne ile gitti cancağızım, bugün yeni şeyler söylemek lazım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hüseyin Çetin Arşivi

Gazze

05 Aralık 2023 Salı 09:37
SON YAZILAR