Oğuzhan Kara

Oğuzhan Kara

Lokman’dan (as) öğütler-1

Lokman’dan (as) öğütler-1

Bizleri yoktan var eyleyen, yarattığı varlıklar içerisinde bize ruh verip bizi canlı eyleyen, yarattığı canlılar içerisinde bize akıl verip bizi insan eyleyen, yarattığı insanlar içerisinde bize iman nimetini verip bizi Müslüman eyleyen, o Müslümanlar içerisinden bize tarih nimetini verip bizi bin yıldır İslama ve insanlığa hizmet ettiren ve yarattığı  insanlar  içinden bizi bu günlere Müslüman olarak ulaştıran Rabbimize hamdolsun. Kıyamete kadar gelecek bütün insanlığa rehber olarak gönderilen Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’e (s.a.v) salat ve selam olsun.

***

Kerim Kitabımız Kur’an akıl sahibi insanların inanması, emir ve yasaklarına uyması gereken ilahi kelamdır. Ramazan ayı vesilesiyle daha çok okuduğumuz Kerim Kitabımızı okumaya devam ettiğimiz gibi  ve daha iyi anlayıp, daha güzel yaşama noktasında da  gayret ediyoruz. “Allah’ a karşı derin saygı duyarak O’ndan korkan” (A’la suresi 10) kimseler olarak Kerim Kitabımızda geçen kavimlerin kıssalarından ibret alıp onların düştükleri hatalara düşmemek için gayret ediyoruz. 

***

Kerim Kitabımızda geçen her kıssa bizler için bir uyarıdır aynı zamanda.  Rabbimizin ömür verip  bu günlere ulaştırdığı müslümanlar olarak ”O, âlemler için, içinizden dürüst olmak isteyenler için, ancak bir öğüttür.” (Tekvir Suresi 27,28)  diye tarif edilen Kerim Kitabımızdaki öğütlerden nasibimizi alıyoruz. Lokman Suresi 13. ayetine  kulak vererek: “Lokman, oğluna öğüt vererek: Yavrucuğum! Allah´a ortak koşma! Doğrusu şirk, büyük bir zulümdür, demişti.”  Allah’a ortaklar koşmanın en büyük zulüm olduğunu hatırlıyoruz.

***

Göklerin ve yerin, güneşin, ayın, yıldızların, gece ve gündüzün belirli bir hesap ile olmasının,  denizlerin karışmamasının, ağacın meyve vermesinin, çiçeğin açmasının, kuşun uçmasının, kelebeğin konmasının, koyunun süt, arının bal yapmasının… kainattaki her şeyin   Alemlerin Rabbi olan Allah’ın dilemesiyle olduğuna iman ediyoruz. “Göklerin ve yerin hükümranlığı Allah’ındır. Allah, her şeye hakkıyla gücü yetendir.” (Âli İmrân Suresi 189) 

***

Âlemlerin Rabbi olan Allah’ı;  rahman ve rahim, din gününün sahibi, yaratan, yaşatan, yöneten, kanun koyan,  rızık veren, hesap soran, kendisine kulluk yapılan, rızası gözetilen ve kendisinden yardım istenilen tek ilah olarak kabul ediyoruz. “Allah, kendisine ortak koşulmasını asla bağışlamaz; ondan başka günahları dilediği kimse için bağışlar. Kim Allah´a ortak koşarsa büsbütün sapıtmıştır.” (Nisâ Suresi 116) 

Allah’ a ortak koşmanın en büyük zulüm olduğunu bildiğimiz gibi Allah’ın razı olmadığı işleri yapmanın ve Allah’ın razı olmadığı işlerin yapılmasına vesile olmanın şeytanı sevindirdiğini de biliyoruz. İlahi İkazı unutmuyoruz: “Şeytanın hâkimiyeti, sadece onu dost edinenler ve Allah’a ortak koşanlar üzerindedir.” (Nahl Suresi 100)

***

İnsanlar ne güzel oruç tuttuğumuzu görsünler, ne kadar çok hayır yaptığımızı bilsinler, ne güzel namaz kıldığımız ve güzel Kur’an okuduğumuzdan bahsetsinler diye amel etmenin çok tehlikeli olduğunun da farkına varıyor ve Peygamber Efendimizin (s.a.v) ikazını unutmuyoruz. "Ümmetim için en çok korktuğum şey, Allah'a şirk koşmaktır. Ama dikkat edin; Ay'a, Güneş'e veya puta tapacaklar, demiyorum. Fakat, Allah'ın rızasının dışındaki gayeler için harekette bulunacaklar ve gizli şehvet, yani riyâ ve gösteriş duygularını taşıyacaklar (demek istiyorum)."

***

Gecenin karanlığında tek başımızda iken de, gündüzün kalabalığında kimse fark edemez diye yanlış işler yaparken de,  Alemlerin Rabbinin bizi gördüğünü unutmuyoruz. Yapmakta olduğumuz işlerin tek tek bize haber verileceğine  de iman ediyor ve Kerim kitabımızdan öğüt alıyoruz:  (Lokman, öğütlerine devamla şöyle demişti:) Yavrucuğum! Yaptığın iş (iyilik veya kötülük), bir hardal tanesi ağırlığında bile olsa ve bu, bir kayanın içinde veya göklerde yahut yerin derinliklerinde bulunsa, yine de Allah onu (senin karşına) getirir. Doğrusu Allah, en ince işleri görüp bilmektedir ve her şeyden haberdardır. ( Lokmân Suresi 16)

***

Dua dua yalvarıyoruz: Ey Rabbimiz!..  Kerim Kitabımız Kur’an’ı okumada, anlamada ve yaşamada bize yardım eyle, bizi zulmedenlerden ve zulme uğrayanlardan eyleme, bizi, beldemizi, memleketimizi ve islam alemini muhafaza eyle, insanlığa hidayetini nasip eyle. Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Oğuzhan Kara Arşivi
SON YAZILAR