Dyt. Aslı Çolak

Dyt. Aslı Çolak

Keçiboynuzu

Keçiboynuzu

Keçiboynuzu Akdeniz havzasında yetişen, baklagiller familyasına ait, yarı kurak ve kurak bölgelerde yetişen yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Keçiboynuzu yıllardır hayvan yemi olarak kullanılan ve insan beslenmesinde kullanılmayan bir üründü. Günümüzde ise keçiboynuzu kabuğundan pek çok alanda yararlanılmaktadır. Keçiboynuzunun kabuk kısmı keçiboynuzu dediğimiz yenilen kısmıdır. Olgunlaşmış kabuk kahverengimsi rengi alır ve buruşur. Bu kabuğun içinde tohumları da vardır. Kabuk kısmı değişik işlemlerden geçirilerek şurup, un gibi formlarda yiyecek içecek sektöründe özellikle pastacılık ve fırıncılık sektöründe kullanılmaktadır.

Keçiboynuzun Besin İçeriği

Keçiboynuzu yüksek oranda şeker içerir fakat şekerle birlikte lif de içerir. Bu nedenle kan şekerini sadece şekerden oluşan ürünlere göre daha dengeli yükseltir. İçeriğinde vitaminler, mineraller ve antioksidan bileşenler vardır. İçeriğindeki yağ ve protein oranı düşüktür. İçerdiği şekerin yüzde 95’ i sükrozdur. Az miktarda glikoz ve früktoz da içerir. Ayrıca maltoz, rafinoz, ksiloz gibi farklı karbonhidrat çeşitlerini de içerir. Lif açısından çok zengindir. Çözünür ve çözünmez lif içerir. Çözünmeyen lif olarak selüloz, hemiselüloz ve lignin içerir. Lifin çoğunluğunu çözünmez lif oluşturur.

Keçiboynuzu kabuğu sağlık faydası olan fenolikler bakımından zengindir. Keçiboynuzu lifi fenolik bileşiklerden gallik asit, gallotanninler, sinamik asit, mirisetik gibi bileşikler içerir. Keçiboynuzu kabuğu potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum gibi önemli mineralleri içerir. Demir en yüksek konsantrasyonda olan mineraldir. Keçiboynuzu potasyum ve kalsiyum bakımından çok zengindir. Bir bardak süt ile bir parça keçiboynuzu meyvesi (kabuğu) aynı miktarda kalsiyum içerir.

Keçiboynuzunun Sağlık Faydaları

Keçiboynuzu kabuğu yüksek besin içeriğine sahip olması ve olası sağlık faydaları nedeniyle büyük ilgi görmektedir. Keçiboynuzu fonksiyonel gıda üreticileri tarafından gıda sektöründe giderek kullanımı artan bir ürün haline gelmiştir.

Polifenoller bakımından zengin keçiboynuzu lifi karaciğerdeki yağ metabolizması üzerinde olumlu etkiler yapabilmektedir. Keçiboynuzu lifi yemek sonrası aşırı kan yağlarının yükselmesini ve kolesterolün yükselmesini azaltabilmektedir. Yani keçiboynuzunun lipid düşürücü etkisi vardır. Keçiboynuzunun yüksek lif içeriği tip 2 diyabete sahip bireylerde glikoz tepkisinin düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Yapılan birçok çalışmada keçiboynuzu, obezite ve diyabet gibi rahatsızlığı olan bireylerde olumlu sonuçlar doğurmuştur. Keçiboynuzu tüketimine bağlı alkolsüz yağlı karaciğerde iyileşmeler gözlemlenmiştir. Keçiboynuzu çiçeklerini kullanarak üretilen balın idrar söktürücü özellikte olduğu görülmüştür. Keçiboynuzunun antidiyabetik, antifungal, antikanser, antihiperlipidemik gibi pek çok etkisi vardır.

Keçiboynuzu besin açısından yoğun bir bitki kaynağıdır. İnsan sağlığına yararlı faydaları vardır. Ekonomik ve çevresel açıdan da önemlidir. Sahip olduğu derin kök sistemleri sayesinde CO2'nin batmasına izin vererek küresel ısınmanın etkilerini hafifletmektedir. Yani keçiboynuzu besleyici, sağlık faydaları olan çevreci ve sürdürülebilir bir gıda kaynağıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dyt. Aslı Çolak Arşivi
SON YAZILAR