Dyt. Aslı Çolak

Dyt. Aslı Çolak

Çörek Otu

Çörek Otu

Eski dönemlerde tıp ve eczacılık sektörünün çok gelişmediği yıllarda insanlar hastalandıkları zaman doğadaki bitkilerden şifa bulmaya çalışmıştır. Son dönemlerde ilaç sektörü ve çeşitliliği ne kadar artsa da insanlar bitkilerden ve besinlerden çare aramaktan vazgeçmemiştir. Doğal bitkisel ürünler doğal, kolay ulaşılabilir ve genelde ucuzdur. Bitkiler ne kadar doğal olsa da pek çok ilaç ve türevi bitki özütlerinden elde edilmektedir bu nedenle bitkiler kontrolsüzce tüketilmemelidir. Özellikle karışım ot ve bitkilerden uzak durulmalıdır. Bitki ve türevlerinin kontrolsüz tüketimi özellikle vücutta karaciğerde ciddi hasarlara yol açabilmektedir.

Çörek otu Nedir?

Çörek otu siyah tohum, siyah kimyon olarak da bilinmektedir. Bu bitki Türkiye başta olmak üzere değişik ülkelerde yetişmektedir. Özellikle Afyon, Isparta, Burdur ve Konya çevresinde yetiştirilmektedir. Bitkinin baharat olarak kullanılan kısmı bitkinin tohum kısmıdır. Tohumları hava ile temas edince siyahlaşır.

Çörek otu Tohumu Kimyasal Bileşimi

Uçucu yağlar (% 0.4-0.45), sabit yağlar (%32-40), proteinler (%16-% 19.9), karbonhidratlar (%33,9) lifler, mineraller, C vitamini, kalsiyum, potasyum, demir, karoten bulunmaktadır. Uçucu yağında ise nigellisin, nigellidin, karvakrol adlı bileşenler bulunmaktadır.

Çörek Otunun Faydaları

Çörek otu antihistamin gibi davranarak alerjik reaksiyonları azaltmaya yardımcıdır. Astım ve alerji, egzama gibi durumlarda kullanımı vardır. Bronşit, baş ağrısı, soğuk algınlığı, diyabet, hipertansiyon, ishal gibi hastalıkların iyileştirilmesi ya da olumsuz etkilerinin hafifletilmesinde tercihedilmektedir. Çörek otunun antibakteriyel, antifungal, antikanserojenik etkileri bulunmaktadır. Glukoz intoleransında metformin kadar etkili olduğu bildirilmiştir. Glukoz intoleranslı diyabet hastalarında iştahı, kan glukoz düzeyini, kolesterolü, kan yağlarını, vücut ağırlığını azaltarak vücutta olumlu etkiler oluşturmaktadır.

Çörek otunun sağlık faydalarının yapısında bulunan fenolik maddelerden özellikle ‘Timokinon ‘denilen maddeden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu madde bakterilerin öldürülmesine yardımcıdır. Yapısındaki melantin yüksek dozlarda toksik, nigellin ise felce neden olabileceğinden fazla ve kontrolsüz tüketiminden kaçınılmalıdır.

Çörek Otu Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çörek otu kullanımı çoğu durumda yararlı olsa da bazı durumlarda kullanımı risk taşımaktadır. Kan pıhtılaşmasını etkileyebilmektedir bu nedenle kanın pıhtılaşmasını etkileyen ilaç ve benzeri ürün kullanımı varsa bireyler dikkatli olmalıdır. Çörek otunun kan sulandırıcı etkisi vardır kanama riskini arttırabilir. Çörek otu ve ürünlerinin cilt üzeri uygulaması kontakt dermatit gelişimine yol açabilmektedir. Hamileler, yaşlılar, çocuk ve bebekler özel gereksinimli bireyler de bu tarz ürünlerin kullanımında dikkatli olmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Dyt. Aslı Çolak Arşivi
SON YAZILAR