Ramazan Kural

Ramazan Kural

İnşaat sektöründeki kriz piyasaları nasıl etkiler

İnşaat sektöründeki kriz piyasaları nasıl etkiler

 

 

Sevgili okurlar bu hafta konumuz malum herkesin sıkıntı yaşadığı ekonomik kriz üzerine olacak.

Krizin temelinde inşaat sektöründeki kriz diğer sektörleri de etki etmesi piyasada likitide sıkışıklığı ile oluşan ekonomik ve sosyal bir daralma ile ortaya çıkmasıdır…

**

Geçen seçimlerden sonra dolar ve Euro’nun hızlı çıkışı ile hammadde malzeme fiyatlarına zam gelmesi ile Türkiye'de hemen her ürüne yüzde 60 civarı fiyatlara zam gelmiş olup inşaat maliyetleri artmıştır haliyle sektörel bir canlılık olmayışının sebebi ile ekonomik olarak bir yavaşlama söz konusu oluştu..

**

Önümüzde yaklaşan bir seçim var psikolojik bir beklenti içerisine girilmiş olması dolar ve Euro’nun tekrar çıkacağı beklentisi içerisinde bazı fırsatçı kesimler ürünlere tekrar zam yapacakları aşikârdır. Aslında o an kazandıklarını zannediyorlar ama aslında bilmiyorlar ki ülkeyi bir ekonomik buhranın içerisine götürüyorlar çünkü bütün her şeyin fiyatı yükselmek durumunda kalıyor. Bunun neticesinde üretim azalmakta işsizlik artmaktadır…

**

2007 de yurtdışında inşaat sektöründeki yaşanan ekonomik krize benzer bir kriz yaşanabilir. Ülkemiz inşaat sektöründe yaşanan durgunluğu canlandırmak amacıyla emlak bankasını faaliyete geçirmiştir. 

Ev kredilerinde faizi 0,98 lere kadar düşürmüştür. 

Tapu masraflarını en aza indirgemiştir.

Daha birçok Teşvik paketleri hazırlamakta olup ekonomik adımlar sayesinde sektörde bir canlılık oluşturmaya devam etmektedir.

**

2019-2021 Dönemi Yatırım Programı Hazırlıkları ile İlgili 2018/12 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Genelge kapsamında 2019-2021 Dönemi Yatırım Programı Hazırlama Rehberi yer aldı.

**

Hükümet, vatandaşların refah ve mutluluğunu daha üst seviyelere çıkarma amacı doğrultusunda makroekonomik istikrarı korumak, üretimi artırmak ve toplumun refah düzeyini yükseltmek için 2019-2021 döneminde Yeni Ekonomi Programını uygulayacak..

**

Yatırım programında devam eden ve 2019 yılında tamamlanabilecek projelere öncelik verilecektir. Yeni lojman yapımı tekliflerinde güvenlik kuruluşlarının Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki projelerine öncelik verilecektir. Arsası olmayan projeler teklif edilmeyecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Ramazan Kural Arşivi
SON YAZILAR