Abdullah Kaya

Abdullah Kaya

Şeker fabrikaları satılıyor mu?

Şeker fabrikaları satılıyor mu?

Her yıl ara ara ülkemizde şeker fabrikaları satılıyor veya kapatılıyor haberleri ve buna bağlantılı olarak Nişasta bazlı şeker haberleri gündemde ara ara tazeliğini yitirmemektedir. Geçmiş yıllarda bu konuları köşemize taşıdık. Bu günlerde yine Türkiye de şeker fabrikaları satılıyor haberleri gündeme düştü.

Neden satılıyor?

Kapatılıyor mu?

Şekerde dışa bağımlı mı olacağız?gibi bu ve buna benzer sorular akılları karıştırmakta.net bir cevap olmamasıda üreticiyi ciddi anlamda düşündürmektedir. Avrupa ülkelerine baktığımızda, son 15 yılda şeker fabrikaları başta olmak üzere şeker sektörünü yeniden yapılandırarak, pancardan şeker üretiminde rekabetçi bir konuma geldi. Türkiye'de ise bu süre içinde pancar üretimi ve şeker fabrikalarına yönelik hiçbir planlama ve strateji belirlenmedi.Kotalar düşürüldü,ikide bir şeker fabrikaları özelleşecek vs vs… Bundan dolayı fabrikalar rekabetçi konumunu her geçen gün kaybederken, yapılacak özelleştirme ile de ülkenin pancardan şeker üretimine büyük bir darbe vurulacak gibi gözükmekte.

**

Kamu Şeker Fabrikalarının özelleşme sonunda şeker fabrikalarının çoğunun kapanacağı ve oluşan üretim açığının mısır şurubu yani NBŞ ile dolduracağı üzerine planlamalar programlar yapmaktadırlar.Bunu geçmişte yazılarımızda alenen belirtmeye çalıştık,  Bu haftada   yazımıza  bu konuyu taşımak, okurlarımızla paylaşmak  mutlak suretle gerekli idi. 

+*

Öncelikle glikoz kota kapsamından, glikoz şurupları da şeker tanımından çıkarılacağı için, pancar şekerinin muadili olan izoglikoz da dolaylı yoldan kota kapsamından çıkarılmış olacak. Bunun altını çizmemiz gerekiyor. Ülkemizde yeterli denetim olmadığı için kristal şekerde bile ciddi bir kayıp-kaçak sorunu yaşanırken, izoglikozun; früktoz şurubu mu yoksa glikoz şurubu mu olduğu nasıl tespit edilecek?

**

Hükümetin şeker fabrikalarını özelleştirme kararı, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'nun raporu ile de büyük bir çelişki oluşturuyor. Bilim Kurulu raporunda, nişasta bazlı şekerlerin insan sağlığına büyük zararlarının bulunduğu belirterek, kotaların düşürülmesi ve NBŞ'nin gıda maddelerinde kullanımının sınırlanmasını istemişti. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ise nişasta bazlı şekerlerin tüketimini daha da artıracak.

**

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinden ülke tarımı ve ekonomisi büyük bir darbe yiyecek. Avrupa'da şeker pancarı üretiminde söz sahibi olan Türkiye, özelleştirmelerin ardından bu üstünlüğünü kaybederek, şekerde de ithalatçı duruma gelecek.Bazı kuruluşların planu, Şeker piyasası tamamen Cargill'in kontrolüne girecek şeklinde.

**

Basından öğrenildiği üzere ABD'li Cargill, şeker sektörü ile ilgili kapsamlı birer rapor hazırlayarak el altından hükümete ve ilgili Bakanlara sunmuştu. Cargill raporunda, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine geniş yer verilirken, fabrikaların biran önce özelleştirilmesi istenmişti.

Son 15 yılda bilhassa tarım alanında yapılan özelleştirmeler ülke istihdamına ve üretimine bir katkı sağlamazken özellikle gıda sektöründe yapılan özelleştirmeler ise ülkenin yerli üretimine büyük darbe vurdu. Özellikle Et Balık Kurumu'nun ve süt sektöründe yapılan özelleştirmeler, bugün ülkeyi hayvancılıkta ve et üretiminde ithalatçı bir konuma getirdi. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi de ülkenin pancar üretiminden çekilmesini gündeme getirerek, Türkiye, şeker ihtiyacını tamamen mısırdan yapılan nişasta bazlı şekerlerden karşılamaya başlayacak.

**

Avrupa, son 15 yılda şeker fabrikaları başta olmak üzere şeker sektörünü yeniden yapılandırarak, pancardan şeker üretiminde rekabetçi bir konuma geldi. Türkiye'de ise bu süre içinde pancar üretimi ve şeker fabrikalarına yönelik hiçbir planlama ve strateji belirlenmedi. Bundan dolayı fabrikalar rekabetçi konumunu her geçen gün kaybederken, yapılacak özelleştirme ile de ülkenin pancardan şeker üretimine büyük bir darbe vurulacak. Geçmiş yazılarımızda özellikle Konya şeker başkanı Recep Konuk Beyin neden duyarsız kaldığı noktasında çok mail ve eleştiriler aldık. Bu konu sadece Recep Konuk beyin değil tüm tarımla ilgili STK'ların ana gündemi olması gerekmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Abdullah Kaya Arşivi
SON YAZILAR