Özcan Dalgıç

Özcan Dalgıç

Kabullenmek / Kabullenebilmek -3

Kabullenmek / Kabullenebilmek -3

* Kabullenme ile birlikte insanların hata yapabileceğini, bunun bizimle ilgili değil hata yapan kişinin kendisiyle alakalı olduğunu görebilir, buna göre insanlardan gelen sıkıntıları daha rahat atlatıp, insanlarla olan ilişkisini ve kendimizi insanlardan soyutlamak yerine iletişimimizi devam ettirmemizi sağlar.

* Olayları, durumları kabullenmediğimiz durumlarda, hiçbir müdahale etmeden olduğu gibi bırakabilir, değiştirmek için mücadele etmekten kaçınabilir ve mutsuzluğu seçebiliriz. Ya da olayı olduğu gibi görerek, takılı kalmadan, kabullenerek yolumuza devam edip mutluluğu seçebiliriz.

* Duygularımızı tanımak, duygularımızın altyapısını bilmek, olaylara karşı verdiğimiz aşırı tepkileri anlamamızı sağlar. Geçmişte yaşadığımız bir olayın, travmanın doğurduğu duygu tetiklendiğinde karşımızdaki kişiye olması gerektiğinden fazla tepki verebiliriz. Bu yüzden duygularımızı bilmek, kendimizi tanımamızı sağladığı gibi kendimizi kontrol etmemizi, olaylara daha akılcı ve rasyonel yaklaşmamızı, yaşadığımız olayı ve durumu kabullenmemizi de sağlar.

* Kabullenmek neden olduğunu, neden yapıldığını, niçin başımıza geldiğini, neden insanların haksızlık, vefasızlık, ihanet içinde olduğunu devamlı düşünmek bizi bir çemberin içinde dolanmamıza sebebiyet verir. Kabullenmek ise o çemberin içinden kurtulmayı sağlar.

* Kabullenememek neden ben sorusunun cevabını bulamadığımız içindir. Kızgınlığımızı, kırgınlığımızı, incinmişliğimizi neden yaşadığımızı düşünmek yerine, yaşamımda beni güçlü kılacak önemli bir tecrübe kazandığımızı, problemle boğuşmak yerine kabullenmek problemin çözümünü üretmemizi ve psikolojik olarak güçlü olmamızı sağlayacaktır.

Esasen kabullenmek bir değerdir. Bu değerin içinde sabretmek, şükretmek, tevazu göstermek gibi önemli değerleri barındırır. Kabullenmek iyi insan, kaliteli insan, erdemli insan olabilmenin hazzını yaşatır.

* Kabullenmek ile bağışlamaya, affetmeye, helalleşmeye zemin hazırlarız. Bizi olumsuz etkileyen, içten içe zehirleyen duygulardan, düşüncelerden kurtulabilmek, üzerimizdeki yükleri atabilmek, bağımızı kesebilmek, unutabilmek, geçmişi değil bugünü yaşayabilmek için bağışlamamız, affetmemiz, helalleşmemiz gerekir.

Bir kurban rolünü üstlenmek ve bu neden benim başıma geldi yerine (bazen dişlerimizi gıcırdatarak), Bu deneyim için teşekkür ederim demeyi seçebiliriz. Ondan ne yapabileceğimi öğreneceğim. Çözümün bir parçası olacağım.

Kabullenmeyi Nasıl Başarabiliriz?

  • Kabullenmekte neden zorlandığınızı, geçmişte buna dair hangi tecrübeleri yaşadığınızı hatırlamaya ve farketmeye çalışın.
  • Kabullenmekte zorlandığınız duyguyu tanımlamaya çalışın.
  • Yaşadığınız olayı, durumu, size bunları yaşatanları değiştiremeyeceğinizi hatırlayın.
  • Kabullenmemekle birlikte kendinize ne gibi sıkıntılar yaşattığınızı gözden geçirin.
  • Kabullenmiş olsaydınız sizi meşgul eden düşüncelerden, huzursuzluktan, mutsuzluktan kurtulmuş olur muydunuz bunu değerlendirin.
  • Yaşadığınız olaylardan dolayı psikosomatik rahatsızlıklarınız olup, olmadığını kontrol edin. Vücudunuzda gerginlikler, geçmeyen ağrılar var mı?
  • Duygularınızı daha iyi gözden geçirmek için nefes alma egzersizleri, yaşadığınız travmayı, olayı, durumu kâğıda dökebilirsiniz.

Pozitif Olabilmek İçin Kendimize Yapacağımız Telkinler

Bizi etkileyen duygu ve düşüncelerimizin farkına varıp bizi olumsuz etkilemesinden kurtulabilmemiz için yerine olumlu cümle kalıplarını yerleştirebiliriz.

  • Geçmişte yaşadıklarımız değiştiremem. Ama sonuçlarıyla baş edebilirim.
  • Olumsuz düşünce ve duygularımın üstesinden gelebilirim.
  • Yaşadıklarım acı da olsa bunlar hayatımın en önemli tecrübesi olarak görüyorum.
  • Geçmiş ve gelecek arasında sıkışıp kalmak yerine bu anı yaşamayı tercih ediyorum.
  • Kaygı ve endişelerim rasyonel değil. Geleceği elimden geldiğince doğru bir şekilde inşâ edebilirim.
  • Mantıklı hareket ettiğimde önüme yeni yollar açılıyor ve sorunlarımı çözebiliyorum.
  • Mutluluğu hak ediyorum, mutluluğa ve huzura ulaşabilirim.
  • Duygularımı aklımla ve irademle yönetebilirim.

Hayatın getirdiği zorluklar karşısında baş etmek için farkındalıklarımızı artırmak, geçmiş zorlukları, geleceğin kaygısı arasında sıkışıp kalmadan bugünü yaşayabilmek için kabullenmemiz gereken ne varsa bunları halledip, yaşamımıza olumlu bakış açıları kazandırabiliriz. Bunu yapmakta zorlanıyorsak bir psikoterapisten destek alabilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Özcan Dalgıç Arşivi
SON YAZILAR