Emel Kocaoğlu

Emel Kocaoğlu

Kurban psikolojisi

Kurban psikolojisi

Kurban Bayramı sayesinde, herkeste bir koşturmaca; kimi tatil, kimi sıla-i rahim yolunda. Bayram için bir telaş almış başını gidiyor.

Kurban Bayramı yetişkinler açısından, inancımız gereği anlamı ve önemi bilinen, bu nedenle kutlanan bir bayramdır. Bu açıdan bakıldığında biz yetişkinler için kurban kesme her yönüyle anlaşılır. Ne var ki çocuklar için aynı şeyi söylemek mümkün değil.

Bizim için çok sıradan olan kurban kesme işlemi, çocuklar için çok farklı boyutlarda cereyan ediyor. Çocuğa kurban kesme işlemi ile ilgili gerekli olan açıklamaların yeterince yapılmaması veya uygun olmayan açıklamalarla çocukların ruh sağlığı bozulabiliyor.

 

Çocuklara özel olarak Kurban Bayramı'nın nasıl aktarılacağı biraz daha hassasiyet isteyen bir konudur. Burada çocuğun yaşı ve gelişimi göz önünde bulundurulmalıdır. Özellikle 7 yaş öncesi soyut kavramların çocuk için henüz netleşmediği bir dönemde, çocuğunuza; "kurban", “kesim”, "ölüm" gibi sözcükler kullanmaktan kaçınmanız faydalı olacaktır. Hele ki, 7 yaşından küçük çocuklarınızın kurban kesimini bir anlık dahi görmesine asla izin vermeyin. “Yediğin et de bu şekilde elde ediliyor”, “bunu keselim seneye bir daha alırız” gibi cümlelere asla kalkışmayın.

 

Kurbanı birkaç gün önce alıp çocuğa onu sevdirip sonra da gözünün önünde keserek, çocuğunuza böyle bir manzara yaşatmanız, ileride, onda tahribi onarılamaz bir enkaz olacaktır. Aman dikkat.!

 

Bayram Değince…

 

Bayramlarımızın en güzel yanı, inanmayanlara veya inanç iklimine uzak duranlara bile o sevinci tattırabilmesidir. İyi ki bayramlarımız var.

Bayramı yaşarken yaşatın da… Yaşlılara hoşgörüyü ve saygıyı; çocuklara sevgi göstermeyi unutmayın. Kapınıza geldiklerinde onları geri göndermeyin.

 

Bayramlar tatlıdır; ama bayramda tatsız şeyler de oluyor. Trafik kazaları, kurban kesimi sırasında yaşanan kazalar, kavgalar v.s.

 

Öncelikle; bu telaşlı günlerde, yollarda kendinize çok dikkat edin. Sevdikleriniz için, bayramı tatsız ve acı dolu yarınlara çevirmeyin.

Geç gelmek, hiç gelmemekten iyidir.

Ve hayat, nefes aldığınız kadardır.

Selam ve sevgiyle…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Emel Kocaoğlu Arşivi
SON YAZILAR