Abdullah Kaya

Abdullah Kaya

2018 Buzağı Yılı

2018 Buzağı Yılı

Ülkemizde hayvancılığın birçok problemi olduğu ve en büyük probleminden biride buzağı ölümleri olup, resmî rakamlar buzağı ölümlerinde, oranı yüzde 15 olarak gösterse de bu rakamların gayri resmi yüzde 20 lere vardığı bilinmektedir.Tarım ve hayvancılığın ileri olduğu ülkelerde bu oranın yüzde 2 seviyelerinde olması dikkat çekicidir.Ülkemizde bu oranlara neden ulaşılmasın?

Buzağı ölümü problemi ivedi bir şekilde çözüme kavuşturulmalıdır.

**

Buzağı ölümlerinin en önemli nedeni hayvan hastalıkları olup, Bir diğer önemli neden ise bilinçsiz beslemedir. Uzmanlara göre, hayvan hastalıkları ile yeterince mücadele edilmemesi, koruyucu hekimlik uygulamalarının önemsenmemesi ve doğumdan sonra doğru beslenme yapılmaması buzağı kayıplarının çok yüksek olmasına neden oluyor.Buzağı ölümlerinde ilk birkaç saat çok önemlidir.

**

Bir önce ki Tarım bakanı sayın faruk Çelikin buzağı ölümleri ile ilgili bir ifadesi çok önem arz etmektedir.

“Buzağı ölümleri yüzde 5'e düşürüldüğünde Türkiyenin hayvan ithalatı kalmaz.Hatta ihraç eden ülke konumuna gelir” demesi çok manidardır.

O halde ne duruyoruz.

Ülkemizde yıllık 4,5 milyon üzerinde buzağı doğmaktadır. 750-800 bin civarında buzağının bilinçsiz bir şekilde heba olması hayvancılığın ilerlemesine engel olmaktadır.

**

Ülkemizde hayvancılığın geleceği buzağına bağlıdır.Yaklaşık olartak, buzağı ölümleri ile 2 milyar civarında maddi kayıp söz konusudur.Bu kayıp ister istemez göz ardı edilmesi mümkün değildir

DSYB Konya şubesi tarafından 2018 yılı hayvancılık açısından buzağı yılı ilan edilmesi çok önem arz etmektedir. Bu projenin tüm kurumlar tarafından desteklenmesi gerekmektedir. Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanı sayın Ahmet Eşref Fakıbaba da bu projeyi desteklediğini biliyoruz.

**

Sayın başkan Edip Yıldız beyi bu hassasiyetinden dolayı tebrik ediyorum.Ülkemizin kanayan yarası buzağı ölümlerine neşter vurulması noktasında güzel bir çıkış yapılmıştır.

Bu konuda birkaç kez kendisi ile fikir alış verişinde bulunarak bu seferberliğe CEBİDER (çiftçi eğitimi ve bilinçlendirme derneği) olarak destek verdiğimizi her zaman yanında olacağımızı bildirdik.Çünkü şu anda derneğimize bağlı 55 mühendis Konyada hayvancılık yapan işletmelere süt hayvan yetiştiriciliği eğitimi vermektedir.

**

Şu unutulmamalıdır. Her isin başarıya ulaşma yolunda eğitimin mutlak surette en ince ayrıntılarına kadar verilmesi ” olmazsa olmazlarından dır.”

Bu mesele hepimizin meselesi olması gerekir.DSYB böyle bir projeyi hayata geçirdi ise Gıda tarım ve hayvancılık bakanlığı Gıda tarım Hayvancılık il ve ilce müdürlükleri ,ziraat odaları birlikler Üniveristeler ve tüm STK lar sahip çıkması gerekir. Üreticierimizin bu konuda gerekli eğitimler verilerek konuya hassas yaklaşımları sağlanması hedeflere ulaşmak için çok önemlidir.Konya bir çok alanda örnek olduğu için bu konuda da örnek olacaktır.

**

Hayvan sayısında ve sut üretiminde başşehir olan ilimiz buzağı ölümleri noktasında hedefe ulaşarak yine söz sahibi olacaktır. Konya bölgesinde yapılacak olan eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları ile ciddi anlamada buzağı ölümlerinin önüne geçileceği mümkündür. Hedeflere ulaşma adına inanıyorum ki Konyamız da buzağı ölümleri çok daha aşağılar da olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Abdullah Kaya Arşivi
SON YAZILAR