Dyt. Aslı Çolak

Dyt. Aslı Çolak

Yorgunluğunuzu Hareket Ederek ve Doğru Beslenerek Yenebilirsiniz

Yorgunluğunuzu Hareket Ederek ve Doğru Beslenerek Yenebilirsiniz

Günlük hayatta pek çoğumuz kendini yorgun ve hiçbir şey yapamayacak kadar halsiz hissetmektedir. Yorgunluk genelde bedenen hissedilse de sadece bedenin yorulması değil zihinsel olarak da kendini iyi hissetmeme ve performansın düşmesi halidir. Yorgunluk çok yönlüdür ve insanlar yorgunluğu farklı tanımlamaktadır. Yorgunluk sporcular için kasların ağrıması olurken bir depresyon hastası için tükenmişlik olabilmektedir. Toplumda yaygın bir şikayet olarak görülen yorgunluk genelde geçicidir. Fazlaca yapılan fiziksel aktivitenin yarattığı yorgunluk genelde kısa süreliyken bazı insanlarda yorgunluk süreci ayları bulabilmektedir. En az 6 ay süren ve arkasında organik veya ciddi psikiyatrik hastalık gibi bir neden olmaksızın gelişen yorgunluk ‘Kronik yorgunluk sendromu’ olarak tanımlanmaktadır. Bu hasta gruplarında yorgunluk egzersiz sonucu ortaya çıkmadığından kademeli egzersizler bu hasta gruplarında fayda gösterebilmektedir. Egzersiz programına düşük seviye ve sürelerde başlamak ve zamanla arttırmak önemlidir.

Yorgunluktan kurtulmanın bir diğer yolu ise hareket ile birbirini tamamlayan beslenmedir. Beslenmenin düzenli ve doğru gıdalardan olması önemlidir. Çok baharatlı, tuzlu, şekerli ve katkı maddeli gıdalar ani doygunluk ve mutluluk vermekte ancak bu etki kısa süreli olmaktadır. Bu yüzden bireyler paketli gıdalar yerine evde kendilerinin hazırladığı gıdaları tercih etmelidir.

YORGUNLUKTAN KURTULMAK İÇİN 10 ÖNERİ

1. Günlük su tüketiminize dikkat edin. Günlük 10-12 su bardağı su tüketmeyi hedefleyebilirsiniz.

2. Olabildiğince gıdanızı kendiniz hazırlayın. Unutmayın ki paketli gıdalar pek çok kimyasalı içeriğinde barındırır.

3. Ispanak ve muz gibi potasyum ve magnezyumdan zengin sebzeleri ve meyveleri beslenmenizden eksik etmeyin. Unutmayın ki magnezyum ve potasyum alımının azalması da vücudunuzda yorgunluğa yol açabilir.

4. Yumurta gibi B12 den zengin gıdaları, et gibi demirden zengin gıdalara beslenmenizde yer verin.B12 eksikliği zihinsel fonksiyonlarda gerilemeye, demir eksikliği ise kansızlığa bağlı yorgunluğa yol açabilir.

5. Beslenmenizde sağlıklı yağlara yer verin. Kabak çekirdeği, badem, fındık ile zihinsel yorgunluğunuzu hafifletebilirsiniz.

6. Yoğurt, kefir, ayran gibi süt ve ürünlerine beslenmenizde yer verin. Bağırsak sağlığımız için faydalı gıdalardır. Unutmayın ki bağırsaklarımız hastalanırsa zihninizde yorulur bedeniniz de!

7. Her gün açık havaya çıkıp güneşten D vitamini almaya özen gösterin.

8. Günlük sevdiğiniz bir egzersizi hayatınıza katın. Bu açık hava yürüyüşü ya da bir boks antrenmanı olabilir. Buna kendiniz karar verin ve düzenli olarak yapmaya özen gösterin.

9. Çay ve kahve alımınızı uyku saatinizde yakın tercih etmeyin. Unutmayın ki düzenli bir uyku ve sabah zinde bir zihin yorgunluğu azaltmak için önemlidir.

10. Huzurlu bir zihin ve beden için meditasyon yapın. Bu günlük dini ibadetiniz olabileceği gibi yoga da olabilir.

Sağlıcakla kalın unutmayın ki sağlıklı beden sağlıklı zihinde başlar….

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dyt. Aslı Çolak Arşivi
SON YAZILAR