Sinan Şen

Sinan Şen

Yalanın Mekânı Cehennemdir

Yalanın Mekânı Cehennemdir

İbn Mesud (r.a)’tan gelen bir rivayette Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur:

“Doğru sözlü kimseler olun. Doğruluk iyiliğe, iyilik de insanı cennete götürür. Bir kişi doğru olup doğruyu ararsa, Allah katında ‘dosdoğru’ kişi olarak yazılır. Yalandan da sakının. Yalan insanı kötülüğe, kötülük de insanı cehenneme götürür. Yalan söyleyen ve söylediği yalanın peşine düşen kişi Allah katında yalancılardan yazılır.” (Müslim, nr.2607.)

Abdullah b. Mesud (r.a) şöyle buyurmuştur: “Şu üç özellikle münafığı tanırsınız: Konuştuğu zaman yalan konuşur, sözünden döner ve yaptığı anlaşmayı bozar.” (Müslim, nr.59.)

Abdullah (r.a) şöyle buyurmuştur:

Allah’ın kitabında bunlarla ilgili çok ayet vardır:

“Onların içinde öyleleri var ki “Allah bize lütuf ve kereminden bahsederse biz de elbette hayır yolunda harcar ve iyi kimselerden oluruz” diye Allah’a söz vermişlerdi. Ama Allah onlara lütuf ve kereminden ihsan edince hemen cimrilik gösterdiler ve yüz çevirdiler, zaten yan çizip duruyorlardı. Bunun üzerine Allah da kendisine verdikleri sözden caydıkları ve hep yalan söyledikleri için, kendi huzuruna çıkacakları güne kadar yüreklerine münafıklığı yerleştirdi.” (Tevbe, 9/75-77.)

İmam Malik’ten gelen bir rivayet şöyledir: “Lokman Hekim’e, adamın birisi şöyle sorar: “Gördüğümüz bu dereceye sizi ne yükseltti? Lokman Hekim: “Doğru sözlü olmak, emaneti korumak ve faydası olmayan işleri terk etmek.” buyurdu. (Malik, el-Muvatta, 2/990.)

İmam Malik, Safvân b. Müslim (r.a)’den gelen bir rivayette şöyle der:

“Rasûlullah (s.a.v)’a şöyle soruldu:

⁃ Ya Rasûlullah! Mümin korkak olabilir mi? Rasûlullah (s.a.v):

⁃ Evet.

⁃ Mümin cimri olabilir mi?

⁃ Evet.

⁃ Mümin yalancı olabilir mi?

⁃ Hayır olamaz. (Malik, el-Muvatta, Kelam, 19.) buyurdu.

Mümin olan kişide yalan bulunamaz. Diğer kötü olan özelliklerini düzeltmesi gerekmektedir. Ama yalan kendisinde asla barınmamalıdır. Beyazı, grisi, pembesi veya siyahı hiçbiri bulunmamalıdır. Ha şöyle bir durum da var, karşımızdaki insanı yalan söylemeye itecek duruma sokmak da uygun değildir. Bunun da bilincinde olmak gerekmektedir.

Gününüz bereketli olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sinan Şen Arşivi
SON YAZILAR