Abdullah Kaya

Abdullah Kaya

Üreticinin yüzü hiç mi gülmeyecek?

Üreticinin yüzü hiç mi gülmeyecek?

Hibe kelime anlamıyla karşılıksız verilen mal, para vb benzer meta! lardır.Hibenin karşılıksız verilmesinden dolayı geriye talep edilmesi mümkün değildir. Hibe ve destek, devlet tarafından üreticilere sağlanan yardımlar olarak, ifade edilebilir. Hibeler tarımsal üretim yapan çiftçilere verilen ve geri ödemesiz olan yardımlardır. Destek ise, yine tarımsal üretim yapan çiftçilerimize verilen, belli bir kısmı geri ödemeli olan yada teşvik olarak verilen yardımlar olarak ifade edilebilmektedir.

**

Tarımda verim ve üretim artışı sağlanması için, üreticilere uzun yıllardan beri, devlet tarafında hibe ve destekler verilmiştir. 2016 yılında verilecek bu hibe ve desteklerin oranı ise arttırılmıştır. Bu hibe ve destekler genel olarak organik tarım, ceviz bedem yetiştiriciliği, mazot, yakıt, gübre, kırmızı solucan gübresi, traktör, mibzer ve benzeri alanlarda verilmektedir. Bu alanlarda, hibe ve desteklerin yanında, yine devlet destekli kredilerde sağlanmaktadır..

**

Hibe ve destekler nasıl ve hangi şartlar altında hazırlanır?sorusu sıkça bizlere sorulmakta ? bunun cevabını bizim  verebilme imkanına sahip değiliz.Bizler  köşemize sadece bu tür olayları basit bir şekilde ele alarak siz okurlarımızla artı ve eksisini olumlu ve olumsuzunu eleştirerek paylaşmaya çalışıyoruz . Karşılık beklemeden ve bazı kurumlar gerek mektup göndererek,mail atarak  ve tarafımızı arayıp teşekkürlerini dile getirmektedirler. 2016 yılında üreticilere 11 milyar civarında karşılıksız hibe verildi.ayın  on dördü itibari ile yeni bir hibe açıklandı ve .müracatlar Gıda Tarım ve Hayvancılık il müdürlüğüne  başladı.

**

Bu hibede damızlık hayvan alımı hayvancılık yapan ve yapacak işletmeleri çok sevindirdi.Bugün hayvancılık yapan veya yapmak isteyen işletmelerin en büyük sıkıntısı.Hayvan alımı idi.Yıllardır sorulan soruların başında hayvan alımı için hibe yok mu? Sorusu idi. Günümüz şartlarında  10 adet hayvan alacak işletmeler  yaklaşık olarak kaliteye göre 60-90 Bin TL arasında maddi birikimi olması gerekirdi.Bu meblağda imkan doğrultusunda her insanda bulunmuyor, kredi imkanlarıda çok sıkıntılı oluyordu.İşin ehli insanlar maddi imkansızlıklar neticesinde bir türlü işini kuramıyordu.

**

Geçtiğimiz aylarda yine bakanlık genç çiftçilere yönelik 30000 tllik karşılıksız hibe verdi.Yine insanımız öyle sevindiki nice hayaller kuruldu,netice itibari ile Türkiye geneline 450 milyon TL'lik bir kaynak aktarıldı. Bu meblağ  15 bin çiftçiye tekabül ediyordu.Yaklaşık olarak yüzde 25 oranında bitkisel üretime ayrıldığını düşünürsek bu hibeden istifade eden kişilerin sevincini ve hibeden istifade edemeyen kişilerin hayallerinin nasıl yıkıldığının yorumunu siz değerli  okurlarımıza bırakıyorum.

**

Yine yukarıda söylediğimiz damızlık hayvan alımına  yüzde 50 hibe ile yine sevinçler kısa sürdü.Uygulama esaslarına baktığımızda verilecek hibeler 500 hayvan şartı aranmaktadır.Yani hayvan kapasitesi 500 adet olması gerekiyor. 500 hayvan alacaklar bu hibeden istifade ediliyor. Ahır yapımı ise yine 500 hayvan kapasiteli olması gerekiyor. Bu gün ülkemzide 500 hayvan kapasiteli acaba kaç işletme var? Nasıl ve ne şekilde hizmet ediliyor?

**

Bu  hibe ne şekilde kimler için hazırlanıyor  ben anlayamadım. Bu hibeyi hazırlayan kişiler hangi şartlarda ve kimlere göre hazırladı yine muamma.bugün TKD'nın dönem dönem askıya çıkardığı hiberlerden varlıklı üreticiler yüzde 70 varan imkanlardan istifade ediyor.yine maalesef hayal kırıklığı yine hüsran.Hiç mi alt kesim çiftçinin yüzü gülmeyecek..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdullah Kaya Arşivi
SON YAZILAR