Abdullah Kaya

Abdullah Kaya

TARIM AHLAKI

TARIM AHLAKI

Ahlak; Bir toplum içinde kişilerin benimsedikleri, uymak zorunda bulundukları davranış biçimleri ve kuralları diye, sözlükte kelime manası olarak geçmektedir.

Tarımla ilgili  yazıları okumaya alışan okurlarımız:

Acaba? Tarım Ahlakı da ne yin nesi? Diye soru akla gelecektir.Mutlaka

Ticari ahlak var.Demokrasi ahlakı var;Siyasi ahlak var da, Tarım ahlakı neden olmasın?

Toplum olarak ahlak sadece güncel yaşamda değil hayatın her kademesinde olması gerekmektedir.

Bu köşemizde tarım ahlakını yazma kararımız; Günümüz de gıda da tarımda uygulanan uygulamaların üretimden tüketime kadar tarımın her safhasında işin içerisinde bulunan kişi ve kuruluşların,yapmış oldukları işlerin ahlakla bağdaşıp bağdaşma ma noktasında fikirlerimizi beyan ederek okurlarımızın  tarım ahlakı noktasında  düşüncelerine yön vereceğimiz yönünde olacaktır.

Üretici aylar bekliyor,ürünleri para etmiyor.tüketici ise pazarda markette tarladaki fiyattan kat kat yükseğe alıyor.Nerede kaldı ahlak?

Sebze meyve üretiminde söz sahibiyiz ama maalesef üretici ile tüketici arasındaki fiat farkı 2-3 kat.nerede ahlak?

Hayvan sap yiyor saman yiyor,çer çöp yiyor,az-çok kalitesine göre bembeyaz sütü insanoğlunun hizmetine sunuyor.Ama insanoğlu ne yapıyor? en basiti; su karıştıryor,Süt ve süt ürünleri üretiyor.Bakıyorsunuz adını duymadığımız hile Örnekleri,et süt ürünlerinde  karşımıza çıkyor.Nerede ahlak?

Bütün bu ve buna benzer olumsuzlukların  yaşanmaması için tarım ahlakı ve kültürü oluşmalıdır.tarım ahlakı ve kültürü insanlarda toplumlarda yerleşmez ise,piyasa dengeleri alt üst olacak.zarar eden insanlar olacak,kaos bile çıkabilmesi mümkün hale gelecektir.

Tarım ahlakı olgunlaşmadığında günümüzdeki gibi

Üretici ürettiği ürünü değerinde satamayacaktır. Aracılar organizatörler, istediği gibi piyasa ile oynayacak , Tüketici her zaman ürünü pahalı alacaktır Üretici, ürünlerini, borçlarını ödeyebilmek için  hemen paraya çevirmesi gerekiyor. Bu fırsatı maalesef aracılar değerlendirmektedir .Ürünü istediği fiyata alıp istediği fiyata satacaktır. Dinimizde ise; ihtiyaç olan ürünlerin stoklanıp fahiş fiyata satmanın caiz olmadığı, Haram olduğu belirtilmektedir

Tarım ahlakının yerleşebilmesi için

Üretici Ahlakı:  Mal ve hizmet Arzeden tüccar, esnaf, sanayici, vb.  kimselerin çalışanlarına, müşterilerine, pay sahiplerine, topluma, doğaya ve çevreye karşı olan ahlaki sorumlulukları bulunmalıdır

 

Tüketici Ahlakı: Tüketiciler ürünleri çevreyi kirletmeden  tüketmelidirler.Haklarını aramalı  İsraftan kaçınmalıdırlar.

 

 Yönetim ve Organizasyon Ahlakı: Müteşebbislerin organizasyon içerisinde çok özel ahlaki görev ve sorumlulukları vardır. Organizasyon sahipleri çalışanlara oranla daha fazla sorumluluklara  sahiptir. Müşterilerine, tedarikçilere, pay sahiplerine, çevreye, topluma  karşı çok önemli ahlaki sorumlulukları bulunmalıdır.Kazanç kendi için değil insanlık için olmalıdır

 

İşçi Ahlakı: Çalışanların da çalıştıkları kuruma karşı dürüst, firmanın  mallarına zarar vermeden çalışmaları, gereksiz izinden kaçınmaları  gibi ahlaki sorumlulukları vardır. Çalışanlar verimliliklerini ortaya koymalı, firma müşterilerine, firma çalışanlarına karşı saygılı  olmalıdır.

Meslek Ahlakını şu sözler çok güzel anlatmaktadır.

Kaybetmeyi , ahlaksız bir kazanca tercih et. İlkinin acısı bir an, ötekinin vicdan azabı bir ömür boyu sürer. Bazı idealler o kadar değerlidir ki, o yolda mağlup olman bile zafer sayılır. Bu dünyada bırakacağın en büyük miras dürüstlüktür (Xsentlus).Denildiği gibi,umarım tarım ahlakı ülkemizde yerleşir.Kazançlı olan yine ülkemiz olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Abdullah Kaya Arşivi
SON YAZILAR