Hüseyin Çetin

Hüseyin Çetin

Konya Model Fabrika: Verimlilik odaklı bir eğitim merkezi

Konya Model Fabrika: Verimlilik odaklı bir eğitim merkezi

Konya sanayisinde “Model Fabrika” isminde, üretim yönetimi konularında sanayicilerimize yönelik uygulamalı eğitim ve danışmanlık hizmeti veren bir merkez var. Bu merkez, endüstriyel bir ürünün üretilebileceği şekilde gerçek bir fabrika gibi tasarlanmış. İçerisinde makineler, makine operatörleri, yedek parçalar, ara mamuller, ofisler, mühendisler vs. her şey mevcut. Fabrika üretim yapabilecek kabiliyette fakat amacı ürün üretip pazarlamak değil. Amaç ülkemiz sanayicisine endüstriyel verimlilik, yalın üretim ve dijital dönüşüm konularında bilgi, beceri ve tecrübe kazandırmak. İlaveten, eğitim verdikleri konularda sanayi kuruluşlarımıza danışmanlık yapmak, konuların uygulanmasında firmalara yardımcı olmak ve başarı hikayelerinde firmaların yanında bulunmak.

**

Endüstriyel verimlilik, yalın üretim ve dijital dönüşüm konuları, bütün dünyaca bilinen büyük firmaların başarısındaki anahtar kelimeler. Bu kavramları ülkemiz sanayisinde de uygulanabilir hale getirmek için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası ve Konya OSB tarafından ortaklaşa bir gayretle kurulan Konya Model Fabrika, Öğren-Dönüş başlığı altında oluşturulan bir modelle sanayicilerimize yönelik eğitim faaliyetlerini sürdürüyor. Hem teorik hem de uygulamalı eğitim ile verimlilik uygulamalarının katılımcılar tarafından içselleştirilmesi sağlanıyor.

**

Özellikle yalın üretim kavramının, yöneticisinden işçisine kadar bütün personel tarafından öğrenilip, içselleştirilip uygulanabilmesi işletmelerin verimliliği için büyük önem taşıyor.

Yalın üretim sadeleşmeyi, kolaylaştırmayı ve işe odaklanmayı esas alan bir yönetim anlayışı. Gereksiz yapılan her taşıma, kaldırma, bekleme, stok vs. kavramı fark ettirmeyi ve azaltmayı esas alıyor. İlaveten, basit de olsa her gün mutlaka işle bağlantılı bir iyileştirme yapmayı, çalışılan yeri düzenli ve temiz tutmayı öğretiyor. Kısaca, yalın üretim her gün yeni bir şeyler söylemeyi-yapmayı, iki günün birbirine denk olmamasını tavsiye ediyor. Yalın üretim felsefesi doğrultusunda yapılan işlemler işletmelerin verimliliğini, karlılığını, müşteri ve çalışan memnuniyetini arttırarak operasyonel mükemmellik açısından büyük bir fayda sağlıyor.

**

Model fabrikanın eğitim ve danışmanlıktaki hedeflerinden birisi de işletmelere dijital dönüşüm süreçlerini öğretmek ve bu konuda tecrübe kazandırmak. Ülkemiz sanayisinin üretim kabiliyetinin ve büyüme hızının önemli seviyede artması, üretim ile ilgili verinin/bilginin yönetimini zorlaştırmakta, bu duruma çözüm olarak da dijital dönüşüm araçlarının kullanımı önem kazanmaktadır. Ülkemiz endüstrisi için yeni sayılabilecek bu konuda model fabrikaların teknoloji, uygulama ve tecrübe kazanımı konularında işletmelere destek vermesi kıymetlidir.

**

Konya Model Fabrikada eğitim modüllerinin profesyonelce yani işletme içinde karşılaşılabilecek üst yönetim ve operatör kaynaklı iletişim problemleri dikkate alınarak kurgulanması önemli bir özgün değer. Bu sayede teorik ile pratik eğitim mükemmel bir uyum içerisinde işleniyor. Basit bir örnek vermek gerekirse, makinanın üretim performansı hakkında yuvarlak bilgiler vererek sizi sürekli oyalayan makine operatöründen gerçek veri almak için çokça gayret etmeniz gerekiyor. Başka bir uygulamada ise işinize karışan bir ustabaşı veya yavaş çalışan bir makine operatörü ile uğraşmanız gerekiyor. Kısacası size gerçek sanayi ortamını hissettirmeden, gerçek ortam psikolojisi yaşatmadan eğitim tamamlanmıyor. Tabi bu kurgu profesyonel ve eğitimli bir ekip tarafından mükemmelce yönetiliyor.

**

Bu yönüyle gerçekten ilginç ve keyifli bir eğitim ortamı Konya Model Fabrika. Model fabrika sadece Konya’da değil, farklı imalat modelleri ile 14 adet model fabrika farklı şehirlerde mevcut. Bir kısmı henüz kurulum aşamasında. Konya Model Fabrika ise kurulumunu kısa sürede tamamlayarak yoğun bir eğitim ve danışmanlık sürecine girmiş durumda. Ayrıca, bu yıl içerisinde TÜBİTAK-TÜSSİDE tarafından model fabrikalarda eğitimci havuzu oluşturulması amacıyla 4 aylık bir eğitim programı düzenlenmiş ve Model Fabrikalara profesyonel çalışanlardan oluşan önemli bir eğitimci havuzu kazandırılmıştır. Konya Model Fabrikada eğitim almak isteyen firmalara, KOSGEB ve MEVKA gibi kuruluşlar da destek vermektedir. Konya sanayisinde kısa sürede dikkat uyandıran Konya Model Fabrika mevcut modeli itibariyle ülkemiz açısından önemli ve kıymetlidir.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hüseyin Çetin Arşivi

Gazze

05 Aralık 2023 Salı 09:37
SON YAZILAR